Pred ultra trailom K24: Korošci, bodite glasni!

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
04.08.2022 14:39

Le še dobrih 24 ur nas loči do začetka ene izmed največjih športnih prireditev na Koroškem. Jutri zvečer se bodo tekači iz centra Črne podali na 100-kilometrsko preizkušnjo ultra traila K24. Bogat bo tudi spremljevalni program.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ultra trail K24 je edinstven tudi zaradi teka skozi Podzemlje Pece. 
Tomo Jeseničnik

"Vse poteka po načrtih. Pravkar smo začeli s postavljanjem glavnega prizorišča, odra, štarta. Včeraj smo imeli še sestanek s sodniki, ki bodo stali ob progi," pravi vodja tekmovanja Klemen Pušnik, ki skupaj z vodjo dogodka Bogdanom Tuškom in še okoli 200 prostovoljci pripravlja že tretji ultra trail K24. Letošnji bo, tako kot lanski, ponudil tri razdalje. Poleg osrednje, 100-kilometrske, bodo tekači premagovali še 50- in 24-kilometrsko. Start in cilj vseh treh razdalj bo v centru Črne na Koroškem, pred Kulturnim domom. Na najdaljšo se bodo tekači podali jutri (v petek) ob 22. uri, na "polovičko" bodo krenili v soboto ob 7. uri, start 24-kilometrske preizkušnje pa bo v soboto ob 15.00.

Glavna organizatorja sta letošnji dogodek še bolj približala navijačem, saj bo sistem merjenja še bolj ažuren, lokacijo tekmovalcev bo namreč mogoče z izjemo področij, ki niso pokrita s signalom, vseskozi spremljati. "Prek naših kanalov na družbenih omrežjih bomo imeli tudi video prenos v živo. Pokriti bodo vsi trije starti, prav tako bomo snemali na Smrekovcu, na Uršlji gori in seveda v cilju," razlaga Pušnik, ki je zadovoljen tudi s številom tekačev. Okoli 450 jih bo teklo na vseh treh razdaljah, prijavljeni so iz 12 različnih držav. "Številka je lepa, bi si pa želeli več tekačev na 100-kilometrov. Teh bo okoli 100. Kot sem že večkrat dejal, bomo tekače morali iti iskati v tujino. Slovenski trg je premajhen. Vsi se ne bodo vsako leto vračali, kar je logično. Sem pa zadovoljen, da so letos favoriti ravno domači, koroški fantje, ki so v zadnjih letih izjemno napredovali."

Smrekovec, utrinek s teka Ultra K 24 v čudoviti naravi Koroške
Tomo Jeseničnik

Zakaj sploh to početi?

V Črni se bo sicer dogajati začelo že jutri (v petek) popoldne, ob 18. uri bo v Fajn koncu na sporedu debata z naslovom Premagujem trail, premagujem sebe, na kateri bodo sodelovali izjemni gorski tekači Martina Klančnik Potrč, Janez Klančnik, Borut Rojc in Dušan Rauter ter atletski trener, zagrizen športnik in profesor športne vzgoje Robi Brezovnik. Debato bo vodila novinarka Večera Petra Lesjak Tušek. Sledil bo šov godbe na pihala Rudnika Mežica in koncert Pidžija ter – najbolj pomembno – ob 22.00 se bo okoli 100 tekačev in tekačic podalo na kraljevsko, 100-kilometrsko razdaljo. "Potem bomo celo noč pokonci, spremljali, da bo vse potekalo kot mora, ob progi bodo reševalci, gasilci … Zadnje gredo na progo metle, gre za prostovoljce, izkušene tekače, ki bodo šli za zadnjim tekačem in pobirali zastavice. Ko metla pride do okrepčevalne postaje, sporoči v cilj, da je, na primer pri Kumru vse čisto, kar pomeni, da imamo Peco "odpikano". Deset ekip metel imamo, v vsaki sta dva človeka," razloži Pušnik.

V petek bo, kot kaže služilo tudi vreme. "Z Bogdanom nama je najbolj pomembno to, da je petkova noč lepa. Zaradi najvišjih vrhov, Pece, Raduhe in Olševe. Da tam čez tekači gredo po suhem in da ni megle. Upam, da bo zdržalo tudi v soboto, nekaj manjših ploh je sicer napovedanih. V soboto ob 19.00 imamo podelitev, nato sledi koncert skupine Tabu. Če so že celo poletje tako ekstremne temperature, naj trajajo še ta konec tedna. Pa naj potem v ponedeljek dežuje," na ugoden razplet upa Pušnik, ki je vesel tudi odziva učencev iz črnjanske osnovne šole, ki so kot prostovoljci pomagali pri pripravi 450 "goody bagov".

Kje je najboljše mesto za navijače?

Ob progi je vsako leto veliko navijačev, gledalcev. Možnosti za ogled tekmovanja je resnično veliko. Tisti, ki imajo radi avanture, lahko gredo ponoči do kmetije Kumer, kjer je okrepčevalna postaja in je vedno izvrstno vzdušje. Za bolj zgodnje bi lahko bil zanimiv sončni vzhod na Raduhi, z avtomobilom je dostopna okrepčevalna postaja ob Domu na Smrekovcu, Uršlja gora pa je tako ali tako že klasika. "Povsod je po svoje zanimivo. Bi pa pozval vse domačine, Črnjane, ki v petek zvečer ne bodo prišli na start, da pridejo na balkone, da odprejo okna v stanovanju in navijajo. Naj bodo glasni, naj uporabijo zvonce, raglje in naredijo vzdušje. Ravno to je namreč dodana vrednost našega traila," zaključi Pušnik.

Okrepčevalnica Kumer
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta