V slovenjgraškem Adientu so odpuščali delavce, a manj od napovedi

Jasmina Detela Jasmina Detela
04.12.2020 06:00
Brez dela je ostalo 116 delavcev, ki so si v večini že našli novo zaposlitev v koroških podjetjih s podobno dejavnostjo. Kakšne so razmere na koroškem trgu dela?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razlog za odpuščanja v Adientu je iztek nekaterih programov. 
Jasmina Detela

V slovenjgraški družbi Adient, ki je v ameriški lasti in je dobavitelj avtomobilski industriji, bodo odpustili manj delavcev, kot so sprva načrtovali. V program presežnih delavcev so sicer vnesli 162 imen, zdaj pa sporočajo, da so število znižali na 116 presežnih delavcev. Kot razlog za odpuščanje so že pred časom navedli iztek nekaterih programov in po naših podatkih tudi selitev enega od programov na trg s cenejšo delovno silo. V družbi, ki sodi v ameriško skupino Adient International, je bilo pred odpuščanjem zaposlenih okoli 560 ljudi.

Trudili so se za vsakega delavca

"Prvotni načrt je bil, da bomo odpustili 162 delavcev. Jeseni smo pridobili manjši program ter tudi zaradi prizadevanj vodilnih delavcev in sindikatov smo njihovo število znižali na 116. Nove naloge bo dobilo 46 delavcev ali bodo vključeni v obstoječe programe," je pojasnila Natalia Podhradska iz Adientovega mednarodnega komunikacijskega tima. Kako glede naročil kaže za prihodnje leto, pa ni želela komentirati.

Predsednik podjetniškega sindikata Bojan Rošer je povedal, do so se trudili za vsakega delavca, in izrazil zadovoljstvo, da je število odpuščenih delavcev nižje, kot je bilo prvotno načrtovano.

Zaposlenim, ki so izgubili službe v Adientu, so se ponujale možnosti novih zaposlitev v nekaterih drugih podjetjih znotraj regije in širše. Takoj bi jih zaposlili v velenjskem Gorenju. "Ob odpuščanjih v Adientu so naši kadroviki odšli v podjetje in njihovim delavcem ob vročitvi odpovedi ponudili neposreden prehod v Gorenje, vendar se za ta korak ni odločil nihče, nekaj Adientovih delavcev (ampak zelo malo) se je oglasilo na naše povpraševanje pozneje," je pojasnila Mateja Celin iz korporativnega komuniciranja v družbi Hisense Gorenje Europe. Kot še pove, Gorenjev avtobus na relaciji Slovenj Gradec-Velenje vozi že ves čas za njihove zaposlene, v času ukrepa zaustavitve javnega prometa pa je linija še podaljšana (Črna na Koroškem-Slovenj Gradec-Velenje in nazaj). Bili so pripravljeni organizirati tudi dodatno linijo za nekdanje zaposlene iz Adienta, če bi se odločili za delo v Gorenju.

Večje potrebe po delavcih kot lani

Vodja koroških uradov za delo Jasmina Uršič pojasnjuje, da so zadnje delavce Adienta v evidenco brezposelnih vpisali novembra, s ciklusom odpuščanj so sicer začeli septembra. Večina presežnih delavcev je iz Mislinjske doline, nekaj tudi z Raven na Koroškem, iz Prevalj in Dravograda, pa tudi posamezni še iz Radelj ob Dravi in Velenja. "Največ jih je starih od 31 do 50 let s končano četrto in peto stopnjo izobrazbe. Odpustili so tudi nekaj invalidov. Več kot dve tretjini delavcev si je že našlo novo zaposlitev v koroških podjetjih s podobno dejavnostjo. V naši evidenci brezposelnih je ostal kak starejši delavec oziroma delavci z zdravstvenimi omejitvami, ki pa so že sicer težje zaposljivi," pojasni Uršičeva. Na Koroškem drugih množičnih odpuščanj za zdaj ni predvidenih.

Kot ugotavlja vodja koroških uradov, je situacija na trgu dela letos nekoliko neobičajna. Prvo četrtletje se je zaradi epidemije covida sicer povečalo število brezposelnih in zmanjšalo povpraševanje delodajalcev po novih kadrih, predvsem v drugi polovici leta pa se je situacija obrnila. Od junija do vključno oktobra se je število brezposelnih zmanjšalo in povečalo število potreb po delavcih. Največ jih izražajo delodajalci s področja predelovalne in kovinske industrije, kot so Livarna Vuzenica, Dani AFC, TAB, Grammer, Gorenje, Tovarna meril Kovine, Innoduler ... Zelo so iskani tudi poklici s področja zdravstvene in socialne oskrbe, ki jih iščejo domovi za starejše in drugi socialnovarstveni zavodi ter tudi zdravniki.

"Od letošnjega januarja do oktobra so po večini koroški delodajalci zaposlili 2258 ljudi, kar je za 720 oziroma 46,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani, v Sloveniji je bilo v tem obdobju povprečje 15,8 odstotka več. Na razpolago so predvsem delovna mesta od prve do četrte stopnje izobrazbe, tu so potrebe še vedno odprte. V večini gre za delovna mesta z nižjim plačilom. Na drugi strani pa je že vse leto premalo delovnih mest z dodano vrednostjo (za ljudi, ki imajo izobrazbo na višjem nivoju in poglobljena znanja s posameznih področjih)," pojasni Uršičeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta