(FOTO) Poplavni udarec gospodarstvu: "Gledal sem tu čez, kako se firma utaplja, najprej cesta, nato čiščenje"

V odrezanih podjetjih Ferolin in Cablex v Mežici zaliti z muljem in vodo. Stroji vredni po 500 tisočakov, a za oceno škode je prehitro. Udarec Tab Mežica, kjer podaljšujejo kolektivni dopust, proizvodnja znova le postopno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poplavljeno podjetje Ferolin iz Mežice, v ozadju prokurist Marko Lindenbaum 
Ožbej Lindenbaum

V Mežici je od preostalega dela kraja dlje časa odrezan desni breg Meže, kjer je naselje hiš in kjer sta podjetji Cablex in Ferolin, ki skupaj na tej lokaciji zaposlujeta čez 400 ljudi.

Marko Lindenbaum, prokurist podjetja Ferolin je ob poplavljanju dejal, da lahko le nemočno opazoval dogajanje z ene strani, kjer živi, na drugo stran, kjer ima zalito podjetje, kjer sicer dela 60 zaposlenih.

"Najprej moramo vzpostaviti cesto in most, da bomo sploh lahko prišli do tja in začnemo čistiti, potem bomo pa šele videli, kaj naprej. Gledam tu čez, kako se utaplja, s sinom sva šla sinoči čez majhen leseni most za pešce, ki edini povezuje bregova Meže in Mežice in preko gozda nazaj dol v firmo, da sva preverila stanje. Štiri ure sva delala, založila vrata, spodnjo lamelo s težkimi predmeti, ki jo je voda upognila in vdrla pri dvižnih vratih. To sva zaprla. Je pa v po hali par deset centimetrov mulja, in vse plava."

Škode za zdaj seveda še ne morejo oceniti, bo kakih 500 tisoč evrov zagotovo. Elektronika pri strojih, ki so vredni nekaj milijonov evrov, je toliko višje in upa, da ni poškodovana, veliko izdelkov in polizdelkov pa plava v vodi.

"Problem je dostop, govorili smo s štabom Civilne zaščite, da bo najprej treba vzpostaviti cesto do Mežice, nato pa bi teoretično bilo možno pripeljati in postaviti pontonski most. Potem bi lahko začeli tam sistematično čistiti z lopatami, stroji, pa bagerjem, ki bi ta mulj nazaj potisnil v Mežo, vse skupaj pa bo potrebno še počistiti z vodo ... ", pravi Lindenbaum. Ob tem imajo v podjetjih kopico odprtih naročil.

Obvezno bo urediti most

Ujeli smo tudi Borisa Debelaka, predsednika uprave globalne Skupine Cablex, na mežiški lokaciji sicer dela 350 ljudi.

Podjetje Cablex v Mežici, kjer Meža spodjeda tudi stavbo uprave
Cablex

"Naši se še niso uspeli prav prebiti do podjetja. Podjetje je pod vodo, tako da težko ocenimo škodo. Mosta ni, še najprej bi se dalo priti do firme z zadnje strani preko Raven in Leš, a situacije še ne moremo reševati. Vsa mašinarija je v pritličju, koliko je poškodovana ali v okvari, se bo dala ponovno vzpostaviti ali ne, težko rečem. Ta škoda je lahko v milijonih, naprednejši večji stroj za razrez kablov in namestitev konektorjev, je vreden po pol milijona evrov. V hali je sicer skupaj 30 različnih. Ko bomo oprali, posušili, vse skupaj, veliko je tudi mulja, bo čas za oceno. Spodjeda tudi stekleni del, kjer je uprava, če se bo podrlo, bo škoda tudi na stavbi, " je dejal Debelak.

Cablex Mežica, zalita proizvodnja
Cablex

Pritrjuje še, da bo obvezno namestiti pontonski most, ki je osnova, da sploh lahko začnejo delati. Podjetje sicer ravno končevalo kolektivni dopust, prihodnji teden naj bi se vrnila ena izmena, po tem pa so nameravali normalno nadaljevati s proizvodnjo, sedaj bodo zagotovo prihodnji teden še vsi doma.

Delavci Taba ostajajo na kolektivnem dopustu, na delo le postopno

Tab Mežica, ki ima svoje proizvodne obrate v Mušeniku v Črni in v Žerjavu, torej na obeh uničenih območjih, je delavce sinoči obvestil, naj do nadaljnjega ne pridejo v službo, za zdaj tako podaljšujejo letni kolektivni dopust, ki so ga imeli v zadnjih dveh tednih. Kot je povedal tehnični direktor Martin Rebula, je huje v Mušeniku kot v Žerjavu, posledice že odpravljajo. Danes bi sicer po kolektivnem dopustu delavci znova prišli v službo, a to ni mogoče (tudi cest ni, ne le, da se ne more delati), načrtujejo, da jih bodo nekaj poklicali na delo v naslednjih dneh, da bodo sodelovali pri sanaciji. Načrtujejo, da bi lahko v Žerjavu znova delali 21. avgusta. Težji bo ponovni zagon proizvodnje v Mušeniku, predvidoma bo to lahko šele s 1. oktobrom. Bodo pa s pomočjo zalog in proizvodnjo v Makedoniji oskrbeli kupce, tako da ne bo dodatne poslovne škode, saj bodo zagotovili dobave. Škode zaenkrat tudi tu še ne morejo oceniti.

Žerjav, v ozadju proizvodnja Tab.
Sašo Bizjak

V dravograjskem Monterju je zaposlenih okoli 300 delavcev, okoli 70 odstotkov jih je danes sicer prišlo v službo, mnogi peš, saj je glavna cesta Dravograd - Slovenj Gradec še vedno zaprta, prav tako še ni omogočen dostop z avtomobili iz dravograjske smeri. "Zdaj je na potezi država, da zagotovi infrastrukturo (ceste, mostove). Mi smo svoje naredili, obvarovali premoženje kolikor se je dalo. Pol metra vode je teklo po halah. Zalilo je stroje, zdaj moramo vse razstaviti, posušiti motorje, da vidimo kaj bo," razlaga direktor Bogdan Kadiš. Čez vikend so imeli delovno akcijo. Zadeve običajno v enem tednu uredijo, zdaj je problem infrastruktura. "Potrebujemo prevozno cesto do Slovenj Gradca, Dravograda, Maribora in Avstrije, da nam lahko dostavijo robo in da jo lahko mi odpeljemo do kupcev. Mi delamo, nimamo kaj čakati, kupci bodo šli drugam, če jim ne bomo dobavljali. V Franciji sploh vedeli niso, da so bile pri nas poplave," razlaga Kadiš. Kot pove, trenutno dela okoli 70 odstotkov zaposlenih. Škode se niso ocenili, bo pa zagotovo par sto tisoč evrov. Do konca tedna nameravajo polno zagnali proizvodnjo. Direktor pohvali dravograjsko občino, da so vzpostavili vodo, elektriko, internet in danes tudi dostop za nujne primere.

Gradbeno podjetje SGP Pokeržnik z okoli 40 zaposlenimi ima poslovne prostore v obrtni coni Dravograd. Voda je zalila poslovne prostore podjetja, tovornjake in mnoge druge delovne stroje. Odneslo je tudi ogromno opažnih plošč, ki so jih imeli v skladišču. "Gradbišča trenutno stojijo, saj rešujemo nujne zadeve po občini. Tisti delavci, ki so lahko prišli v službo, pomagajo na terenu pri odpravljanju težav zaradi poplav," pove Zlatko Pokeržnik, tudi čaln ekipe civilne zaščite.

V proizvodnem obratu Leka na Prevaljah, ki mu je grozil plaz, v poplavah niso utrpeli škode. "K sreči naša lokacija na Prevaljah v poplavah ni utrpela škode, smo pa začetek proizvodnje zaradi razmer v občini in regiji do nadaljnjega prestavili. Proizvodnja je zaustavljena predvsem zato, ker mnogi delavci zaradi logističnih težav ne morejo na delo," so pojasnili.

Posledice deževja so hude in zavedamo se, da bo vsaka pomoč še kako dobrodošla, še dodajajo. Z občino Prevalje in državo so na zvezi glede pomoči pri sanaciji v občini in širše, veliko njihovih sodelavcev tudi pomaga v lokalnih okoljih.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta