V Črni vabijo na srečanje pod Najevsko lipo, letos bodo razmišljali o moči, ki jo imajo voditelji

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
30.06.2022 09:34

Na druženju pod lipo vseh lip bo zbrane nagovorila dr. Marija Makarovič, ki je Črno na Koroškem še kako zaznamovala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Utrinek z lanskega, 30. vseslovenskega srečanja pod Najevsko lipo.
Nejc Strojnik

Po lanski okrogli obletnici bo Občina Črna na Koroškem to soboto (2. julija) organizirala že 31. vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo. Letošnja slavnostna govornica bo dr. Marija Makarovič, ki je s svojim znanstvenim raziskovanjem zelo zaznamovala Črno. Kulturni program, ki ga pripravljajo domači ustvarjalci in ga bo vodil dr. Tomaž Simetinger, se bo začel točno opoldne, srečanje pa z razmislekom pod lipo že ob 10.30. Letošnja tema bo precej aktualna, pogovarjali se bodo namreč o moči, ki jo imajo in so jo tudi v zgodovini imeli voditelji. "Z vojno v Ukrajini smo videli, kaj lahko en človek stori človeštvu. Tema je aktualna tudi zaradi letošnjega supervolilnega leta. Najprej so bile državnozborske volitve, sledijo še lokalne in predsedniške. Vse te volitve prinesejo vodje - in tudi to je razlog, da smo letos izbrali to temo," pojasnjuje županja Romana Lesjak, ki se bo jeseni potegovala za četrti mandat.

Razprave se bodo poleg županje in slavnostne govorke udeležili tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, zgodovinar dr. Milan Mrđenović (tudi regijski koordinator Levice na Koroškem), direktorica podjetja Nieros Metal Denise Kramljak, župan avstrijske občine Globasnica Bernard Sadovnik, vodja poslanske skupine SD Jani Prednik in Suzana Filipančič, podpredsednica uprave za strateške prevzeme v globalnem koncernu Grammer AG v Nemčiji. Županja Lesjakova se je prejšnji teden oglasila tudi pri vseh šefih poslanskih skupin in jih na srečanje povabila osebno. "Tak pristop je še vedno boljši kot pošiljanje elektronskih in drugih sporočil. Prijetno sem bila presenečena nad gostoljubnostjo vseh poslanskih skupin, koalicijskih in opozicijskih."

Udeležbo na srečanju je pred časom potrdil tudi predsednik države Borut Pahor, eden najbolj rednih obiskovalcev in najbolj zaslužnih, da srečanje na Ludranskem vrhu živi že več kot 30 let. Na srečanju bodo med drugim tudi vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj, šef poslancev Gibanja svoboda Borut Sajovic, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, evropski poslanec Milan Brglez ...

Pod Najevsko lipo so se prvič srečali, ko je Slovenija postala samostojna država, z dejanjem pa so želeli pokazati ljubezen do domovine in domačega kraja. Prvih 25 let so dogodku rekli srečanje državnikov, a ga nato zaradi vedno manj državnikov preimenovali v vseslovensko srečanje. Najevska lipa sicer raste ob Najevnikovi domačiji na Ludranskem Vrhu in velja za najdebelejše drevo v Sloveniji. Obseg debla je leta 2006 meril 10,7 metra, v višino pa 24 metrov. Po legendi naj bi jo v 13. stoletju zasadili Turki. Pred osmimi leti je bila pri zgradbi državnega zbora posajena mladika Najevske lipe.

Tudi letos bo občina na srečanje organizirala brezplačne prevoze z avtobusne postaje v Črni, ki bodo vozili od 9. ure. Za pot proti Najevski lipi lahko uporabite tudi kolo in se pridružite vodeni kolesarski turi, lahko pa jo na prireditev mahnete peš. Pohod bo organiziran izpred parka pri medvedu v centru Črne. Pohodniki bodo prejeli spominske majice, prav vsi obiskovalci pa brezplačen pasulj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta