Splošna matura na Koroškem: Zadovoljni na gimnazijah na Ravnah in v Slovenj Gradcu

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.07.2023 13:00

Na Ravnah pet, v Slovenj Gradcu ena zlata maturantka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gimnazija Ravne na Koroškem, četrti c
Jasmina Detela

Na Gmnaziji Ravne na Koroškem so zelo zadovoljni z rezultati letošnje mature, ki jo je opravljalo 103 dijakov. Kar 97 odstotkov (100 dijakov) jo je v spomladanskem roku uspešno opravilo. "Imamo pet zlatih maturantov oziroma maturantk. To so Lenart Jonke Grabner, Urška Vugrinec, Alja Stražišnik, Kaja Vreš in Nuša Kadiš," je povedal ravnatelj Drago Benko.

Uspešni so bili tudi dijaki programa farmacevtski tehnik, zlati dijakinji sta Larisa Perše in Daša Vrhovnik.

Zlata maturantka Kaja Vreš iz Mežice je dosegla 30 točk. "Sem zelo vesela, pričakovala sem malo manj, saj sem imela zelo slab dan, ko sem pisala matematiko," je povedala Kaja, ki bo jeseni vpisala študij kemije v Ljubljani. Po končanem študiju se želi zaposliti v Sloveniji. Alja Stražišnik iz Mute je dosegla 31 točk. Prav tako jih ni pričakovala. "Vedela sem, da angleščina in slovenščina nista bili slabi, za matematiko pa me je bilo strah. Dosegla sem šest od osem možnih točk, kar je super," je povedala Alja, ki je danes vstala že ob pol šestih zjutraj. "Nisem mogla v redu spati zaradi nervoze. Vpisala sem se na mariborsko medicinsko fakulteto in jih je 100 preveč vpisanih, zato je visoka omejitev. Zato mi je šlo za lep uspeh in točke. Za medicino sem se odločila, ker me je v drugem letniku gimnazije pri biologiji zelo fasciniralo človeško telo in bi rada to najprej naprej raziskovala. Potem pa mogoče specializacija iz ginekologije ali nevrokirurgije," je del načrtov za prihodnost razkrila Alja. Glede priprav na maturo pa sta povedali, da so jih profesorji nanjo dobro pripravili in ustrezno usmerili.

Zlati maturantki Alja Stražišnik in Kaja Vreš
Jasmina Detela

Na Gimnaziji Slovenj Gradec je bila letošnja generacija najmanjša doslej. K spomladanski maturi je pristopilo 43 dijakov, dva nista bila uspešna. "Smo še vedno visoko nad državnim povprečjem. Na dijake in dijakinje smo zelo ponosni, to je generacija, ki se je soočala z mnogimi izzivi, med drugim tudi z epidemijo covida-19. Večina dijakov je maturo opravila s prav dobrim in odličnim uspehom. Imamo eno zlato maturantko, to je Jasmina Andrejc," je zadovoljna ravnateljica Gimnazije Slovenj Gradec Alenka Kac Herkovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta