Nace Hranjec, učenec z uspehi, kot ga še ni bilo

Nejc Strojnik
28.06.2021 19:15
Kar 25 zlatih in srebrnih priznanj je do konca devetega razreda osvojil učenec OŠ Šentjanž pri Dravogradu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zelo dobro se počuti v knjižnici, še posebno so mu všeč knjige o astronomiji. Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Malokatera osnovna šola v državi, če sploh katera, se lahko pohvali z učencem, kot je Nace Hranjec iz Šentjanža pri Dravogradu. Seznam priznanj, ki jih je v devetih letih šolanja osvojil, je neverjeten, zunajserijski učenec pa kljub temu, da je samo v zadnjem šolskem letu osvojil kar pet zlatih in tri srebrna priznanja, ostaja skromen, preprost. Uspehi, čeprav tako izstopajočega učenca šola v Šentjanžu v svoji zgodovini še ni imela, se mu sicer ne zdijo samoumevni, a daleč od tega, da bi se zaradi njih počutil večvrednega.

Na fotografiji je samo del priznanj, ki jih je Nace osvojil v letošnjem šolskem letu. Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Blesti predvsem v naravoslovju, najraje ima matematiko, sledita fizika in kemija. Pravi, da je v petem razredu začutil, da bi lahko naravoslovje bilo njegovo področje. Takrat je osvojil prvo zlato priznanje, do konca devetega razreda pa jih je v predal pospravil skupno trinajst. Ima še dvanajst srebrnih, bronastih niti ne šteje. In kakšen je recept? "Rešuješ naloge s prejšnjih tekmovanj, študiraš literaturo, knjige z ugankami. Tudi kakšne televizijske oddaje pridejo prav," je skromen.

​Za šolo se skoraj ni učil

Kako širok spekter znanja premore, je dokazal tudi letos, ko se je v Murski Soboti udeležil dveh državnih tekmovanj v enem dnevu. "Najprej sem imel astronomijo, dve uri je trajalo, nato smo imeli pol ure odmora, potem pa še dve uri za Cankarjevo priznanje. Tekmovanja so bila zaradi korone precej skoncentrirana, dve na teden nista bili nič nenavadnega," pravi odličnjak, ki je v vseh devetih letih šolanja zbiral zgolj petice. In to skoraj brez učenja. "Če pri pouku poslušam, si veliko zapomnim. Nato doma naredim domačo nalogo, učim se bolj malo," je iskren.

Drugače je bilo, ko se je pripravljal na kakšno tekmovanje. Tam je bilo učenja več, poglobiti se je moral v strokovno literaturo, precej pa so mu pri tem pomagali učitelji. Ena od njih je razredničarka Janja Rotovnik, ki mu je bila tudi zato, ker poučuje matematiko in fiziko, pisana na kožo. "Priden, prizadeven, marljiv fant je. Pri testih je imel vedno vse prav, vedno je bil pripravljen sodelovati na vseh tekmovanjih, bil je vedoželjen, res ga je veliko zanimalo," ga je opisala razredničarka, ki ji je všeč, da mu ni bilo niti odveč stopiti v učiteljske čevlje in prevzeti kakšno uro.

Nace Hranjec Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Letošnje šolsko leto se je za devetošolce končalo prejšnji ponedeljek. Na valeti, ki so jo organizirali v šolski telovadnici, je na slavnostni podelitvi prejel vse nagrade, priznanja in zahvale. Učitelji in ravnatelj Marko Havle si štejejo v veliko čast, da je tak učenec obiskoval ravno njihovo šolo. Razredničarki Rotovnikovi ni težko priznati, da se je tudi ona od njega veliko naučila, v spominu so ji ostale predvsem priprave na sanktpeterburško mednarodno astronomsko olimpijado.

Šolo v Šentjanžu pri Dravogradu je letos obiskovalo 220 otrok. V devetem razredu jih je bilo samo 14, kar Nace vidi kot privilegij, saj se lahko učitelji učencem na tak način bolj posvetijo. Poleg njega so bili vseh devet let odlični še štirje sošolci, kar je več kot tretjina. Tudi šola na daljavo mu ni delala težav, se pa strinja, da je bilo za nekatere kar zahtevno, a da so se učitelji maksimalno prilagodili. Sošolcem je pomagal še sam, čeprav se mu zdi, da v razlagah ni ravno dober.

​Veseli se srednje šole

Za vpis v srednjo šolo je izbiral med slovenjgraško in ravensko gimnazijo ter na koncu izbral slednjo. Zdi se mu bolj naravoslovno naravnana. "Informativni dnevi so sicer letos potekali na daljavo, a mislim, da sem se prav odločil. Proti septembru gledam pozitivno in se že veselim novih izkušenj," je dejal.

Veselijo pa se lahko tudi na Ravnah, saj takih učencev niti v slovenskem merilu ni veliko. A še pred novim šolskim letom ga čakajo počitnice, morje in brezskrbni dnevi. Še več časa bo lahko preživel na igrišču, rad igra košarko in nogomet ter se druži s prijatelji. Veseli ga tudi igranje šaha, v orkestru v Šentjanžu igra trobento, aktiven pa je prav tako v lokalnem gasilskem društvu, kar samo potrjuje besede ravnatelja o njegovi vsestranskosti.

Nace Hranjec Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Seveda nas je zanimal tudi Nacetov pogled v prihodnost. Kje se vidi po končani srednji šoli? "O tem še ne razmišljam, se še nisem odločil. Če mi bo naravoslovje tako dobro šlo tudi v srednji šoli, bi mogoče študiral kaj v povezavi s tem," je povedal. Seveda, zdaj je čas za počitnice, za kakšno motoristično turo z očetom Darkom, ki skupaj z mamo Svetlano in tri leta mlajšo sestro Jano kar žari od ponosa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta