Pomembno je tudi čezmejno povezovanje: Na Ravnah se je srečalo več kot 200 mladih športnikov

N.S.
19.06.2023 09:54

Na Ravnah na Koroškem je minuli konec tedna potekalo že 45. Srečanje slovenskih športnikov iz obmejnih dežel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nace Zavrl

Ravne so tradicionalno srečanje, ki poteka vse od leta 1977, gostile že sedmič, na njem pa so sodelovale ekipe Zveze Slovencev na Madžarskem, Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, Slovenske športne zveze v Avstriji in letos prvič tudi Zveze slovenski društev na Hrvaškem ter ekipa domačinov, Zveza športnih društev Ravne na Koroškem. Na srečanju se je preko dvesto mladih športnikov pomerilo v nogometu, košarki, odbojki in namiznem tenisu. "Izjemno sem vesel srečanj in aktivnosti, ki vključujejo mlade in perspektivne športnike, ki kljub številnim oviram in izzivom vztrajajo s treningi in športnim udejstvovanjem. Mlada moč, motivacija in želja po novih zmagah so tiste gonilne sile, ki poganjajo svet, ki ga poznamo danes, dalje," je ob tem povedal Franjo Bobinac, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

Nace Zavrl

Srečanja slovenskih športnikov iz obmejnih dežel so izjemna priložnost, da se slovenski mladi športniki srečajo, spoznajo, družijo in pokažejo svoje sposobnosti ter dosežke. To srečanje je tudi priložnost, da se slovenska skupnost združi in okrepi vezi med seboj. "Ravne na Koroškem so že več kot pol stoletja znano športno središče naše krajine. Naš športni park in Dom telesne kulture povezujeta naravo in pester nabor možnosti, tako za domače športnike kot za širšo športno javnost, ter je skozi vse leto priljubljeno stičišče medgeneracijskega prepleta rekreativnih in profesionalnih športnikov," je športnike pozdravil župan Tomaž Rožen.

Nace Zavrl
Nace Zavrl

Prvo takšno srečanje so na Ravnah organizirali 1. in 2. oktobra 1977. V tem času je gostovalo v številnih slovenskih občinah. V sklopu letošnjega srečanja se je na svoji 1. konstitutivni seji v mandatnem obdobju 2022 -2026 sestala tudi Komisija Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez za zamejski šport, ki vsa leta skrbi za poglabljanje povezovanja slovenske narodne skupnosti z matično domovino tudi na področju športa. "Pomembno je, da razvoj športa, tako vrhunskega kot tudi rekreativnega, podpira lokalna skupnost. Zadnji in predvsem za prihodnost napovedani infrastrukturni projekti kažejo, da mesto Ravne stoji za športom, podpira šport in bo tudi v prihajajočih letih zagotavljalo dobre pogoje za razvoj vrhunskega športa in vzdrževanje športne kulture na različnih področjih. Pa ne samo za mlajše generacije, ampak za vse generacije, ki jim ukvarjanje s športom predstavlja način življenja. Izrazito pomembno je, da se povezujemo tudi čezmejno in s tem utrjujemo medsosedske odnose. V športu smo tekmeci, kar pa ne pomeni, da ob robu tekmovanj ne moremo sodelovati in se povezovati ter utrjevati prijateljske vezi," pa je ob robu dogodka poveval Bogdan Tušek, predsednik Zveze športnih društev Ravne na Koroškem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta