S 24-urno hojo že petič osveščajo o nevarnosti raka

Jasmina Detela Jasmina Detela
31.05.2024 13:19

Letošnji krog življenja posebej izpostavlja problematiko raka prostate, ki je najpogostejši rak pri moških v Sloveniji in tudi v Evropi. Sodeluje 13 ekip - vreme jim ne more do živega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na tiskovni konferenci so sodelovali (z leve) Tomaž Rožen, Matej Ivartnik, Matej Pečovnik, Janka Čarman in Denis Kordež.
Jasmina Detela

Onkološko društvo OnkoMan skupaj z ravensko občino v Grajskem parku na Ravnah že petič organizira dobrodelni dogodek Krog življenja. Začne se danes ob 17. uri in zaključi v soboto ob isti uri, torej 24 ur kasneje. Z letošnjo dobrodelno hojo zbirajo sredstva za društvo Onkoman- za drzne, provokativne in drugačne ozaveščevalne kampanje. Letos je prijavljenih trinajst ekip, tudi nekatere nove, v njih je okoli 150 ljudi. Dogodek je zastavljen na način, da člani prijavljenih ekip neprekinjeno hodijo 24 ur, dobrodošli pa so tudi posamezniki. "Zanje je ves čas na voljo 50 štafetnih palic. Vsak hodi po svojih zmožnostih," je dejal predsednik OnkoMana Matej Pečovnik. Kot dodaja, s tem dogodkom napovejo, kaj bodo letos počeli. "Ozaveščali bomo o raku prostate, saj se pripravlja presejalni program raka prostate Peter. Ko bo ta v pilotni fazi, morajo moški vedeti, da se ga je treba udeležiti. Tovrstni programi resnično rešujejo življenja, saj raka 'ulovijo' v zgodnji fazi," izpostavlja Pečovnik. Pestro bo tudi dvodnevno spremljevalno dogajanje - v petek glede na vreme. Med drugim napovedujejo nogometni turnir, predavanje o zdravi prehrani, nastop dveh stand up komikov, zapel bo Vili Resnik ...

Med prijavljenimi je tudi ekipa občine Ravne. Ravenski župan Tomaž Rožen je izrazil veselje, da znova gostijo dobrodelni dogodek. "Za nas to pomeni promocijo zdravja in zdravega način življenja ter tudi ozaveščanje, da smo za svoje zdravje v veliki meri odgovorni sami," je dejal župan, ki ocenjuje, da ima prireditev še velik potencial.  Rak prostate je najpogostejši rak pri moški v Sloveniji in tudi v Evropi. Obolevnost za rakom prostate pri nas in v svetu raste. V Sloveniji so bili v letu 2020 na novo odkriti 1503 primeri raka prostate, na Koroškem 87. V letu 2020 je pri nas zaradi raka prostate umrlo 460 ljudi, na Koroškem devet. 

Na tiskovni konferenci je sodeloval tudi Denis Kordež, državni sekretar na ministrstvu za zdravje, ki je pohvalil organizatorje za njihovo delo oziroma osveščanje. Kot je med drugim poudaril, smo Slovenci dobro ozaveščeni o vseh programih, ki so na razpolago, druga stvar pa je, kako se ljudje na povabila odzivajo. "To pa je tista stvar, kjer je delovanje Onkomana kot drugih, tudi nevladnih organizacij, ključna, da se prebije ta trdi zunanji oklep, da pride do notranjosti. Predvsem pri moških, ki potrebujejo malo več vzpodbude." Z Onkološkega inštituta Ljubljana je prišla Janka Čarman, vodja strokovne skupine za raka prostate v sklopu državnega programa za obvladovanje raka. Kot je izpostavila, je rak prostate drugačen od drugih rakov, saj ni prave preventive in tudi ni zgodnjih simptomov bolezni. Večinoma imajo moški težave, če sploh, zaradi drugih pridruženih bolezni. Drugačen je tudi, ker napreduje počasi, lahko je neagresiven in večinoma zahteva le spremljanje. Predstavila je tudi projekt Peter - gre za bodoči presejalni program za raka prostate. Matej Ivarnik z ravenske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje je opozoril, da se je incidenca pojavljana raka v Sloveniji v zadnjih šestdesetih letih povečala za faktor deset. "Te rasti ne bomo ustavili, lahko pa opozarjamo na vse faktorje, ki pripomorejo k razvoju raka (da se izogibamo kajenju, pitju alkohola, uživanju nezdrave hrane ...). Glavni faktor je staranje -dlje kot živimo, bolj občutljivi smo. Pomembno je, da najdemo načine in da tudi ob diagnozi z njo še vedno aktivno in kakovostno živimo. Tu imajo pomembno vlogo preventivni programi, da lahko bolezen čim hitreje odkrijejo," je dejal Ivartnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta