Mednarodna potujoča likovna razstava vabi v Slovenj Gradec: Več ljubezni in sprejemanja

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
22.03.2023 17:00

Del festivala Igraj se z mano je mednarodna potujoča likovna razstava. Svojo pot je že petič začela v Slovenj Gradcu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

V Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) je bilo živahno. Prostore so napolnili ustvarjalci Mednarodne potujoče razstave likovnega natečaja Igraj se z mano. Ta je letos združil 327 različnih ustanov iz devetih držav. Za razstavo je bilo izbranih 675 likovnih del, do 1. aprila bodo brezplačno na ogled, nato pa bodo potovala po različnih slovenskih institucijah.

Vključevanje v širšo družbo

Z natečajem, ki je z razstavo v Slovenj Gradcu postal stalnica, želijo predvsem otrokom in odraslim s posebnimi potrebami omogočiti vključevanje v širšo družbo ter dati priložnosti, kjer lahko pokažejo svoje vrline, zmožnosti, veščine in znanja, v katerih so dobri. "KGLU pri tem projektu sodeluje že deset let, saj smo vselej odprti za pedagoške programe in za programe vključevanja različnih ranljivih skupin, na kar smo zelo ponosni. V prvem delu so udeleženci delavnic v zgodbici o vrančku Kokiju spoznali pojme, povezane s svetom umetnosti, nato so Kokija izdelali, se pogovorili, kako nastane razstava, ter jo nato začeli sami postavljati. Bistvo dogodka sta druženje in postavljanje razstave. Pravzaprav so oni kustosi razstave," je povedala kustosinja Nina Popič iz KGLU, ki je skupaj z likovno pedagoginjo Katjo Jeseničnik opravila izbor del.

Skupaj najdejo v sebi tisto lepo

Projekt, ki ga organizirata Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije, želi otroke, mladostnike in odrasle s posebnimi potrebami spodbuditi k vključevanju v širšo družbo. Vsako leto sta na natečaju razpisani dve temi, letošnji sta Igraj se z mano in Gozd, naš prijatelj, bili sta enakovredno zastopani, prepletali pa sta se tudi motivno. Pri prvi so se vrstili motivi preživljanja prostega časa v naravi, prizori ukvarjanja s športom in igranja različnih družabnih iger, pri drugi pa je bil poudarjen pomen aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, izražena skrb za ohranjanje gozda, velikokrat pa je bil gozd upodobljen v različnih letnih časih. "Lepo je, ko se imajo različni ljudje priložnost družiti ob umetnosti. Da skupaj najdejo v sebi tisto lepo, ki jim pomaga, da lahko gradijo boljši svet," je ob robu odprtja razstave povedal Boštjan Kotnik, vodja festivala Igraj se z mano, katerega del je odprtje razstave, pri kateri sodelujejo številni otroci, ne le otroci s posebnimi potrebami. "Vključevanje je pomembno. Ne smemo se ločevati, soditi na prvo žogo. Vsi lahko soustvarjamo svet, vsak lahko doprinese nekaj dobrega. Na tem pozitivizmu se gradi naša zgodba. V 17 letih obstoja projekta opažamo, da so nekatere stvari še vedno iste, druge pa gredo na bolje. Bolj se imamo radi in bolj se sprejemamo, to zagotovo," je sklenil Kotnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta