Prevalje: Vresovci praznujejo 50 let

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
07.05.2022 16:13

Drevi bo v Družbenem domu jubilejni, 50. letni koncert.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sestava MoPZ Vres Prevalje v sezoni 2020/2021
Vir: Jubilejni almanah, foto Urosh Grabner

Moški pevski zbor (MoPZ) Vres Prevalje praznuje 50-letnico obstoja in delovanja. V počastitev visokega jubileja bo v Družbenem domu na Prevaljah danes, v soboto, 7. maja, tradicionalni letni koncert, že 50. po vrsti. Začel se bo ob 19. uri. Častno pokroviteljstvo nad njim je prevzel predsednik Republike Slovenje Borut Pahor. Pevci bodo zapeli pod vodstvom dirigentke Helene Buhvald. Program bo povezoval Jurij Berložnik. Vstopnine ne bo.

Ob 50-letnici izšel bogat zbornik

"Več sočasnih dejavnikov je leta 1971 sinhronizirano delovalo, da je nastal zbor – obstoječe pevsko jedro Okteta izpod Uršlje, skupine mladih fantov z odličnimi glasovi in voljo do prepevanja, in pa velik vpliv zborovske tradicije, ki je v kraju močno zakoreninjena. V vseh teh letih se je v življenju in delovanju zbora zgodil in ostal zapisan velik delež kulturne zgodovine na Koroškem. Vres je način življenja. Ne samo za pevce, temveč tudi za njihove družine, prijatelje, za celo Koroško. Trdne vezi in prijateljstvo so posebna odlika zbora. V njem prepevajo različni ljudje. Različni po izobrazbi, starosti, pevskem stažu in ne nazadnje po barvi glasu in pevskih sposobnostih. Predstavljajo glasovno in človeško harmonijo, ki se odraža v petju, društvu in druženju," je zapisala Zala Rambaud v jubilejnem zborniku, ki nosi naslov Pojem. Poješ. Pojemo. Že 50 let. in ga je oblikoval Domen Fras. Zvestoba Vresu (ime je zboru izbral dr. Franc Sušnik) se šteje s polno pevsko sezono in nastopom na letnem koncertu: v 50 letih so v prevaljskem zboru našteli 185 zvestih vresovcev. Edini, ki pri zboru poje skozi celotno njegovo dobo delovanja, je Rajko Ortan. Z njim se je za jubilejno publikacijo pogovarjal Dušan Petrovič.

Vresovci v začetnem obdobju delovanja
arhiv KD Vres Prevalje

Obsežen in vsebinsko ter fotografsko (tudi s fotografijami člankov) bogat zbornik prinaša podroben vpogled v zgodovino Vresovega delovanja. Objavljena je celotna kronika nastopov in dogodkov. "V petih desetletjih smo zapeli v 104 slovenskih mestih in krajih. Nastopili smo 1033-krat, največkrat, seveda, na domačih Prevaljah," so izračunali pri Vresu. Kot kaže natančna statistika, so pred domačini zapeli kar 431-krat, na sosednjih Ravnah na Koroškem pa denimo 130-krat. Gostovali pa so tudi v tujini (največkrat, 61-krat v Avstriji), bili so na štirih celinah, v 23 državah in 91 krajih, kjer so doslej imeli 146 nastopov. Vresovci kot svoje najimenitnejše gostovanje pojmujejo ameriško turnejo oktobra 1999. V več mestih so zapeli slovenskim rojakom, nastopili pa so tudi v palači Združenih narodov v New Yorku. Zbor je v polstoletni zgodovini osvojil tudi mnoga priznanja, denimo na tekmovanjih Naša pesem v Mariboru, v mednarodnem merilu pa omenimo osvojeni granpri na tekmovanju Slovakia cantat leta 2014 v Bratislavi in najvišja odličja s tekmovanja Lege artis v Bosni in Hercegovini štiri leta kasneje.

Sestava MoPZ Vres Prevalje v sezoni 2020/2021
Vir: Jubilejni almanah, foto Urosh Grabner

Vresovci od leta 2011 prepevajo pod vodstvom Helene Buhvald, pred njo sta bila zborovodja Jožko Kert in Almira Rogina, vsak po 20 let. Vsi so za zbornik prispevali tudi svoje spomine in poglede na Vresovo delovanje. Prispevek so, ob nagovorih predsednika RS Boruta Pahorja in prevaljskega župana dr. Matica Tasiča, objavili tudi vsi predsedniki zbora, vključno z aktualnim Ivanom Backovićem. Od drugih prispevkov omenimo še zapis dr. Karle Oder, ki med drugim pravi, da je zbor "že desetletja ambasador koroške in slovenske ljudske pesmi, hkrati pa interpret skladb sodobnih skladateljev".

Zborniku je dodan ključek z 22 pesmimi v izvedbi MoPZ Vres Prevalje.

Vabilo na koncert
Andreja Čibron Kodrin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta