Nove širše analize vsebnosti svinca v krvi otrok v Mežiški dolini: Starši bodo kmalu prejeli vabilo na odvzeme krvi

plt
04.05.2023 11:55

NIJZ napoveduje nove širše meritve in analize vsebnosti svinca v krvi otrok. To bo četrta prevalenčna študija, v kateri bodo ugotavljali vsebnosti svinca v krvi otrok od enega do šestega leta v Mežiški dolini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvzemi krvi otrokom bodo v laboratorijih Mežiške doline potekali od 23. maja do 9. junija, napovedujejo v NIJZ, območna enota Ravne.
Andrej Petelinšek

V sklopu okoljske sanacije zgornje Mežiške doline so v minulih letih že trikrat izpeljali tako imenovano prevalenčno, razširjeno študijo z analizo vsebnosti svinca pri otrocih med prvim in šestim letom starosti. To pomlad bo sledila četrta, sporočajo iz NIJZ, območne enote Ravne. V okviru študije bodo na odvzem vzorcev krvi za določitev vsebnosti svinca povabili otroke v starosti od ena do šest let ter devetletnike iz Zgornje Mežiške doline in triletnike iz Spodnje Mežiške doline. Vabila na odvzem krvi bodo pričeli pošiljati v naslednjih dneh, prvi odvzemi vzorcev so načrtovani 23. maja 2023. "Vabilo bomo poslali skoraj 700 otrokom iz vseh štirih občin Mežiške doline. Odvzemi vzorcev krvi bodo potekali v enotah Diagnostičnega laboratorija Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem - v Zdravstveni postaji (ZP) Črna na Koroškem, ZP Mežica, v ZP Prevalje ter na Ravnah, v obdobju od 23. 5. do 9. 6. 2023," sporočajo iz NIJZ.

Starše otrok, ki bodo v prihodnjih dneh prejeli vabilo na odvzem krvi, naprošajo, da se odzovejo povabilu in pripeljejo otroka v laboratorij lokalne zdravstvene postaje v terminu, zapisanem v vabilu. Le na ta način bodo namreč lahko pridobili informacijo o vsebnosti svinca v krvi svojega otroka in v primeru povišanih vrednosti tudi lažje ustrezno ukrepali.

Za vabljene v letošnjem letu pa Geološki zavod Slovenije ponuja še možnost brezplačne analize hišnega prahu iz gospodinjstva. Dovolj je, da ob odvzemu krvi oddajo polno vrečko prahu iz sesalnika, zato naj vrečke iz sesalnika ne zavržejo prehitro, še dodajajo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta