Lažen občutek varnosti na suhi cesti (so)kriv za mnogo nesreč

Urška Polanc Urška Polanc
29.08.2020 06:14

Štirje mladi Korošci so se letos smrtno ponesrečili, dva zaradi prevelike hitrosti v avgustu. Vozniki v povprečju vozijo hitreje, ko so pogoji dobri, ugotavljajo policisti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za prometno nesrečo je dovolj že majhna napaka udeleženca v prometu.
Andrej Petelinšek

Letos je na območju Policijske uprave (PU) Celje v prometnih nesrečah umrlo sedem ljudi, od tega štirje na Koroškem. Vsi so bili stari od 18 do 26 let. Najpogostejša vzroka sta še vedno prevelika hitrost ter napačna stran in smer vožnje, sporočajo s PU Celje. Nesreče so pogosto povezane tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot sta nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Področje hitrosti je zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti, ugotavljajo policisti.

Promet in cesta ne oproščata

"Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje, žal, še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste, preglednosti na njej, gostoti ter drugim značilnostim prometa. Ključne so tudi vremenske razmere ter značilnosti vozila in tovora. Pozabljajo, da promet in cesta ne oproščata napak. Ne zavedajo se, da je zgolj trenutek nepazljivosti dovolj, da se jim lahko življenje popolnoma spremeni. Usodna je lahko že najmanjša prekoračitev hitrosti," pojasnjujejo na PU Celje.

Črnjan umrl po silovitem trčenju

Konec junija letos je v prometni nesreči v Črni na Koroškem življenje izgubil mladi domačin. Dvaindvajsetletni voznik osebnega vozila je vozil od Črne na Koroškem proti Slemenu. V dolgem preglednem desnem ovinku hitrosti in načina vožnje ni prilagodil poteku ceste, stanju vozišča in svojim vozniškim sposobnostim. Njegovo vozilo je zdrselo na nasprotni smerni pas, po katerem je takrat pravilno pripeljal voznik tovornega vozila. V silovitem trčenju se je 22-letni voznik tako hudo poškodoval, da je poškodbam podlegel na kraju nesreče.

Nadzor sicer zmanjša neprimerno obnašanje, ne more pa ga odpraviti.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta