(FOTO) Vsi kabli tega sveta goli pod leškim mostom

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
22.08.2023 16:15

Petrol išče rešitve glede dobave plina za Mežico, dela Prevalj in Črne ter industrijo, možnosti je več, če ne bi šlo drugače, tudi z začasnimi rezervoarji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Meža je na Prevaljah slekla mnoštvo napeljav. 
Tomaž Ranc

Potem ko so po Mežici, kjer ima večina pitno vodo že nekaj dni, v ponedeljek pitno vodo dobili tudi v Črni, ostajata glavna izziva mesti Ravne na Koroškem in Prevalje z naselji. Sanitarna voda v vodovodnem sistemu je, a jo je še zmeraj za pitje treba prekuhavati, opozarjajo v komunalnih podjetjih Log in Ravne, pri čemer na Ravnah redno zmanjkuje tudi sanitarne vode, denimo v ponedeljek v naselju Janeče (Hof), kjer so hiše višje ležeče.

Vodo sicer redno testirajo na vsaj treh ravneh: preko komunalnih podjetij in NIJZ. Izvedelo se je, da je, denimo, vzorec z Leš skladen, vendar to za sistem Prevalje-Ravne še ne pomeni rešitve glede zaščitnega ukrepa, saj se leška voda meša z drugimi izviri, obenem pa je v cevi ob poplavi in lomih ušlo marsikaj oporečnega.

"Dokler velja ukrep, je veljaven, če ga bo kdo ukinil, ga bo civilna zaščita," je povedal Uroš Vrčkovnik, ki ureja vprašanja vodooskrbe za JKP Log in Ravne. Voda za Prevalje prihaja iz treh linij: Leše, Stražišče in železarna, medtem ko Ravne dobivajo vodo iz Kotelj (od tam jo zdaj prevažajo tudi v cisterne po obeh mestih, kjer si jo ljudje natakajo in dovažajo domov), in železarne. "Ko je poraba velika, vode na Ravnah zmanjka. Hof nima vode, ker je previsoko, tudi na Šancah in Brdinjah je oskrba motena. Voda je vseskozi pod nadzorom, a ukrep prekuhavanja še velja," je povedal Vrčkovnik.

Kje so tuši, kjer vodo greje plin, še mrzli

Za čimprejšnjo odpravo težav prekinjene dobave plina pa se trudijo v Petrolu, v mislih imajo tudi začasno oskrbo, če redna ne bi bila vzpostavljena, a terminsko ne morejo natančno povedati, kako in kaj. Bodo pa od začetka kurilne sezone, 1. oktobra, zagotovo poskrbeli, da ljudi ne bo zeblo.

Napeljave ob novem, nemškem mostu za Leše 
Tomaž Ranc

Brez plina so še vedno Mežica ter dela Prevalj in Črne, torej če nimajo električnih bojlerjev ali drugačnega ogrevanja vode, so tudi brez tople sanitarne vode, na Prevaljah tudi brez pitne. Ključni okvari plinovoda sta potrgani daljinski cevi na Prevaljah pri Petrolu in v Mežici pri Cablexu. Največ odjemalcev brez plina je v Mežici, in sicer 290 (število odjemalcev je seveda treba zmnožiti s številom stanovalcev ali uporabnikov, med njimi so tako hiše, bloki, šola, vrtci, podjetja, zato gredo številke v tisoče.) Brez plina so tudi večja podjetja v zgornji Mežiški dolini. V Črni na Koroškem je brez plina 48 odjemalcev, na Prevaljah pa 50.

Začetek zemeljskih del na leškem mostu

Na desnem bregu Meže je poškodovana in blindirana napeljava čez leški most, kjer so prav danes začeli ročna in deloma strojna dela za odpravo težav s plinom. Ker je zadeva ob poškodovanem nasipu in škarpi kompleksna, napeljav je najmanj 15 (plin, voda, telekomunikacije ...) bo odprava okvare trajala še nekaj dni, a konec tedna ali v začetku drugega tedna naj bi hiše in bloki na perzonalskem koncu plin spet dobili, pravijo neuradno v Petrolu. Potrebno je čiščenje, zaščita, preizkusi ..., da se plin varno spusti v omrežje.

V poljskem konvoju je bilo okoli 20 vozil, parkirani so v gospodarski coni Glančnik z okoli 20-članskim moštvom, ki je s seboj pripeljalo celo svojo ambulanto.
Ambrož Blatnik

Za Mežico in Črno in tamkajšnjo industrijo pa ostaja obljuba do kurilne sezone, a imajo v mislih tudi druge rešitve. Če preko Prevalj do Mežice in industrijskih obratov (TAB, MPi ...) ne bi uspeli vzpostaviti redne oskrbe, še vedno vidijo možnost tudi začasne nadomestne oskrbe, na primer s primerno lokacijo v Črni, pri čemer bi sistem ločili, na primer oskrbovali odjemalce z utekočinjenim zemeljskim plinom in z dodatnimi rezervoarji. Del Mežice in območje industrije naj bi si "plinaši" v četrtek znova podrobneje ogledali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta