V Slovenj Gradcu so volva za župana Kluglerja najeli. Kako je s službenimi vozili županov v drugih koroških občinah

06.10.2021 06:00
Na slovenjgraški občini novega službenega avtomobila župana Tilna Kluglerja niso kupili, ampak so ga najeli. Vuzeniški župan si je sam kupil rabljenega audija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Službeno vozilo župana Tilna Kluglerja - več občanov je spraševalo o tej novi pridobitvi. 
Mo Slovenj Gradec

Nekateri občani so se na nas obrnil z vprašanjem, ali ima slovenjgraški župan Tilen Klugler res nov službeni avtomobil Volvo S90. Omenjeno vozilo so namreč opazili parkirano pri občinski stavbi. O novem službenem avtomobilu so spraševali tudi nekateri mestni svetniki. Na slovenjgraški mestni občini so potrdili, da ima župan novo službeno vozilo, in pojasnili, da so ga najeli do konca tega leta z možnostjo podaljšanja najemne pogodbe.

Dve leti starega passata so vrnili

"Vrednost županovega službenega vozila Volvo S90, ki je letnik 2018, je po pogodbi o najemu 20 tisoč evrov. Gre za poslovni najem, župan zanj plačuje mesečno boniteto 375 evrov," so pojasnili na mestni občini. In kaj se je zgodilo z županovim prejšnjim vozilom, pred dvema letoma smo zapisali, da uporablja službeno vozilo Volkswagen Passat, letnik 2019.

"Prejšnje vozilo je bilo vrnjeno najemodajalcu. Aktualno vozilo je precej varnejše, hkrati pa tudi za polovico cenejše. Treba se je zavedati pomena varnosti in izpostavljenosti župana v prometu, še posebno ob dejstvu, da se župan pri opravljanju službenih obveznosti (po vsej Sloveniji, zlasti na relaciji med odločevalci v Ljubljani in Koroško) prevaža sam, zato je treba zastaviti diskurz o smiselnosti najetja profesionalnega voznika za potrebe prevažanja župana, podžupanov in ostalega občinskega vodstva, saj si kot mestna občina ne moremo dovoliti situacije, ki bi jo lahko producirala eventualna prometna nesreča ali nezgoda. Strokovne službe že vrsto let opozarjamo na ta dejstva, vendar se župani zaradi najverjetnejšega nerazumevanja javnosti za tako potezo ne odločajo. Kot delodajalec moramo skrbeti za varen, zanesljiv in tehnično brezhiben vozni park, ki je zaposlenim na razpolago za opravljanje del in nalog, hkrati pa sredstva tudi racionalno razporejamo na daljše časovno obdobje, zaradi česar je tudi bolj smiseln poslovni najem in ne enkratno plačilo," še dodajajo na mestni občini, ki ima v voznem parku skupno šest službenih vozil. Poleg že omenjenega volva, ki se uporablja tudi za protokolarne prevoze, še renault kangoo letnik 2009, ki ga uporabljajo občinska uprava in javni zavodi, uslužbenci občinske uprave uporabljajo še hyundai santa fe (letnik 2011), VW golf (2015) in seat leon. Prav tako seat leon (oba sta letnik 2020) uporablja redarska služba.

Službena vozila Občine Slovenj Gradec 
Mo Slovenj Gradec

Golob, ki je tudi državni svetnik, veliko na cesti

Ali je Občina Vuzenica kupila novo službeno vozilo za potrebe župana Franja Goloba, pa je zanimalo nekatere Vuzeničane. Slednjega že nekaj časa videvajo v audiju A6. Župan pojasnjuje: "Sam sem kupil eno leto starega audija A6 in zanj vzel kredit za štiri leta. Zanj sem se odločil zato, ker sem veliko na cesti, že kot državni svetnik sem najmanj dvakrat na teden v Ljubljani, in potrebujem varno vozilo. Letno prevozim med 60 do 70 tisoč kilometri. Pred tem sem vozil 12 let starega audija. To je moj že tretji audi." Občina Vuzenica ima sicer eno službeno vozilo, to je 15 let star golf. Uporabljajo ga vsi zaposleni, tudi župan - lani mu je občina izplačala za 485,26 evra kilometrine. Še starejšega golfa, letnik 2003, ima sosednja Občina Muta. Prevoženih ima kar 247 tisoč kilometrov. Kot pojasnjujejo, gre za staro in skoraj že odsluženo službeno vozilo, ki ga za službene poti v občini in regiji uporabljajo župan, zaposleni in tudi v projektu Prostofer. Župan Mirko Vošner za službena potovanja zunaj koroške regije uporablja lastno vozilo, lani je dobil za 2106 evrov izplačane kilometrine. Ker je njihov golf že "polnoleten", razmišljajo o nakupu novega vozila, najverjetneje nižjega cenovnega razreda.

Nazadnje so avto kupili na Prevaljah

Druga največja koroška občina, Občina Ravne na Koroškem, ima pet službenih vozil. Župan Tomaž Rožen se vozi s škodo superb. Zanjo mu mesečno obračunajo 190,13 evra bonitete. Kot pojasnjujejo na občini, so maja 2019 objavili javno naročilo za nakup osebnega avtomobila na finančni lizing za obdobje šestih let. Na razpis je prispela ena ponudba, podjetja Porsche leasing iz Ljubljane. Merilo za izbor najugodnejšega ponudnika je bila ekonomsko najugodnejša ponudba. Mesečni obrok znaša 426 evrov. S plačilom zadnjega obroka najema prejme občina vozilo v last. V občinskem voznem parku so še citroen berlingo (letnik 2020), ford fusion in ford focus (letnik 2012 in 2013) in električno vozilo Renault Zoe, ki je v poslovnem najemu. Kot dodatno pojasnjujejo, občina zagotavlja električno vozilo Renault Zoe in citroena berlingo (kupili so ga s pomočjo evropskih sredstev) za potrebe prevozov za starejše in invalide.

Škoda superb, ki jo vozi ravenski župan 
Jasmina Detela

Precej velik je vozni park Občine Dravograd. Razpolaga s šestimi službenimi vozili: VW passatom (letnik 2007), kio pro ceed, fiatom sedici, renaultom clio (vsa tri so letnik 2010), mitsubishijem ASX (2015) in fordom ranger za potrebe civilne zaščite (star je dve leti). Ta vozila poleg občinskih uslužbencev lahko uporabljajo tudi štirje uslužbenci medobčinske uprave občin Mežiške doline in Dravograda. Županja Marjana Cigala za daljše službene poti uporablja svoj avto, lani je dobila izplačano kilometrino v višini 1068 evrov za 5428 prevoženih kilometrov. Županja Črne Romana Lesjak pa je lani dobila izplačane za okoli 1000 evrov kilometrine. Občina sicer razpolaga z volkswagnom caddy maxi, z njim opravljajo šolske prevoze, uporablja ga tudi občinska uprava. Poleg tega imajo za potrebe režijskega obrata osem let starega forda kugo.

Mežica in Ribnica na Pohorju brez službenih vozil

Prevaljska občina ima štiri službena vozila, največkrat je župana Matica Tasiča opaziti v mitsubishiju ASX (za službena potovanja z lastnim vozilom je lani prejel 280 evrov kilometrine), druga so še peugeot partner, citroen berlingo in dacia duster prestige, ki so si jo privoščili letos. Službena vozila uporabljajo vsi zaposleni v občinski in medobčinski upravi, prostovoljni šoferji v sklopu projekta Prostovoljni prevozi, podžupana, svetniki in svetnice, člani nadzornega odbora ter predstavniki Karitasa, Rdečega križa in civilna zaščita. V mislinjski občini imajo terensko vozilo Isuzu D-Max, uporabljajo ga delavci javnih del na področju urejanja cest in drugih javnih površin ter hišnik Centra za zdravje, ter osebni avto Suzuki SX, ki je namenjen tudi prevozu starejših. "Zaradi zasedenosti službeno vozilo ni vedno na razpolago, in mora župan Bojan Borovnik uporabljati tudi lastno vozilo za potrebe službenih poti. Povračilo stroškov za kilometrino je v letu 2020 znašalo 2250 evrov," je pojasnil direktor občinske uprave Bogdan Slemenik.

Občina Radlje ob Dravi ima v najemu električnega golfa, imenovanega e-Golf, zanj plačuje 524 evrov mesečno brez DDV. Uporabljajo ga za projekt Prostofer in nekatere druge projekte (doniranje hrane, pomoč na domu), prav tako se z njim vozijo občinski uslužbenci. Z županom Alanom Bukovnikom imajo sklenjen dogovor o uporabi lastnega vozila v službene namene, za lani so mu izplačali kilometrino v višini 5369 evrov.

Občina Podvelka ima eno službeno vozilo, forda kugo, ki so ga kupili leta 2011. Uporablja ga župan Anton Kovše, zanj plačuje boniteto 22,49 evra na mesec (do 500 kilometrov z gorivom). Občini Mežica in Ribnica na Pohorju nimata službenih vozil. Župan Mežice Dušan Krebel za službene poti uporablja svoj avto, zato je lani dobil izplačanih 486 evrov kilometrine. Tudi župan Ribnice Srečko Geč uporablja lastno vozilo, lani je prejel 2316 evrov kilometrine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta