(FOTO) Podjetnik Ambrož Duler junak dneva na Prevaljah: Sam je ponudil in postavil most

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
09.08.2023 02:00

Na Prevaljah še vedno branijo hišo na Zagradu 57, ki jo ogroža plaz, ta bi se lahko vsul v Brančurnikov graben, novica dneva pa je, da je kraj dobil novi most za pešce, ki povezuje center in naselja na desnem bregu Meže.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ambrož Duler s sinom Luko
Tomaž Ranc

Na Koroškem je te dni toliko popoplavnih front, da moramo tudi poročevalci določiti prioritete. Seveda so v ospredju človeška življenja, osnovna infrastruktura, premoženje ... In razmere se iz ure v uro spreminjajo.

Na nevarnem plazu v Brančurnikovem grabnu plaz hiši na Zagradu 57 (v njej živita mati in hči, a sta evakuirani), vse bolj spodnaša zemeljsko podlago. Še dopoldne so bile razmere za hišo izjemno kritične, še več, pretilo je celo, da bo velika gmota zemlje zdrsnila v Brančurnikov graben, kar bi lahko imelo posledice tudi za hiše vzdolž grabna in tudi območje hiš okoli Brančurnika, kjer bi lahko v najslabšem scenariju nastalo jezero. Potok zna biti namreč zelo deroč, v strugi pa je polno skal in podrtega drevja.

Hiša na Zagradu 57 še kljubuje plazu.

Raje spremlja realni scenarij, kot da od drugih izve za črnega

Vodja gradbene reševalne ekipe Simon Šeneker iz podjetja Slemenšek je bil zelo zaskrbljen: "Ne rešujemo le hiše, ampak celoten plaz v dolžini 50 metrov, kar je 7500 kubičnih metrov zemlje. Po vsej verjetnosti nam hiše ne bo uspelo rešiti, ampak lahko pa rešimo katastrofo, ki nam preti, da ne zalije Prevalj. Ko pritisnejo zemeljski pritiski, nastane jez, voda se tam nabira in lahko gre vse komplet v dolino z muljem, blatom vred, kar je lahko usodno. Imamo tudi luči, samo da rešimo." V zemlji je bil bager, pele so motorne žage, brneli so stroji. "Samo še meter od hiše je plaz, ampak vse plazi dol," je dejal sorodnik lastnice. Plaz so si pogledali tudi geologi in ugotovili, da je v hribu več izvirov, ki so dodatna težava.

Ko smo se popoldne vrnili, je bilo strojev še več, razmere so nekoliko stabilizirali, a kaj bo prinesla noč, ne ve nihče. Za Večer je spregovorila, v nedeljo zaradi šoka še ni želela, Maja Lasnik, hči lastnice: "Delavci so pravi heroji, kaj vse si upajo in kaj vse počnejo. Delajo od jutra do teme. Če oni delajo, bom tudi jaz gledala zraven, pa mi je težko. Rajši spremljam realni scenarij, kot da potem od drugih izvem za črnega." Ni lahko spremljati grožnjo, da bo hiša vsak čas v vodi, tako pred očmi. Tudi Šeneker je bil nekoliko bolj optimističen: "Dečki delajo na polno, končno smo stabilizirali vodotok, navozili smo kupe žlindre, pred hišo pa nabili tri linije lesenih pilotov, potem bomo pa videli, kaj bo. Smo se bolj potrudili."

Na Prevaljah so hvaležni in ponosni na podjetnika Ambroža Dulerja.
Tomaž Ranc

Duler z ekipo poskrbel za veselje, zahvala predsednice

Na Prevaljah pa je čez dan kot bomba odjeknila novica, da bodo razpadajoči leški most (omogočal je le prehod za pešce na lastno odgovornost, prevozov že zdavnaj ne več), porušili in postavili novega. Domači podjetnik Ambrož Duler je ponudil, da lahko most naredijo v njegovem podjetju Adteh, ki ima novo tovarno v Nicini na odrezanem delu kraja. V kraju je kar završalo, ujeli smo ga pri pripravi del, ko je ekipa že dovažala 22-metrske težke železne traverze.

Junak dneva Ambrož Duler iz podjetja Adteh v akciji
Tomaž Ranc

"Brez mosta smo in moramo pomagati. Zjutraj smo srečali župana in ga vprašali in je dovolil, pa smo se lotili. Do večera ga moramo postaviti. Dolg bo 22 metrov, širok pa 2,5 metra, namenjen pešcem, ki jim bo tako omogočen prehod," je dejal Duler, ki je delal z ekipo od jutra do večera.

Med nalogami, ki bi jih pokrajine lahko upravljale bolje kot občine na eni in država na drugi strani, je tudi urejanje vodotokov. 
Tomaž Ranc

Dogajanje so ves čas spremljali številni radovedneži, željni varnega prehoda, navdušenja nad gesto pa ni skrila niti predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar ob obisku Prevalj. Ko smo ji povedali za gesto, je komentirala: "Lahko sem samo presrečna in iskrena hvala podjetniku, lepo je, da za svoj kraj naredite vse, kar lahko. Najbolj toplo mi je pri srcu, ko človek pomaga sočloveku, in če je lahko to podjetje, ki ima še druge inženirske možnosti, sem lahko samo vesela, tako da hvala lepa." Njeno sporočilo smo posredovali podjetniku. Srečala se je z županom Maticem Tasičem in se za delo zahvalila gasilcem, vojakom, prostovoljcem ...

Ambrož Duler v času montaže na novem mostu, ki ga ponudil in postavil ter postal pravi junak.

Naslednji izziv kupi smeti

Ker pa je ta most namenjen le pešcem, je še pomembnejša novica, da naj bi v Nemčiji danes naložili material za novi pontonski most za Leše, ki bo omogočal tudi cestni promet. Potrebovali pa bi še enega, in sicer na območju bencinske črpalke, kjer je prejšnjega odneslo, saj bi nanj lahko navezali daljinski vodovod. Prevalje in Ravne namreč še vedno nimajo pitne vode, kar je velik izziv, vendar ta most ni zagotovljen in se bo očitno treba zanj in za vodo še boriti. Težava po koroških krajih pa utegnejo kmalu postati kupi smeti, ki jih odlagajo na začasnih deponijah sredi krajev, a tudi ta izziv je znan, direktor Koceroda Ivan Plevnik se z njim že sooča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta