(FOTO) Raznovrstne vonjave in tudi lačni napolnili parkirišče ob prevaljskem Družbenem domu

Jasmina Detela Jasmina Detela
11.05.2024 20:30

Za razvajanje borbončic so poskrbeli številni street food ponudniki od blizu in daleč. V slast so šle tudi mini puhaste koroške palačinke, ki jih bodo od konca maja znova ponujali na terasi Hiše Poljana

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Korošci imamo radi pice
Jasmina Detela

Prevalje so danes gostile festival okusov. Na parkirišču pred Družbenim domom je dišalo po picah, burgerjih, hrustljavem odojku in rebrih, puhastih palačinkah, vafljih in drugih dobrotah, ki so jih ponujali street food ponudniki od blizu in daleč in na ta način poskrbeli za razvajanje brbončič številnih obiskovalcev. Dobro obiskana je bila tudi tajska restavracija Bangkog, ob toplem in sončnem vremenu pa so teknile tudi limonade, ledeni čaje ter ostala pijača. 

PizzaLab 
Jasmina Detela

Korošci imajo radi pice

Ljudje so bili navdušeni, da so lahko poskusili različne jedi. Ob tovornjačku PizzaLab je bila, kot običajno, tudi na Prevaljah gneča. Mnogi so želeli poskusiti napolitansko pico, ki jo peče Jan Butolen. "Doma znam pripraviti dobro pico, a sem vseeno želela poskusiti še to nevsakdanjo pico, za katero pravijo, da je lažje prebavljiva in tudi zanimivega okusa. Ni me razočarala, izvrstna je," je bila navdušena Mateja. "Nisva vedeli kaj bi, pa sva se odločili za pico, dobra je," pa sta povedali Monika in Betka z Raven na Koroškem. Da imajo Korošci radi pice, ugotavlja Butolen, v Novem mestu so bili bolj zanimivi burgerji. "Danes gremo na rekord, to je čez 200 pic. Ljudje najbolj posegajo po Kraljici, to je malo bolj posebna pica z belo omako in pistacijo, parmezanom in mocarelo. Ko je pečena dodamo še mortadelo, sredico bivolje mocarele, posujemo s pistacijo in naribamo parmezan. Nismo je iznašli mi, Italijani jo poznajo, smo pa sami naredili omako. Tudi v drugih slovenskih krajih, kamor pridemo s tovornjačkom, jo mnogi poznajo. Opažamo, da ljudje vedno bolj cenijo kvaliteto, mi povečini uporabljamo kvalitetne lokalne sestavine," razlaga Butolen. 

Mini puhaste palačinke
Jasmina Detela

Druženje ob dobri hrani

Prvič sta na tovrstnem festivalu sodelovali Tinkara Merkač in Klavdija Merkač Štraser s Hiše Poljana. "Na ta način sva želeli spomniti domačine in ostale, da bomo spet zaživeli. Konec maja ponovno odpiramo teraso, kjer bomo ponujali pozne zajtrke oziroma hitra kosila, puhaste palačinke in hišne sladice," vabi Klavdija. Najbolj poznani so po mini puhastih palačinkah, ponujajo kar osem različnih okusov. Med bolj priljubljenimi so koroške mini puhaste palačinke z jabolčno čežano, medom, orehi in cimetom. Verjetno ni potrebno omeniti, da testo in prelive pripravljata sami. "Hišo Poljana in njihove puhaste palačinke že poznam. Preden se je trasa zaprla, smo šli večkrat k njim na palačinke. Zelo jih imam rada, najrajši Snickers. Danes bodo za kosilo palačinke," je bila vesela Neža s Holmeca, ki se ji zdi super, da se na Prevaljah spet nekaj dogaja, saj od lanskih poletnih poplav bolj ali manj vladalo mrtvilo.

 Andraž Lečnik je pekel rebrca
Jasmina Detela

Hrustljava rebrca in piščančji batak iz žara sta dišala s stojnice gostilne Lečnik. "Zanimanje ljudi je, tudi sam se lahko predstaviš, kar je svojevrstna promocija," pa je povedal Andraž Lečnik. Gostilna Murko se je predstavila s ponudbo za mlade in malo starejše - postregli so z burgerjem z natrgano svinjino ter svinjska lička v omaki s pire krompirjem. Manjkala ni niti sladica, čokoladni browni z domačim sladoledom ter domači gin (mango&pasionka), ki ga v ginarnici izdelujeta Anže Pešl in Lucija Murko Hajtnik. "Obiskovalcem želimo predstaviti, kaj ponujamo v gostilni. Na ta način lahko ocenijo našo kulinariko, mi pa dobimo feedback. Zelo fajn je, če si tudi na tak način povezan z ljudi," meni Cvetka Murko Hajtnik. Tina iz Mežice je poskusila njihova lička v omaki: "Gostilno Murko poznam in vem, da so ful zanimiva gostilna, saj združujejo tradicijo z novostmi. Res je fajn, da so tovrstni dogodki tudi na Koroškem, da se podružimo in še kaj dobrega pojemo. Danes ne bomo kuhali doma, tudi to je prednost."

Festival okusov Prevalje, gostilna Murko
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta