V Bruslju umrl kemik dr. Patrik Kolar iz Kotelj

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
15.02.2024 11:47

Od leta 2007 je služboval pri Evropski komisiji, sicer pa je bil kemik evropskega formata, za disertacijo je leta 1995 prejel Krkino nagrado.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Bruslju je umrl dr. Patrik Kolar, Korošec, delujoč v Evropski komisiji.
Fototeka Kok

1. februarja je v Belgiji zaradi bolezni umrl dr. Patrik Kolar, rojen leta 1967, doma iz Kotelj, dolga leta pa je bil zaposlen pri Evropski komisiji v Bruslju. Bil je kemik - znanstvenik evropskega formata. 

Osnovno in srednjo šolo (SŠTNPU) je obiskoval na Ravnah na Koroškem v letih 1974–1986. Po srednji šoli je študiral kemijo na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo (zdaj Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo) Univerze v Ljubljani in diplomiral decembra 1990. Kmalu po študiju se je zaposlil na Katedri za kemijo iste fakultete – najprej kot mladi raziskovalec in nato kot asistent.

Leta 1992 je magistriral, leta 1995 pa doktoriral iz sintezne organske kemije pod mentorstvom akademika prof. dr. Mihe Tišlerja in za disertacijo prejel Krkino nagrado. Dve leti pozneje je bil izvoljen v naziv docenta za področje organske kemije. V letih 1997–1998 se je kot štipendist Fundacije Alexandra von Humboldta podoktorsko usposabljal na Institutu za organsko kemijo Univerze v Karlsruheju v ZR Nemčiji.

Po desetih letih akademskega raziskovalnega dela je bil februarja 2000 imenovan za svetovalca za raziskovalno področje na Slovenskem gospodarskem in raziskovalnem združenju v Bruslju.

Julija 2004 se je zaposlil na ministrstvu za šolstvo, znanost in šport ter bil oktobra istega leta kot prvi sekretar – svetovalec za raziskave – napoten na delo v Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU v Bruslju.

Od leta 2007 je bil zaposlen pri Evropski komisiji. Deset let je bil vodja enote v Generalnem direktoratu za raziskave in inovacije (direktorati: zdravje, biogospodarstvo, industrijske tehnologije). Od leta 2017 naprej pa vodja oddelka B pri Izvajalski agenciji za mala in srednje velika podjetja (EASME), kjer se je ukvarjal z instrumenti LIFE za financiranje okoljskih in podnebnih ukrepov, Obzorje 2020 za financiranje raziskav in inovacij, vprašanji energije, okolja in virov. 

Poslovilna slovesnost v Bruslju je bila v Ucclu minuli ponedeljek, pokopan pa bo na Koroškem, v Slovenj Gradcu, kjer je pokopan tudi njegov oče, pisatelj, publicist in urednik Marjan Kolar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta