V koroških podjetjih pri izplačilih božičnice različno radodarni, v Monterju celo trinajsta plača

Jasmina Detela Jasmina Detela
23.12.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaposleni v TAB Mežica, med bolj prizadetimi podjetji v poplavah, so prejeli tisoč evrov božičnice. 
Nejc Strojnik

Potem ko je v javnosti odmevala odločitev o neizplačilu božičnice v družbah skupine SIJ - Slovenska industrija jekla, smo še pri nekaj koroških podjetjih preverili, kakšna so bila ali še bodo letos izplačila nagrad, če so se zanje odločali. Je pa pohvalno, da so jo oziroma jo bodo nekatere koroške družbe izplačale kljub temu, da je zaradi poplav za njimi naporno leto.

Težko leto, a vseeno nagrajujejo delavce

V mežiškem podjetju Cablex-M, kjer so skupno škodo po avgustovskih poplavah ocenili na okoli dvanajst milijonov evrov, narasla Meža je namreč povsem poplavila njihove proizvodne prostore in odnesla most do podjetja, pravijo, da je bilo leto težko in da še vedno čutijo posledice poplav. Kljub temu so se v začetku tega tedna na skupščini odločili, da bodo kot poslovno uspešnost zaposlenim izplačali polovico povprečne bruto plače zaposlenega, je pojasnil direktor Samo Simetinger. Še večjo škodo, okoli 20 milijonov evrov (na opremi, zalogah in infrastrukturi), je v poplavah utrpel Tab Mežica. Pri njih so božičnice tradicionalno visoke, tudi letos so zaposleni prejeli 1000 evrov bruto.

V višini 1300 evrov bruto so jo že 8. decembra izplačali v podjetju TRO Prevalje. V Interdiskontu Ravne pa odgovarjajo, da jo bodo izplačali, ne vedo pa še višine zneska in ali bo to v decembru ali v januarju. V podjetju Prislan z Raven na Koroškem bodo nagrado zaposlenim izplačali še pred božičnimi prazniki. "Zneska še nismo dorekli. Predvidoma bo enaka kot lani, to je 1000 evrov v netu znesku," je povedal Matjaž Prislan. Nagrajevanje sicer prakticirajo vse leto, a ne prejmejo vsi delavci enakega zneska. Na vsako posamezno plačilno listo pripišejo čemu oziroma zakaj je posamezni delavec stimulacijo prejel in v kakšni višini. "Tako sodelavci iz prve roke čutijo, da so še kako videni in praktično nenadomestljivi," razlaga Prislan. V Leku so zaposlenim 1750 evrov bruto božičnice izplačali 15. decembra. Prejeli so sorazmerni znesek glede na čas zaposlitve v letu 2023. Agencijski sodelavci in sodelavke bodo božičnico v enaki višini prejeli preko agencije.

SIJ Ravne na Koroškem
Jasmina Detela

Brez božičnice oziroma nagrade za poslovno uspešnost so, kot smo poročali, ostali zaposleni v Skupini SIJ, kjer bodo po zdajšnjih ocenah poslovno leto zaključili z negativnim poslovnim izidom (na to so vplivale ohlajene gospodarske razmere, avgustovske poplave, požar ...). To je povzročilo precejšnje razburjenje v lokalnem okolju, odzval se je poslanec Jani Prednik, med drugim z besedami, da je to "najbolj kruta oblika norega kapitalizma v srcu Koroške, na Ravnah". V Skupini SIJ mu niso ostali dolžni, v javnem pismu so mu med drugim očitali politično blatenje Skupine SIJ in diskreditacijo njenega vodstva, kar je sicer nato poslanec še nadalje komentiral. Bodo pa v podjetju SIJ, kot so komunicirali za medije, po zaključku prvega četrtletja leta prihodnjega leta preučili možnosti za dodatna izplačila. Ključna podlaga zanje bodo izpolnjeni gospodarski načrti družb.​

Družba Bijol z rekordnim prometom

V podjetju Lesoteka so poudarili, da jim je kot lastniku certifikata družbeno odgovoren delodajalec dobrobit zaposlenih ena najpomembnejših vrednot. Kljub požaru ob koncu lanskega leta in slabšemu poslovanju so zaposlenim v letošnjem letu izplačali najvišji določen še neobdavčeni regres. "V sredini decembra smo za zaposlene celotne skupine pripravili zaključek leta s kulturno-zabavnim programom, za otroke zaposlenih pa obdarovanje s prihodom Božička. Tudi letos, tako kot lani in leto prej, bomo na zaključku obdarovali vse zaposlene," je povedal direktor Žan Pritržnik.

V slovenjgraškem podjetju Grammer Automotive Slovenija so ob koncu leta zaposlenim izplačali manjšo nagrado v višini 100 evrov, izpostavili so še, da so v aprilu prejeli regres v višini 1900 evrov.

Monter Dravograd 
Jasmina Detela

Med podjetji, kjer tradicionalno izplačujejo visoko božičnico oziroma nagrado za poslovno uspešnost, je dravograjski Monter. "Z veliko zavzetostjo zaposlenih bomo letošnji poslovni rezultat kljub poplavam in vsem težavam uspeli obdržali na lanskem nivoju oziroma ga še nekoliko izboljšati. Trinajsto plačo bomo izplačali pred božičem. Vsak delavec prejme v celoti svojo povprečno mesečno plačo, okrog 2100 evrov bruto," pove direktor Bogdan Kadiš. V Monterju od epidemije covida-19 zaključkov ne organizirajo več, ta sredstva namenijo za obdaritev otrok zaposlenih.

V radeljskem Stroju so zaposlenim novoletno nagrado izplačali 8. decembra v povprečni višini 1600 evrov bruto. V vuzeniškem podjetju Bijol bodo prav tako izplačali nagrado za poslovno uspešnost, a višina še ni določena. Kot pojasnjujejo, bo lepa, saj so bili v letošnjem letu zelo produktivni in bodo zabeležili rekordni promet, odkar družba posluje.

Podjetje Bijol v Vuzenici je imelo letos rekordni promet. 
Arhiv Podjetja
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta