Svetovni pokal v inline slalomu: Sneg zamenjajo za asfalt, smuči za rolerje

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
14.05.2024 06:01

Slovenj Gradec bo prihodnji konec tedna gostil tekmo za svetovni pokal v inline slalomu. Na Koroško prihaja 230 tekmovalcev iz 11 držav, ki se bodo pomerili v slalomu na rolerjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vuzeniški klub bo tekmovanje na najvišji svetovni ravni organiziral četrtič, drugič v Slovenj Gradcu. 
SK Vuzenica

V Smučarskem klubu Vuzenica so pred slabim desetletjem tuhtali, s čim bi lahko popestrili poletne treninge, jih čim bolj približali tistim na snegu. Namesto smuči so zato obuli rolerje, slalomske količke pa postavili kar na asfalt. Šport, ki je največji približek alpskemu smučanju, so negovali, se v njem izpopolnjevali in leta 2019 pri krovni organizaciji kandidirali za organizacijo tekme za svetovni pokal. Inline slalom bodo zadnji konec tedna v maju gostili četrtič, drugič v Slovenj Gradcu, kjer so lani v ta namen preplastili odsek ceste na Gradišču kasneje opravili homologacijo. "To je edina tekma take vrste v Sloveniji. Proga v Slovenj Gradcu je ena od 20 prog na svetu, ki zadostujejo standardom za inline slalom," je ponosen direktor tekmovanja Primož Haberman. Organizatorji na dveh tekmah pričakujejo okoli 230 tekmovalcev iz 11 držav, ob čemer bo v soboto na vrsti Pokal Slovenije, v nedeljo pa tekma za svetovni pokal, na kateri bosta nastopila tudi svetovna prvaka v ženski in moški kategoriji.

"Veseli nas, da je Mestna občina Slovenj Gradec prepoznala potencial prireditve, jo vzela za svojo, hvala tudi lokalni skupnosti Gradišče. Lepo je priti v okolje, kjer si dobrodošel," pa pravi predsednik SK Vuzenica Janez Bijol. Za vuzeniški klub, ki je v zadnji sezoni imel dva državna prvaka v alpskem smučanju v kategoriji U16, je organizacija takšnega tekmovanja pomembna tudi zaradi finančne plati, pri njih namreč trenirajo otroci iz dveh koroških dolin – Mislinjske in Dravske. "Inline slalom je lepa zgodba, s katero lahko pomagamo zimskemu delu," dodaja Bijol. "Ta šport je največji približek alpskemu smučanju. Ščitniki in količki so zelo podobni, sneg zamenjamo za asfalt, smuči za rolerje, robnike za koleščke. Zelo atraktivna disciplina, ki nas napolni z adrenalinom, otrokom pa pomeni dodano vrednost za alpsko smučanje," je jasen glavni trener pri SK Vuzenica Dejan Smonkar.

Na tekmovanju bo nastopilo 10 članov iz SK Vuzenica, vseh slovenskih tekmovalcev pa bo okoli 20. V treh dneh bo poleg območja na Gradišču, kjer bo pestro predvsem v tekmovalnem smislu, bogat spremljevalni program tudi v starem mestnem jedru Slovenj Gradca. "Verjamem, da bo letošnji dogodek še na višjem nivoju kot lanski, naše mesto je pridobilo tudi na prepoznavnosti, zaokrožile so dobre zgodbe," je vesel župan Tilen Klugler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta