Nasprotovanje sosedov bivalni enoti CUDV na Čečovju

Urška Polanc Urška Polanc
24.06.2022 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lokacija, kjer bi morala stati nova bivalna enota na Čečovju 
Urška Polanc

Potem ko so sosedje ob pridobivanju gradbenega dovoljenja za lokacijo bivalne enote na Čečovju v projektu deinstitucionalizacije Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem sprožili upravni spor, so se oglasili starši oseb z motnjo v duševnem razvoju iz društva Sožitje. Ogorčeni in razočarani so nad pomanjkanjem empatije, ozkosrčnostjo in ozkogledostjo ljudi, ki so njihove otroke s prekinitvijo izvajanja projekta oropali človekovih in socialnih pravic, ki so za druge samoumevne in temeljne.

Hišo sreče na Čečovju od prvega soseda, ki pravi, da dobro sobivajo, ločuje le ograja. 
Urška Polanc

CUDV ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti projekt izvajata od leta 2020. Gre za gradnjo novih bivalnih enot po vsej Koroški, kamor bodo preselili stanovalce iz osrednje stavbe v Črni. Novo bivalno enoto so predvideli tudi na Čečovju, kjer bi lahko bivale štiri osebe. V neposredni okolici živeči sosedje so se v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja prijavili kot stranke v postopku, se pritožili in kasneje sprožili upravni spor. Ker je črpanje sredstev omejeno do konca leta 2023, je časa za ponovitev celotnega postopka od priprave projekta, pridobivanja dokumentacije do gradnje za uspešno realizacijo premalo.

Hiša sreče na Čečovju
Urška Polanc

"Težko sodim, da gre za diskriminacijo, saj na Čečovju ena enota že obstaja, to ne bi bilo novo za njih, več kot 20 let je že tam Hiša sreče. Sosedje so jih sprejeli, z njimi tudi živijo, ta lokacija pa je v neposredni bližini. Njihovi argumenti niso proti varovancem CUDV, ampak izpostavljajo infrastrukturne pomisleke, da je premalo prostora, premalo parkirišč," nam je povedal župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen in dodal, da so sicer te minimalne urbanistične pogoje zagotovili že prej, lokacija pa je bila izbrana med več možnimi. Prepričan je, da bodo na Ravnah - kljub temu da zdaj v roku tam ni mogoče postaviti te bivalne enote - našli ustrezno rešitev, stanovalce CUDV namreč dobro sprejemajo na vseh do zdaj obstoječih lokacijah.

Do zdaj brez slabe izkušnje

"Kot vse kaže, naša družba še vedno oblikuje nesprejemljive stereotipne predstave o posameznikih z motnjo duševnem razvoju, ki diskriminatorno vodijo v predsodke o nevarnem in nepredvidljivem vedenju," medtem razmišljajo v društvu Sožitje. A sosed, s katerim smo se pogovarjali, takšne očitke zavrača. "Mi se kar dobro razumemo in se v njihovi družbi dobro počutimo. Zdaj so za razlog vzeli, da so to malo drugačni ljudje, a jaz sem že tako njihov prvi sosed. Včasih malo bolj glasno zaropotajo s stoli ali pa kaj podobnega, a to se vse da rešiti, popraviti. Na sestanku smo povedali, da to ni razlog. To, kar navajajo, je krivično do nas. Ogroža nas ta objekt, ki bo večji kot naše zgradbe. Problem so parkirišča in premalo prostora," nam je ob ogledu lokacije pojasnjeval prvi sosed stanovalcev, ki bivajo v Hiši sreče na Čečovju.

Lokacija, kjer bi morala stati nova bivalna enota na Čečovju
Urška Polanc

Da so dovoljenje pridobili z javnim pozivom, sosedje pa so se imeli v desetih dneh možnost priglasiti že na soglasje za gradbeno dovoljenje, nam je povedala direktorica CUDV Dalja Pečovnik, ki pravi, da jim je občina šla zelo naproti s tem, ko jim je zagotovila štiri parcele. "Z vsemi sosedi smo bili v stiku, predstavili smo se na sestankih, nikoli nismo začutili kakšne nestrpnosti, kvečjemu smo bili presenečeni, da so nas sprejeli z neko humanitarno noto, nato pa je te sosede nekaj zmotilo.

Hiša sreče na Čečovju
Urška Polanc
Hiša sreče na Čečovju
Urška Polanc

Tega, kaj je glavni razlog, ne vemo. Žal nam je, da so nas zavrnili, saj nas skrbi, da bo projekt padel. Zdaj iščemo druge variante, nimamo pa želje, da bi se pravdali preko sodišč, saj se nam to ne zdi pravi način. Vse smo želeli rešiti na miren način, ljudi, s katerimi delamo, želimo le preseliti v skupnost s pogoji, ki bodo zanje življenjsko bolj sprejemljivi. Odnos sosedov se nam zdi malo neprimeren, lahko bi ubrali kakšen drug način, se oglasili že prej; zdaj so nam namreč postavili veliko oviro na naši poti. Jemljejo nam čas, energijo in zelo ogrožajo naš projekt," je še povedala direktorica. Da do zdaj nikoli niso imeli slabe izkušnje v nobeni občini, z vsemi sosedi so se lahko pogovarjali, tu pa so naleteli na odpor, dodaja.

Namesto enote iščejo stanovanja

"Zdaj iščemo varianto, ki bo časovno ustrezna, tudi občina se zelo trudi in nam pomaga pri iskanju. Nove parcele ne moremo iskati, saj nam na tak način ne bo uspelo, ampak iščemo stanovanjske enote v bloku na kakšni koroški lokaciji, kjer pač bo priložnost. Stanovanja nam iščejo tudi na Ravnah, a trenutno jih ni na voljo," je razložila.

(foto: Urška Polanc)
Urška Polanc

Medtem pa so že začeli dela na dveh drugih lokacijah (Šance in Dobja vas) na Ravnah, kjer bodo prav tako izgradili bivalne enote v okviru projekta. Njihov cilj je, da do sredine naslednjega leta iz osrednje hiše v Črni preselijo 70 uporabnikov. V občini Ravne na Koroškem je CUDV v različnih oblikah prisoten že skoraj tri desetletja (z delovno enoto Varstveno-delovnega centra Ravne znotraj objektov nekdanje Železarne Ravne že od leta 1993, s stanovanjsko skupnostjo Hiša sreče na Čečovju ter dnevnim centrom na Javorniku). V sklopu projekta deinstitucionalizacije bi na Ravnah nastale štiri nove bivalne enote, in sicer dve v Dobji vasi, ena na Šancah in ena na Čečovju, v neposredni bližini že obstoječe Hiše sreče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta