Ministrica Asta Vrečko na Koroškem: Ljudje potrebujejo kulturne prostore druženja, da se vrnejo v normalno življenje

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
23.08.2023 15:00

Ministrica za kulturo o solidarnosti tudi na področju kulture: "Zavedamo se, da bo hud zalogaj, pristopamo celostno, tudi pri pripravi solidarnostnega sklada, sodelujemo tudi pri interventni zakonodaji."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica Asta Vrečko z ekipo na Koroškem po poplavah, ogled v Kulturnem centru Ravne 
Petra Lesjak Tušek

Koroška je bila ena izmed najbolj prizadetih regij v poplavah, vsa mesta, kraji, od Črne do Slovenj Gradca, ki so utrpeli hudo škodo, so tudi močno povezani s kulturno dediščino, zato smo tudi danes tukaj, je na Koroškem poudarila ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je obiskala Centralni depo Koroškega pokrajinskega muzeja in Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu ter na Ravnah na Koroškem štauharijo, enoto Pokrajinskega arhiva Maribor in Kulturni center. Med dislociranimi enotami muzeja, kot je izpostavil direktor Tadej Pungartnik, je bilo sicer največ škode na Erčevi žagi in mlinu ob reki Mislinji, objekt je bil poplavljen, pa tudi v Črni na Koroškem (etnološka, rudarska zbirka), kjer se lotevajo čiščenja.

"V prvi fazi je šlo za reševanje ljudi, nato sanacijo naprej, sedaj že popisujemo škodo na področju kulture. Prizadevali si bomo pomagati v čim krajšem času. Ljudje potrebujejo spomenike, prostore druženja, kulturne domove, knjižnice, galerije, tudi arhive, da se vrnejo v svoje normalno življenje. Zavedamo se, da bo to hud zalogaj, pristopamo celostno, tako pri pripravi solidarnostnega sklada, sodelujemo tudi pri interventni zakonodaji," je poudarila ministrica. 

Ministrica Asta Vrečko v Kulturnem centru Ravne 
Petra Lesjak Tušek

Na Ravnah je v teku tudi projekt iz načrta za okrevanje in odpornost v višini 1,5 milijona evrov, gre za prenovo in predstavitev železarske dediščine, kjer bodo aktivno pristopili z občino Ravne, da bo projekt tudi izveden. Tudi na področju kulture je izjemna solidarnost, kot skupnost nas skrbi za njeno ohranjanje, je dodala Vrečko.

"Veliko je že pospravljenega, v vsakem primeru so prizori še grozljivi. Parki, hiše, ceste, narava, vse to je grozljivo videti in nikakor si ne morem predstavljati grozot, ki so jih ljudje tu doživljali. Želim si ponovno izraziti vso sočustvovanje z njimi in poudariti, da bo tudi naš resor ostal z njimi," je dodala. Med izpostavljenimi problematikami je tudi vprašanje ustreznosti depojev javnih zavodov ter perspektiva za primerno hrambo v prihodnje, da torej ti ne bodo na poplavno ogroženih območjih.

Ministrica Asta Vrečko na Koroškem po poplavah, Kulturni center Ravne
Petra Lesjak Tušek

Župan mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je ocenil, da je ministrica z obiskom regije pokazala, da ji je mar za institucije izven Ljubljane in tiste, katerih ustanoviteljice so občine. "Pričakujemo pomoč s strani države, da na preventivi in depojih naredimo še korak naprej. Srčno upam, da se bomo znali na regijskem nivoju dogovoriti in počrpati še kakšna sredstva, da bomo koroško kulturo in osrednje institucije v novi finančni perspektivi obdržali na zemljevidu." Župan Raven Tomaž Rožen je dodal, da je muzej delavstva in železarstva pomemben projekt, tako da je vesel podpore ministrstva, zdi se mu tudi pomembno, da se ob infrastrukturi ne pozabi na kulturo. Škoda na Ravnah je bila velika na treh kulturnih javnih objektih (glasbeni dom, kulturni dom, štauharija).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta