Mladi na dogodku Europe Direct Koroška: Živeti si želijo v mirni in svobodni Evropi

Urška Polanc Urška Polanc
29.05.2024 06:00

Dogodek Think green, vote smart! je na Peci pripravil Europe direct Koroška skupaj z okoli 40 mladimi, ki jih čakajo njihove prve volitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Think green, vote smart!" je dogodek, ki ga je Europe Direct Koroška skupaj z gimnazijkami in gimnazijci organiziral na Peci.    
Arhiv Europe Direct

Delovanje Geoparka Karavanke in posebnosti tega zaščitenega območja ob Periadriatskem šivu so najprej spoznavali gimnazijci, ki so se z gondolo podali na Peco v gostišče Oben/Nebo. Karavanke UNESCO Globalni Geopark je čezmejno območje naravnih in kulturnih doživetij, z izjemno geološko dediščino, so izvedeli. O smiselnosti aktivne participacije mladih in pomenu vključevanja mladih v sooblikovanje evropske politike so debatirali s strokovnjakom s področja podnebnih sprememb dr. Žigo Malekom, ki je poznavalec spreminjanja našega planeta zaradi posledic podnebnih sprememb. Je tudi član mreže Team Europe in tako dober poznavalec delovanja mehanizma Evropske unije. Mladi so ob zaključku sklenili, da je edino, kar lahko res naredijo zase in za planet, vsaj to, da gredo na volitve. Da je volilna pravica čudovit privilegij.

Gimnazijci na Peci 
Arhiv Europe Direct

Kritično in vsebinsko močno razmišljanje mladih Korošic in Korošcev je odpiralo možnosti za različne diskusije. Mladi so se preizkusili v novinarstvu in načinih promoviranja pomembnosti udeležbe na prihajajočih volitvah. Sami so oblikovali grafično podobo s citatom Lorce "zeleno, ki te hočem zeleno", ki so si jo natisnili na majice. Povedali so, da želijo živeti v mirni in svobodni Evropi in zakaj je nujno, da se udeležimo volitev. Veliko jih meni, da moramo biti odgovorni do okolja. Mladi so spoštljivi drug do drugega in to pričakujejo tudi od politikov, ki jih zastopajo, so še sporočili z Europe Direct Koroška. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta