Spodkopan ugled poklica: Mnenje etične komisije slovenjgraške bolnišnice o žaljivih tvitih Janeza Lavreta zdaj javno

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
23.03.2023 09:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Lavre, direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec
Nejc Strojnik

Potem ko smo na podlagi sodbe upravnega sodišča v petek pozvali Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, naj nam posreduje kopijo mnenja etične komisije bolnišnice v zvezi s spornimi tviti direktorja Janeza Lavreta, so nam to mnenje iz bolnišnice danes tudi poslali. V mnenju z datumom 2. april 2020, pod katerega je podpisan predsednik komisije zdravnik Frenk Krištofelc, je bilo glede žaljive komunikacije direktorja na družbenem omrežju zapisano: "Etična komisija Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je v skladu z 2. členom pravilnika o sestavi, nalogah, pristojnostih in načinu dela etične komisije Splošne bolnišnice Slovenj Gradec obravnavala izjave direktorja bolnišnice Janeza Lavreta, dr. med., na družbenem omrežju twitter. Direktor je bil pozvan, da komisiji predloži pisno izjavo s pojasnili. V tej izjavi gospod Janez Lavre sam ugotavlja, da so bile njegove izjave na družbenem omrežju twitter "... neprimerne, žaljive in neetične ...". Komisija ugotavlja, da so izjave gospoda Janeza Lavreta v direktnem nasprotju s standardi zdravniške etike. Spodkopavajo ugled zdravniškega poklica in njegov pomen v družbi, še zlasti ker so podane v času boja proti pandemiji z virusom covid 19. Izjave krnijo ugled ustanove, Splošne bolnišnice Slovenj Gradec ter s tem posredno vseh zaposlenih v tej ustanovi," je torej bilo mnenje komisije, katerega vsebino zdaj ga objavljamo v celoti, potem ko smo pred tremi leti morali objavljati zgolj neuradne informacije, ker nam mnenja pred to sodbo, ki jih je k temu zdaj zavezala, niso hoteli posredovati.

Ob posredovanem mnenju pa so v bolnišnici še dodatno komentirali, da so vedno skrbeli za javno in transparentno ter zakonito delovanje bolnišnice in da bo tako bo tudi v prihodnje. "Sodba postavlja merila za delovanje etične komisije in čas bo pokazal, kakšen bo vpliv te odločitve na delovanje komisije. Vsebina, zaključek oziroma mnenje etične komisije v konkretnem primeru ni nobeno presenečenje oziroma novica. Direktor Janez Lavre se je z mnenjem strinjal, ni pa se strinjal s pristojnostjo komisije za obravnavo te konkretne zadeve," so poudarili. In še: "Vsak lahko kdaj naredi napako, pomembno je, ali jo obžaluje in za njo prevzame odgovornost ter koliko se iz nje nauči. Kot je javnosti že znano, je za svoje ravnanje prevzel odgovornost, se večkrat opravičil vsem prizadetim in 2. aprila 2020 odstopil in opravljal delo zdravnika. Na osnovi prigovarjanja sodelavcev se je leto dni kasneje prijavil na razpis za direktorja. S svojim programom je prepričal svet zavoda, ki ga je izbral in vlado RS, ki je sprejela soglasje za novi mandat na čelu bolnišnice."

Na vprašanje, kdo bo prevzel stroške sodnega postopka (nekaj manj kot tisoč evrov), pa, da jih bo poravnala bolnišnica in da je tožbo zoper odločbo informacijske pooblaščenke vložila tedanja v. d. direktorica pravnica Alenka Jezernik Skudnik. O razlogih, da se je tako odločila, pa nam je pojasnila: "Za vložitev tožbe sem se po posvetu s sodelavci odločila zaradi zaščite interesov zaposlenih, predvsem članov etične komisije SB Slovenj Gradec."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta