(FOTO) Po primere dobre prakse so v Mislinjo prišli z največjega od Kanarskih otokov

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
17.11.2023 08:12

Osnovna šola Mislinja se je povezala z eno izmed šol na španskem otoku Tenerife, od koder so ta teden na Koroško, v okviru projekta Erasmus+, na izmenjavo prišli trije učitelji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na izmenjavi v Mislinji so učitelji iz španskega otoka Tenerife.
OŠ Mislinja

V Mislinji so akreditacijo za sodelovanje v projektu pridobili v lanskem šolskem letu in bo veljala do leta 2027. "Odobritev je potrditev več kot 12-letnega uspešnega in kontinuiranega dela šole v mednarodnih projektih, hkrati pa nova zaveza, da ohranimo primat šole z veliko količino mednarodnega sodelovanja v regiji in tudi v širšem okolju," pravi koordinatorka  Klavdija Križovnik, vesela da vodstvo šole podpira tovrstne projekte. Obisk treh učiteljev je pravzaprav nadaljevanje sodelovanja s šolo na Tenerifu, ki jo je lani obiskala ena od mislinjskih učiteljic.

OŠ Mislinja

V Mislinji so veseli, da se bodo lahko še naslednja štiri šolska leta strokovno usposabljali in izpopolnjevali svoja znanja ter krepili poklicne kompetence tudi v mednarodnem okolju. "Te bodo nato prenašali na učence in jih vključevali v izvedene projektne aktivnosti. Ena izmed oblik, ki omogoča izmenjave primerov dobre prakse, je ravno opazovanje pouka oziroma tako imenovano senčenje na delovnem mestu," je prepričana Križovnikova. Učiteljem, ki so se v tem tednu morali navaditi tudi na skoraj 20 stopinj nižje temperature, so uvodoma predstavili šolo, kraj in našo državo, ravnateljica Natalija Aber Jordan jih je seznanila tudi z načinom vodenja ter jih poučila o slovenskem šolskem sistemu.

OŠ Mislinja

"Učitelji smo odprli vrata učilnic in skozi različne aktivnosti prikazali našo vsakdanjo prakso. Gostujoči učitelji so aktivno vključeni v različne dejavnosti, ki potekajo na šoli, hkrati pa spoznavajo naša prioritetna področja. Sodelujejo v aktivnih metodah poučevanja, spoznavajo formativno spremljanje znanja, seznanili so se z delom svetovalne službe, spoznali, kako skrbimo za dobro počutje naših učencev in strokovnih delavcev. Skuhali smo tradicionalno slovensko kosilo, si ogledali ožjo in širšo okolico Mislinje ter sodelovali v dejavnostih, ki so povezane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Ob snemanju podcasta smo z gosti opravili intervju. V vse aktivnosti so na različne načine vključeni tudi učenci," pester teden opiše koordinatorica, ki dodaja, da so gostujoče učitelje peljali tudi na podružnično šolo Dolič.

Na OŠ Mislinja so prepričani, da bosta obe šoli s takšnimi izmenjavami pridobili številne koristi, ki bodo vplivale tako na učence kot na zaposlene, nenazadnje tudi na lokalno skupnost. "Učitelji bomo imeli priložnost za strokovni razvoj in izmenjavo pedagoških praks. S sporazumevanjem z gosti v tujem jeziku pa bomo skupaj z učenci, izboljšali jezikovne kompetence, se seznanili z drugimi kulturami, jezikom in tradicijami gostujočih držav," še v zvezi s tem pove Križovnikova, ki je prepričana da bodo učitelji s tega turistično najbolj priljubljenega kanarskega otoka Mislinjo in nenazadnje celotno regijo ohranili v lepem spominu.

OŠ Mislinja
OŠ Mislinja
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta