Kvočevi nudli so premalo cenjeno razkošje, meni mojster koroške košte Lovro Miler

Urška Polanc Urška Polanc
27.03.2021 06:25
Z načelom "če ne znaš, se lahko še isti dan naučiš pristopa h kulinaričnim izzivom", ki jih ni (bilo) malo. Kmalu bosta s partnerico na Koroškem ponudila k'nudle
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Mežici sta nedavno prevzela bar Marinka, a ker so zaradi razmer gostilne zaprte, sta si nad gostiščem uredila delavnico za izdelovanje testenin. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Da ima Koroška veliko naravnih danosti, kvalitetnih sestavin, ki jih bi morali bolj izvirno in kreativno uporabljati, s tem pa nadgraditi koroško kuhinjo in tudi sami postavljati trende v slovenski kulinariki, razmišlja 27-letni Lovro Miler, ki že vse življenje od blizu spremlja panogo. Izhaja namreč iz na Koroškem dobro poznane gostilniške družine iz Šentanela, ki že več kot 120 let skrbi za gostilno in turistično kmetijo.

V Mežici sta nedavno prevzela bar Marinka, a ker so zaradi razmer gostilne zaprte, sta si nad gostiščem uredila delavnico za izdelovanje testenin. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Najprej se je vpisal na gimnazijo, nato pa je kmalu spoznal, da si kot dijak želi bolj ustvarjalno usmeritev, zato se je po treh mesecih prepisal na kuharstvo v Slovenj Gradec. "Res je, da sem bil že prej vseskozi vpet v kuhinjo, gostinstvo mi je bilo zanimiv posel, a šele, ko mi je profesorica Bernarda Klančnik vse skupaj predstavila na drugačen način, ko je prišla na dan moja ustvarjalna plat, je vse skupaj dobilo smisel," je povedal.

Če so si številni za prakso poiskali zanesljivo varianto, ko so v kuhinji zgolj lupili krompir, pomivali posodo, je sam iskal izzive, želel je pokrivati čim več stvari. Prakse ni opravljal doma, ampak se je kot najstnik podal v Ljubljano, v Hotel Union. "Tam so me posvojili, cele dneve sem bil v kuhinji, bilo je zelo razgibano, včasih so me morali skoraj poditi domov. Spoznal sem se tudi s prvimi tekmovanji. Vedno me je zanimal sistem kuhinje, kako ga postaviti, da stvari dobro funkcionirajo. Že pri nas doma, kjer delamo na veliko, sem vedno razmišljal, kako si olajšati delo," je povedal Miler, ki je nazaj na Koroško, tudi po praksi pri Janezu Bratovžu, prinesel nove tehnike kuhanja. Že v mladosti je spremljal ameriški kuharski šov MasterChef, nato pa se mu je uresničila želja, ko je nastopil v slovenskem. "V šovu sem se veliko naučil o sebi, kako pod pritiskom nekaj opraviti, izpolniti cilje. Po tem sem ohranil tudi dosti navez, kar pomeni zelo veliko," je povedal.

Več ustvarjalnosti z zelišči

"Temelji koroške hrane so močni, s kančkom izvirnosti in lahkotnosti smo lahko top kulinarična destinacija tudi zunaj Slovenije. Sam največji potencial vidim v raznih izvirnih štrukljih in uporabi sveže lokalne zelenjave ter čim več kombinacij divjih zelišč, ki jih je na pretek. Ko sem v Ljubljani delal v vrhunskih restavracijah, sem videl, da le za nekaj gozdnih deteljic zelo drago plačajo. Mi imamo to zunaj, pred očmi, a prav zato tega ne cenimo dovolj. Ko ti je nekaj vseskozi na razpolago, tega ne znaš ovrednotiti. Na primer kurja črevca rase kar tako, celo mečejo jo z vrtov, a je zelo zdravilna, iz nje lahko narediš sok, obarvaš testenine," je povedal Miler.

V Mežici sta nedavno prevzela bar Marinka, a ker so zaradi razmer gostilne zaprte, sta si nad gostiščem uredila delavnico za za izdelovanje testenin. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Da koroško hrano prepogosto predstavljajo kot težko in monotono, kar mogoče po eni strani je, po drugi pa je lepa in ima velik potencial, je povedal. S partnerico Lano Simetinger Pečnik razmišlja o drugačnih, inovativnih izdelkih, ki jih bosta kmalu ponudila na Koroškem.

Bio testeninski izdelki

Ljubezen do koroške kuhinje mu je predala mama Danica, ki že 30 let ustvarja koroško košto, eden najboljših produktov izpod njenih rok so kločevi nudli, za katere Miler meni, da si na Koroškem zaslužijo posebno mesto. Ravno v čast kločevemu nudlu sta s partnerico že ustvarila blagovno znamko K'nudli, pod katero bosta ustvarjala koroške bio produkte - od testenin, štrukljev do različnih cmočkov. Prve izdelke bosta ponudila v enem mesecu, na voljo bodo tudi darilni zabojčki po meri.

"Ideja se nama je porodila pred nekaj leti, ko sva se pogovarjala o kvočevih nudlih. To je top produkt Koroške, ki pa še ni zasijal. V vseh teh letih na našem turizmu, ki je tudi znan po njih, so si vsi obiskovalci ta produkt najbolj zapomnili, vsi so jih želeli odnesti domov. Že takrat je zrasla želja po nekih izpeljankah kvočevega nudla. Zdaj je ime blagovne znamke K'nudli, kar zajema kvočeve nudle, koroške nudle ... Lana trenutno oblikuje dizajn za embalažo, čaka naju pa še dosti testiranja, da si zagotoviva vse moke, druga živila ... Trudiva se, da bo vse slovensko," je povedal Lovro Miler.

Kot mojstra koroške košte so Milerja prepoznali tudi v projektu Koroškega pokrajinskega muzeja (KPM). Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Poleg posebne linije za koroške domače izdelke si želita pripraviti tudi kakšno delavnico, ki sta jih že nekajkrat priredila na šolah. Da otroci pri izdelavi testenin posebej uživajo, sploh če jih še obarvajo, vidita tudi pri svojem štiriletniku. "Sva zelo kompatibilna, pri vsem dobro sodelujeva, Lovro ima toliko idej, da ga morem včasih brzdati. Idej, zagona je dovolj, Lovro se tudi vsega loti sam," je povedala Lana Simetinger Pečnik. "Če nečesa ne znaš sam, se lahko še isti dan naučiš," je zaključil Miler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta