RAVENSKA ČEBELARSKA POT: S kolesom ali peš po novi tematski poti

Jasmina Detela Jasmina Detela
27.09.2023 10:50

Na Ravnah zasnovali novo tematsko pot. Povezuje tri čebelnjake in učni panj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Ravnah so odprli čebelarsko pot
Dobran Laznik

V čebelam prijazni občini Ravne na Koroškem so bogatejši za novo tematsko čebelarsko pot. Gre za krožno pot v dolžini enajst kilometrov, ki povezuje šolski čebelnjak pri Srednji šoli Ravne (SŠ), učna čebelnjaka Kotlje in Pigl ter čebelji panj SIJ Metala Ravne. Idejo za ureditev poti je podala Danica Hudrap z ravenske občine, ki je k sodelovanju pritegnila še čebelarsko društvo Kotlje in Ravne na Koroškem in koroški družbi Skupine SIJ (SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems), ki sta projekt finančno podprli. V ravenski občini že več let poudarjajo svojo dejavnost na področju ohranjanja čebel in okolja, ozaveščajo o čebelah in čebelarski kulturni dediščini ter sodelujejo s čebelarskimi društvi. Javne površine urejajo s sajenjem medovitih cvetlic in dreves, ki dajejo prijeten in urejen videz, hkrati pa omogočajo čebelam pašo in nabiranje cvetnega prahu v mestu in okolici. Za svojo dejavnost so pred dvema letoma prejeli listino Čebelam najbolj prijazna občina. V želji, da naredijo korak naprej, so odprli Ravensko čebelarsko pot. Medovita pot povezuje tri čebelnjake in panj: šolski čebelnjak pri SŠ Ravne, učni čebelnjak Kotlje, učni čebelnjak na Piglu na Ravnah in panj SIJ Metala Ravne. Pot ni naporna, lahko se jo prehodi peš, preteče ali prekolesari. Njen zaščitni znak in kažipot je stilizirana podoba kranjske sivke, ki so jo oblikovali v Skupini SIJ.

Na Ravnah so odprli čebelarsko pot
Dobran Laznik

Prizadevanja na področju čebelarstva in ureditve poti je v večnamenski dvorani v Kotljah, kjer so pripravili kulturni program ob njenem odprtju, pohvalil tudi ravenski župan Tomaž Rožen, ki z veseljem ugotavlja, da se tradicija čebelarstva prenaša na mlade rodove in da čebelarji učijo in vzgajajo mladi rod. To se po njegovih besedah pozna tudi v mestu in okolici, kjer zasajujejo medovite rastline, ki niso samo koristne za čebele, ampak imajo tudi večji doprinos k izgledu kraja. Borut Urnaut iz podjetja SIJ Metal Ravne je poudaril, da se zavedajo pomembnosti avtohtone vrste čebel - kranjske sivke, s katero si delimo naravno okolje. S svojim trajnostnim delovanjem želijo ohranjati okolje, v katerem kranjske sivke za prihodnost planeta skrbijo z opraševanjem mnogih rastlin, za zdravje ljudi pa s svojimi medenimi pridelki. "Veseli smo, da je naš čebelji panj, ki stoji pred upravno stavbo, postal del čebelarske poti. Z vsakoletno analizo medu iz panja, ki jo bo opravil laboratorij Čebelarske zveze Slovenije, bomo spremljali tudi prisotnost različnih snovi v medu in s tem vpliv SIJ Metala Ravne na naravno okolje. Čistost čebeljega medu je namreč pokazatelj čistosti okolja," je dejal Urnaut.

Na Ravnah so odprli čebelarsko pot
Dobran Laznik

Na odprtju je bila na ogled tudi 3D-kranjica, fizični model slovenske avtohtone kranjske čebele. Čebela delavka je izdelana v razmerju 100:1 in v dolžino meri 170 cm. Model združuje gibljive dele čebeljega telesa, devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku in je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU. Do zdaj je bila na ogled že skoraj v vseh koroških občinah, na kar so v Čebelarski zvezi Koroške zelo ponosni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta