(FOTO) Razstava v galeriji raum AU predstavlja del ustvarjanja spletne animirane serije Pastish

Brina Kerič Brina Kerič
20.04.2024 09:35

Razstava Pastish - adijo, plagiat! bo na ogled vse do 19. maja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava PASTISH - Adijo, plagiat!, raum AU
Brina Kerič

Pod streho slovenjgraškega Habitata se je odvil trikomponentni dogodek, ki sta ga organizirala Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF) in raum AU. Pričeli so z delavnico Osnove karakterne risbe pod mentorstvom Milanke Fabjančič, sledila je otvoritev razstave PASTISH - Adijo, plagiat!, zaključili pa s projekcijo desetih kratkih animacij prve in druge sezone spletne serije Pastish v kinu na prostem.

Na ogled del ustvarjalnega procesa

Dober mesec bo v galeriji raum AU na ogled razstava PASTISH- adijo, plagiat! Razstava prikazuje predvsem proces ustvarjanja spletne animirane serije Pastish, ki sta jo ustvarili režiserka Marion Foucart in vizualna oblikovalka ter animatorka Milanka Fabjančič. Marion Foucart (1981) je rojena v Parizu, magistrirala pa je na pariški univerzi UFR Médiation Culturelle et Communication in se raziskovalno osredotočila na festival in njegove kulturne politike. Prve korake v glasbeni industriji je naredila pri Warner Music France na področju marketinga, nato je pri Les Inrocks odkrila svet strokovnega tiska, zadnjih deset let pa pisala glasbene rubrike v oddaji Télématin na France 2. Milanka Fabjančič (1981) pa je akademska slikarka in samozaposlena v kulturi kot ilustratorka. Najbolj aktivna je na podočju avtorskega animiranega filma (Liliana, 2019, Hobotnica banana mišmaš, 2023, Pastish, 2022-2024), mladinske knjižne ilustracije in poučevanja na Akademiji umetnosti UNG (Zgodboris) ter Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (Ilustracija in Barvne študije). "Animiranega filma ne moremo ločiti od vizualne umetnosti. Na stenah galerije pa predstavljamo eno fazo ustvarjalnega procesa, gre za fragmente animacije," pripoveduje kuratorka razstave Lucija Smodiš. "Ko več kot dvajset sličic na sekundo ne beži mimo nas, ko ustavimo animacijo, ko prekinemo iluzijo, je možno videti in razumeti proces, ki je zelo dolgotrajen in terja veliko spretnosti in časa," še razlaga. Stene raum AU so tako preplavile risbe, narisane s svinčnikom, za kar Fabjančičeva pravi, da je tudi njeno "najmočnejše orožje".

Marion Foucart in Milanka Fabjančič
Osebni Arhiv
Na stenah galerije raum AU bodo dober mesec visele risbe Milanke Fabjančič.
Brina Kerič

Nagrada za najboljšo spletno serijo

Avtorici sta skozi spletno animirano serijo Pastish želeli preučiti proces glasbenega ustvarjanja, predvsem pa prevprašati pojem izvirnosti v glasbi. "Mozart je kopiral melodične linije svojih sodobnikov, Gainsbourg se je poglobil v zaklade klasične glasbe, da bi sestavil svoje lastne melodije, Chuck Berry si je svoj slavni riff izposodil iz stare plošče bluesa. Pastish ne razglablja o avtorskih pravicah ali upravičenosti tožb, temveč poskusi osvetliti mehanizme komponiranja s primeri pesmi, ki so znane širši javnosti, in tako omogočiti drugačen pogled na sodobno ustvarjanje ter prispevati k sami demistifikaciji dejanja ustvarjanja," razlagajo vsebino spletne animirane serije, ki je bila lansko leto v Franciji nagrajena za najboljšo spletno serijo leta 2023. "Serija demistificira dejanje ustvarjanja, poskuša pokazati drugačno prizmo ustvarjalnosti. Vedno smo namreč zrasli na ramenih velikanov pred nami," razlaga Fabjančičeva, ki je poskrbela za vizualno podobo, medtem ko je za vsebino poskrbela Foucartova, sicer tudi glasbena novinarka. Ideja se je rodila med epidemijo, v pol leta pa sta naredili deset minut animiranega filma. "To je potem služilo kot pilot za pridobivanje potencialnih producentov," se spominja Fabjančičeva. Skozi obe sezoni se ukvarjata s prevpraševanjem, ali je avtorsko pravo samo sebi namen. "Namesto, da bi spodbujalo kreativnost, kar je njegov osnovni namen, ga včasih zatre," razlaga Fabjančičeva. Avtorici pravita, da je bila serija Pastish napisana kot pesem, razvita preko asociacij in povezav med melodijo, ritmom, zvokom, glasbenim žanrom, obdobjem in osebnim spominom.

Sličica iz prve sezone spletne animirane serije Pastish
Milanka Fabjančič
Razstava PASTISH - Adijo, plagiat!, raum AU
Brina Kerič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta