Holcerčkov poletni festival: Glavno besedo so imeli otroci

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
17.07.2022 20:01

Nekaj tisoč ljudi se je v nedeljo zbralo na tretjem, zdaj že tradicionalnem festivalu. Nasmešek na obraz marsikoga je narisal že povsem sveže asfaltiran odsek ceste na Kope.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Holcerček, glavni junak festivala, v ozadju pa Petelinje jezero
Nejc Strojnik

Ta še ni v celoti obnovljena, a je lepo videti, da dela napredujejo in da bo tudi ta črna pika priljubljene destinacije izbrisana.

Na koroškem delu Pohorja so tokrat glavno besedo imeli otroci. Na vrsti je bil namreč Holcerčkov poletni festival, ki se je že dodobra prijel in velja za nekakšnega znanilca poletne sezone na Kopah. "Zelo smo zadovoljni, veliko je obiskovalcev, veste, ljudje radi pridejo na takšne družinske dogodke, zato bomo programe tudi v prihodnosti gradili v tej smeri," pravi direktor podjetja Vabo Boštjan Paradiž.

Nejc Strojnik

Osrednji prireditveni prostor sta bila nogometno igrišče in njegova okolica, kjer so otroci uživali na napihljivih igralih, preizkusili so se na plezalni steni, opravili z vojaškim poligonom, igrali nogomet, vrteli kolo sreče, se vozili s kolesi, jahali konje ... Za otroški festival na Kopah si organizatorji ne želijo, da bi bil klasičen, zato je velik poudarek tudi na doživetjih. Skupina otrok, ki smo se ji pridružili, se je točno opoldne odpravila proti Petelinjemu jezeru, kjer so prisluhnili Holcerčkovi pravljici. Kulisa ob jezeru, ki ga pozimi izkoriščajo za zasneževanje prog, je v vseh vremenskih razmerah nekaj posebnega, ker pa v pravljici poleg glavnega lika – Holcerčka – nastopa še povodni mož, je uprizoritev ob jezeru skoraj nujna. Zanimiva pa je bila že pot do jezera, prava orientacijska dogodivščina, na kateri so otroci z žigi izpolnjevali vsak svoj kartonček. "Vsako leto gremo na ta pohod, ki ga nato od Petelinjega jezera nadaljujemo do vrha Pungarta. Danes je super, tudi temperature so ravno pravšnje," je povedala Maja, ki je skupaj z možem na Kope pripeljala dva otroka.

Veliko zanimanja je (tradicionalno) vzbudila tudi plezalna stena.
Nejc Strojnik

Da so Kope že dolgo daleč od tega, da bi bile zgolj koroška destinacija, se je strinjal tudi Boštjan Paradiž. "Če malo prisluhnete obiskovalcem, lahko slišite razna narečja. Največji bazen predstavljajo Koroška, Velenje in Celje. Vedno bolj smo prepoznavni. Z novimi vlaganji in zgodbami pa si želimo napraviti še korak naprej. Da misli resno, je jasno že ob pogledu na skoraj povsem novo gostilno Pri Zajcu, ki že dobiva prizidek. "V tem delu urejamo kuhinjo," je razložil Paradiž, ki se že veseli 10. avgusta, ko se bo začela dolgo pričakovana prenova Grmovškovega doma. Ta bo konec novembra, še pred začetkom zimske sezone, že zasijal v novi podobi.

Nejc Strojnik

Do takrat pa se (očitno) obeta tudi uspešno poletje, ki bo, tudi kar zadeva prenočitvene kapacitete, zelo dobro zapolnjeno. "Pa saj danes ni nič drugače kot ob drugih lepih koncih tedna. Tudi ko ni otroškega festivala, je ogromno ljudi, pohodnikov, kolesarjev. Veliko jih pride na Kope tudi kar tako, samo na kosilo. Je kar pestro," je povedala ena od natakaric. "Nekoliko se sicer pozna, da so se iztekli turistični boni," pa je dodal Paradiž, ki ga prihodnost ne skrbi. Ob tempu razvoja, ki ga to največje koroško smučišče doživlja v zadnjih letih, si turisti gotovo lahko obetajo še veliko. Tudi tisti, ki imajo raje zimo in se že veselijo napovedanih novih štirisedežnic na progah Kopnik in Pahernik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta