Osnovna šola Prevalje že s skoraj 20 priznanji za naj športno šolo

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
30.10.2023 11:50

Pomembno se jim zdi, da vsem učencem omogočijo sodelovanje na kakršnemkoli tekmovanju, trudijo se tudi z nadstandardom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nogometaši so v lanskem šolskem leto osvojili odlično drugo mesto v državi. 
OŠ Prevalje

Osnovna šola Franja Goloba s Prevalj že vrsto let sodeluje na nagradnem natečaju Zavoda za šport RS Planica, ki vsako leto išče najbolj športne šole v državi. Prvo priznanje so na Prevaljah prejeli leta 2004, od takrat pa se je le redko zgodilo, da bi ostali brez. Letošnje srebrno, v preteklosti so prejeli tudi zlata in bronasta, je tako že skoraj dvajseto. "Na natečaju zbiraš točke, ki pa so odvisne glede na prijave na različna tekmovanja na različnih ravneh, od občinske do državne. Potem so tukaj še projekti Zlati sonček, Krpan, Naučimo se plavati in ostala množična tekmovanja," razloži učitelj športa Tomaž Sonjak in doda da točke lahko šola prejme na podlagi števila učencev, ki na določenem tekmovanju zastopajo šolo, nekatere so vezane na uvrstitev posameznikov oziroma ekipe, šola pa lahko točke pridobi tudi z organizacijo kakšnega od tekmovanj.

V nabor so zajeti vsi možni športi, tudi manj množični, veliko pa je, pravi Sonjak, odvisno od generacije. "Če se kak učenec želi prijaviti na katero od tekmovanj, mu to omogočimo. Posluh ima tudi občina Prevalje, ki nam pomaga s financami, predvsem kar se tiče prevozov. Nekatere šole imajo s tem težave. Mi na tekmovanje peljemo tudi enega ali dva." Take in drugačne nagrade tudi učencem veliko pomenijo. "Lani smo bili drugič v zgodovini šole v finalu nogometnega turnirja, kamor se uvrstijo štiri najboljše šole. Igrali smo v finalu in nesrečno izgubili po kazenskih strelih. Lanski devetošolci so letos prišli na šolo pogledati, če sta njihova fotografija in priznanje izobešeni, kot to naredimo ob uspehih. Letos smo se uvrstili na ekipno atletsko tekmovanje, med 15 najboljših šol v državi. Ne pomnimo, da bi nam to že uspelo. Udeležujemo se tudi tekmovanj v šolskem krosu, odbojki, badmintonu, plavanju, gimnastiki, akrobatiki … veliko je tega" opiše Sonjak.

Prevaljski športni pedagogi in pomočnica ravnateljice na podelitvi nagrade v družbi predsednika Zavoda za šport RS Planica Francija Petka. 
OŠ Prevalje

Kljub vsem športnim uspehom pa sogovornik ugotavlja, da fizično stanje pri učencih (žal) upada. "Ko spremljam športno-vzgojni karton, so podatki kar porazni. Grozen padec je bil v času korone, tudi vizualno se je videlo, ko so se otroci vrnili v šolo. Najbolj se pozna pri moči ramenskega obroča in pri vzdržljivosti. Vedno več otrok ima prekomerno telesno težo, ampak dokler njih to ne začne motiti, se ne premaknejo," še pove Sonjak. Prevaljska šola ima sicer že ve kot 20 let enega učitelja športa več, kot velevajo predpisi, ta nadstandard zagotavlja občina, občutijo pa ga predvsem učenci med drugim in petim razredom, kjer je ta prisoten.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta