Ravenski ZKŠTM posluje pozitivno, a z likvidnostnimi težavami

Jasmina Detela Jasmina Detela
09.07.2021 06:15
Likvidnostni problemi, konec letošnjega februarja za 233 tisoč evrov obveznosti do dobaviteljev. Pri pokrivanju bo pomagala občina
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naložba v novo tribuno se je s 600 tisoč evrov podražila na 813 tisoč. Foto: Petra LESJAK TUŠEK
Petra Lesjak Tušek

Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) Ravne je lansko poslovno leto sicer končal z manjšim presežkom prihodkov nad odhodki, a se sooča z likvidnostmi težavami. Kot je razvidno iz poročila o poslovanju, ki so ga prejšnji teden obravnavali ravenski občinski svetniki, imajo med drugim za preko 230 tisoč evrov obveznosti do dobaviteljev. Za pomoč so zaprosili lastnico, ravensko občino, ki bo pomagala pri sanaciji.

Manj na tržnem delu

Zavod je lani ustvaril 1,326.046 evrov odhodkov in 1,340.165 prihodkov, kar izkazuje 14.119 evrov presežka. Je pa imel konec preteklega leta kratkoročnih obveznosti za 494.746 evrov. Glede na leto 2019 so se sicer zmanjšale za 123.772 evrov. Skrb vzbujajoča je višina kratkoročnih obveznosti do dobaviteljev, te so konec letošnjega februarja znašale 233.483 evrov.

DTK Ravne Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

"Vzrok za slabo finančno stanje zavoda je izključno prenizko pokrivanje stroškov iz naslova javne službe (vzdrževanje in obratovanje)," pojasnjuje predsednik sveta zavoda Štefan Šumah. Lani so zaradi ukrepov v zvezi z novim koronavirusom močno padli prihodki tržnega dela, zato zavod več ni mogel kriti omenjenih stroškov, saj je tržna dejavnost praktično popolnoma prenehala. "Razlika je znašala okoli 500.000 evrov, kar je poslabšalo likvidnost in otežilo delo (v letu 2020 so prihodki znašali 1,3 milijona evrov, v letu 2019 1,8 milijona, odhodki lani 1,3 milijona, predlani pa 1,8 milijona). Prejšnja leta se je iz presežnega dela oziroma dobička iz tržne dejavnosti pokrival tudi del, ki bi se moral z naslova javne službe. V letu 2021 in 2021 pa so ti prihodki prenehali in zato so se pojavile likvidnostne težave. Svet zavoda je stanje obravnaval in sprejel sklep, da je treba v občinskem proračunu zagotoviti dodatna sredstva, ki bodo zadoščala za redno obratovanje in vzdrževanje ter sanacijo zaradi manka sredstev za vzdrževanje v preteklih letih iz naslova javne službe," pojasni Šumah.

​Občinska finančna injekcija

Ravenska občina na letni ravni zavodu nakaže 758 tisoč evrov za tekoče poslovanje, od tega 242 tisoč za dejavnosti kulture, turizma in mladinskih dejavnosti in 516 tisoč za področje športa. V letošnjem rebalansu proračuna je še dodatno zagotovila 120 tisoč evrov za sanacijo likvidnosti in 65 tisoč za redno delovanje, je povedal župan Tomaž Rožen. Dodatna sredstva namenjajo tudi za izgradnjo pokrite tribune ob mestnem stadionu, in sicer 140 tisoč evrov. Naložba se je s 600 tisoč evrov podražila na 813 tisoč, kar so v okviru novelacije investicijskega programa prejšnji teden obravnavali tudi občinski svetniki.

Ob mestnem stadionu gradijo novo tribuno. Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Razlog za podražitev so dodatna dela za optimalnejšo rešitev rekonstrukcije dela objekta (t.i. kubusi) ter izvedbo dodatne hidroizolacijske zaščite celotne površine zunanjega dela tribune. Spomnimo, da bo imela 500 sedežev. Pomembna je predvsem zaradi potreb Nogometnega kluba Fužinar, ki se je po letu 2010 zelo razvil in šteje preko 200 članov vseh selekcij, članska ekipa pa igra v drugi ligi. Ni pa pomembna samo za nogometaše, saj se na stadionu odvijajo tudi druga tekmovanja, med drugim državna prvenstva v atletiki.

​Župana vprašamo tudi glede ocene poslovanja oziroma dela ZKŠTM. Kot pove, so zdaj v nekem vmesnem obdobju, saj je prejšnji direktor Aleš Logar konec februarja odšel, zdaj zavod začasno vodi vršilec dolžnosti Zdravko Kotnik, prihaja pa novi direktor: "Vsekakor je to slaba situacija, o teh stvareh nas ob pripravi proračuna 2021 takratni direktor ni obvestil, čeprav se to očitno vleče že iz preteklosti. Kaže pa tekoča bilanca pozitivno ničlo."

Krmilo zavoda s 1. avgustom prevzema Dejan Pandev, ki je edini izpolnjeval vse razpisne pogoje in predstavil plan dela. "Po teh sredstvih, ki smo jih dodatno zagotovili, pričakujemo stabilno poslovanje in skrbno gospodarjenje, saj je občina najela kredit. Pričakujemo, da se fokus usmeri na vzdrževanje obstoječe infrastrukture, da zaključijo tekoče novogradnje oziroma naložbe. Od direktorja oziroma sveta zavoda pričakujemo srednjeročno vizijo razvoja vsaj za pet let tudi v luči, kaj bo z mladinskim hotelom Punkl, ali ga damo v najem ali ne. Če bodo ocenili, da morajo nočitvene dejavnosti ostati pod njihovim okriljem, bomo to podprli. Če ne in bodo le vzdrževalci infrastrukture ter bodo zunanje dejavnosti opustili, je tudi to za nas sprejemljivo. Bomo pa pred sprejetjem odločitve opravili širšo razpravo."

​Spomnimo, da je prejšnji direktor znotraj zavoda snoval novo strategijo, ki je vključevala njegovo umikanje iz dejavnosti nastanitvenih kapacitet. Lastnica pred slabimi desetimi leti zgrajenega takrat prvega nizkoenergijskega ekološkega lesenega mladinskega hotela v Sloveniji je Občina Ravne, ki ji bo v primeru, da se da objekt v najem, tudi pripadla najemnina, saj ga ima ZKŠTM le v upravljanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta