Na proslavi v Slovenj Gradcu opozorili na preizkušnje, ki jih je invalidom prineslo leto 2023

N.S.
06.12.2023 13:35

Ob mednarodnem dnevu invalidov so v Slovenj Gradcu pripravili proslavo. "Položaj invalidov se izboljšuje, a tukaj se ne smemo ustavljati," je bila jasna podžupanja Martina Šisernik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Bršek, predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije
ZDIS

Generalna skupščina Združenih narodov je 3. december razglasila za mednarodni dan invalidov leta 1992 z namenom, da opozori na nujnost zagotavljanja pravic invalidov. Koroški koordinacijski odbor je ta dan v Mladinskem kulturnem centru v Slovenj Gradcu pripravil proslavo, katere se je kot slavnostni govornik udeležil tudi predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije Peter Bršek in spomnil na leto 2023, ki je prineslo najrazličnejše preizkušnje. "Od poslabšanja invalidnosti oziroma zdravstvenega stanja, do poplav in plazov. Pa vendar smo, kot mnogokrat do sedaj, dokazali, da invalidi skupaj zmoremo skozi ovire, ki jih življenje vsak dan postavlja pred nas," je med drugim dejal v svojem govoru. Bršek je izpostavil tudi dolžnosti in pravice invalidske organizacije, ki invalide predstavlja v vseh zadevah, ki so povezane z delom in življenjem na vseh ravneh. Prav tako je spomnil na zgodovino, skozi katero so si invalidi svoje pravice morali izboriti sami in da jim niti najbolj socialna država sama od sebe ne bo dala veliko, poudaril pa je tudi na to, kako pomembna naložba v ljudi je osveščanje mladih o invalidih.

Da se položaj invalidov v slovenjgraški občini izboljšuje, pa je na proslavi poudarila podžupanja Martina Šisernik in dodala, da se tukaj ne smejo ustaviti. "Za dobro počutje in vključevanje ranljivih skupin v življenje v lokalni skupnosti, se povezujemo s skrbjo za obvladovanje vsakodnevnih izzivov in rešitev, da je življenje v naši občini za vse občanke in občane dobro in prijazno. Naše zavedanje je in mora biti še močnejše, da je vključevanje invalidov, oseb z oviranostmi in oseb s posebnimi potrebami pogoj za dejansko uveljavitev spoštovanja človekovih pravic," je bila jasna podžupanja. V kulturnem programu so nastopali otroci Prve OŠ Slovenj Gradec, Ljudske pevke Lastovke in pevka Ana Dušica. Učencem in dijakinji, ki so sodelovali so podelili nagrade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta