Licitacija lesa v Slovenj Gradcu: Bodo spet potrebovali novo lokacijo?

Jasmina Detela Jasmina Detela
06.01.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasmina Detela

V Slovenj Gradcu se že pripravljajo na novo licitacijo vrednejših lesnih sortimentov. Dovoz hlodovine bi se moral začeti že pred božično-novoletnimi prazniki, a so roke zaradi toplega vremena za nekaj dni zamaknili. Prvi kamion je že pripeljal les na lokacijo, a so ga za zdaj zložili na kup ob robu cestišča oziroma zemljišča ob Podgorski cesti v bližini kmetijskega centra Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge v Slovenj Gradcu, saj prostor za licitacijo še pripravljajo, poleg tega čakajo na bolj nizke temperature, ki so predvidene v prihodnjih dneh.

Komu so trn v peti?

Se pa pojavljajo nekatere težave glede prizorišča lokacije, saj je državni sklad kmetijskih zemljišč in gozdov - od njega najemajo zemljišče - organizatorje ustno obvestil, da je bila vložena prijava na kmetijsko inšpekcijo - domnevno naj bi bil razlog, da naj ne bi uporabljali zemljišč v skladu z namembnostjo. "Mi se začnemo že oktobra pogovarjati z vsemi vpletenimi, tik pred dogodkom pa imajo nekateri očitno pomisleke. Zdaj poti nazaj ni, licitacijo je treba izvesti. Če bodo takšne težave, bo treba v bodoče resno razmisliti o novi lokaciji, kjer bodo poti za kamione utrjene. Na to opozarjamo in za pomoč prosimo že vsaj deset let," je povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline. Za izvedbo licitacije sicer potrebujejo od osem do deset hektarjev veliko zemljišče v ravninskem predelu in ob cesti. Spomnimo, da so v preteklosti že večkrat zamenjali lokacijo dražbe, med drugim je bila v preteklosti v Podgorju pri Slovenj Gradcu in v poslovni coni Ozare. Zanimanje je tudi letos tako prodajalcev kot kupcev veliko, zato pričakujejo še eno dobro licitacijo. "Za zdaj kaže, da bo odziv podoben kot lani, če bo le vreme zdržalo. Predvsem deževje in toplo vreme mučita nas in lastnike, saj jim otežujeta sečnjo in dovoz lesa," razlaga Jeromel. V minulih letih so dovoz hlodovine običajno začeli pred novoletnimi prazniki oziroma tretjega januarja, letos po 8. januarju, ko so napovedane nižje temperature in posledično zmrzal. Najbolj intenziven dovoz lesa na prizorišče licitacije je običajno od 10. do 19. januarja. "Če bo naslednji teden vreme hladnejše, bomo ujeli vse roke," je optimističen Jeromel. Kupci si bodo lahko razstavljeno hlodovino ogledali od 26. januarja do 7. februarja, ko bo odpiranje ponudb. Dan odprtih vrat bo 27. februarja, dan pozneje se začne odvoz prodanega lesa, trajal bo do 20. marca.

Jože Jeromel: "Za zdaj kaže, da bo odziv podoben kot lani." 
Glorija Lorenci

Najbolj iskan je macesen

Tovornjake z vrednejšim lesom pričakujejo iz cele Slovenije, nekaj tudi iz Avstrije in Hrvaške. Prodajalcem svetujejo, da pripeljejo predvsem tiste drevesne vrste, ki so tržno najbolj zanimive. To so hrast, smreka in macesen, ki je trenutno najbolj iskan. Seveda tudi gorski javor, pravi Jeromel, a kot dodaja, se je lani pokazalo, da se dobro prodajajo predvsem vrhunski sortimenti, medtem ko je ostala hlodovina (žagarska) za trg nekoliko manj zanimiva. Najbolj kvalitetni asortimenti macesna s premerom debla nad 50 centimetrov lahko dosežejo tudi 400 evrov in več za kubični meter lesa. Najvišjo ceno pa pričakujejo, da bodo tudi letos dosegli hlodi gorskega javorja rebraša, ki ostaja najbolj redka med drevesnimi vrsti. Lani je bila najvišja dosežena cena zanj 14.960 evrov za kubični meter oziroma nekaj manj kot 23.490 evrov za celotni hlod. To je sicer pol manj kot predlani. Pričakujejo podobno število kupcev kot lani, ko jih je ponudbe oddalo 54. Veliko jih je iz Slovenije, prihajajo pa tudi iz Avstrije, Italije, Nemčije, Hrvaške, Madžarske, Srbije, Portugalske, Češke in Švice. Najobsežnejšo licitacijo v tem delu Evrope, že 18. zapored, pripravlja Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije. Na lanski licitaciji so zbrali 9566 hlodov v skupni količini 9720 kubičnih metrov, kar je bilo največ do zdaj. V sedemnajstih letih pa so na licitacijah lesa prodali okrog 50 tisoč kubičnih metrov lesa v skupni vrednosti okoli 15 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta