Prevalje: Voda iz pip zdaj zdravstveno ustrezna, a jo je še treba prekuhavati

Jasmina Detela Jasmina Detela
20.10.2023 17:20

Po priporočilu ravenske območne enote NIJZ je potrebno do preklica ukrepa prekuhavanja počakati na rezultate vzorčenja na sistemu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voda na pipah je zdaj zdravstveno ustrezna, a do nadaljnjega še svetujejo prekuhavanje vode.
Jasmina Detela

Kot so danes sporočili iz Javnega komunalnega podjetja Log, ki je upravljalec vodovodnega sistema za občino Prevalje, je analiza vode s pip pokazala, da je voda zdaj zdravstveno ustrezna oziroma skladna z uredbo o pitni vodi. Občanom kljub temu do nadaljnjega priporočajo, naj vodo za pitje še vedno prekuhavajo.

Upravljavec skladno z letnim planom vzorčenja izvaja monitoring na vodovodnem sistemu na Prevaljah. Vzorce jemlje pooblaščeni oziroma akreditirani laboratorij, to je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Maribor. Rezultati zadnje analize so pokazali, da je odvzeta vode na novem vodovodnem sistemu zdravstveno ustrezna. Ostaja pa v veljavi ukrep prekuhavanja vode za uživanje. To priporočajo na ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ukrep ostaja v veljavi, dokler ne prejmejo rezultatov vzorčenja na sistemu. Rezultati dodatnih vzorčenj bodo znani do konca prihodnjega tedna. Kot so še pojasnili pri JKP Log, dodatno spremljajo sistem ter opravljajo dezinfekcijo oziroma kloriranje vode.

Na Prevaljah so prejšnji teden slovesno odprli sedem kilometrov dolg vodovod, nanj so ljudje čakali od avgustovskih poplav, saj je starega med Mežico in Prevaljami na več mestih odneslo. Vse od avgustovske ujme so bili občani Prevalj brez pitne vode na pipah. Zagotavljali so jim jo iz posebnih zalogovnikov, ki so bili nameščeni po občini. Voda iz novega vodovoda je po pipah pritekla v četrtek, 12. oktobra, prvi rezultati vzorčenja pa so pokazali, da so v njej prisotne bakterije fekalnega izvora, zato so ga ponovili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta