Vdova s petimi otroki potrebuje pomoč pri obnovi doma na Prevaljah

Jasmina Detela Jasmina Detela
05.03.2023 19:20

Družina Hojnik s Prevalj želi prenoviti spodnji del hiše, a po nenadni smrti moža mama Mateja tega bremena sama ne bo zmogla. Na pomoč jim je priskočila prevaljska Karitas, je še kdo pripravljen pomagati?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mateja Hojnik in Zvone Božič, ki si je prišel ogledat hišo in bo poskušal pomagati oziroma koordinirati obnovo.
Jasmina Detela

Pred nekaj manj kot pol leta je v čakalnici prevaljske zdravstvene postaje, kamor je odšel zaradi slabega počutja, umrl 48-letni Damjan Hojnik. Njegova smrt je močno zarezala v zdaj šestčlansko družino, še posebno zato, ker je bila nenadna. Za seboj je pustil pet otrok v starosti od devet do dvajset let, ki so bili nanj zelo navezani. Družino smo obiskali na njihovem domu na Prevaljah, pričakala sta nas mama Mateja in najstarejši sin Matic, ki okreva po operaciji. Družina se je znaša v nezavidljivem položaju predvsem zato, ker si Mateja prizadeva urediti spodnji del hiše in stopnišče, vendar projekta sama ne finančno ne organizacijsko ni sposobna izpeljati.

Ni navajena prositi

Mateja Hojnik
Jasmina Detela

"Nerodno mi je, saj je marsikdo verjetno še na slabšem kot mi. 'Fehtati' res nisem navajena. Že od nekdaj varčujemo, saj je pri hiši vedno kaj za preurediti ali popraviti," nam je povedala Mateja, ki je do nedavnega opravljala več služb v sosednji Avstriji, da so lahko normalno živeli in si privoščili dopust na morju. "Z Damjanom sva se dogovorila, da bo on več skrbel za otroke, saj je bilo v Sloveniji manj možnosti za dodatno delo, jaz pa bom 'služila' denar. Zato so bili otroci nanj zelo navezani, saj je popoldneve preživljal z njimi, jih vozil na treninge, kuhal, hodil na roditeljske sestanke ... Mene so običajno videli šele zvečer, ko sem se vrnila iz službe," razlaga Mateja. Z možem sta prenove in nakupe poskušala urediti s čim manj posojili, a sta ji kljub temu ostali dve neodplačani (lizing za avto in kredit za eno od prenov hiše). Poleg tega doplačuje še dom starostnikov za moževega očeta, ki je dementen.

Če želijo urediti kopalnico in da stopnice ne bodo več tako ozke in strme, bo verjeto potreben prizidek
Jasmina Detela

Mateja z otroki živi v okoli 70 let stari hiši, ki sta jo s pokojnim možem delno že obnovila. Na novo sta pred šestnajstimi leti uredila zgornje nadstropje, nekaj let kasneje so zamenjali streho in fasado. Načrtovala sta tudi že, da se bosta lotila obnove pritličnega dela hiše, kjer je do nedavnega živel tast, a ju je prehitela Damjanova smrt. Še vedno je živ spomin na 30. september 2022. Zjutraj sta spila kavo, potem je šla Mateja v službo. "Tisti dan se ni dobro počutil, bilo mu je slabo, zato je šel k zdravniku. Umrl je v čakalnici zdravstvenega doma, razlog je bil infarkt. Prijel se je za prsi in se sesedel. Kot mi je pozneje povedala zdravnica, ni bilo rešitve, saj mu je srčna mišica počila v dolžini osmih centimetrov," obudi žalosten spomin.

Za popravila je skrbel mož

Strme stopnice v dotrajani hiši
Jasmina Detela

Zdaj želi sama prenoviti spodnjo etažo, kjer je živel tast, problem sta predvsem kopalnica in stranišče ter ozko stopnišče, ki vodi v prvo nadstropje. Dotrajana je tudi kuhinja, želijo si dodatne otroške sobe, da bi imel vsak svojo, zlasti starejši. Treba bo poskrbeti tudi za kurjavo, saj ima dve peči, obe sta zelo stari in kot taki zelo potratni. "Ogrevanje je drago. Januarska položnica za plin je znesla kar 500 evrov. Zdaj kurimo na drva, dela je več, a je ceneje. A se bojim, da peč ne bo več dolgo vzdržala," je zaskrbljena. V preteklosti je za vsa popravila skrbel mož, ki je poznal mojstre. Poleg denarja je zanjo zdaj to največja ovira, saj nikogar ne pozna in tudi časa in znanja nima, da bi se s tem ukvarjala. "Obnova bo verjetno trajala dlje časa, a pomembno je, da se začne. Se je pa zadnje leto vse zelo podražilo, še posebno hrana in položnice, to me skrbi. Vse tri punce trenirajo nogomet, kar je precejšen strošek, a je prav, da imajo en šport, da manj visijo na računalnikih in telefonih. Starši moramo sami poskrbeti za prevoze na tekme in tudi za opremo. Pri kopačkah ne šparam, kupujem jih v sosednji Avstriji, ko so popusti, a pod 100 evrov jih vseeno ne dobim," pove Mateja, ki ji ni lagodno, ker mora vse to razlagati, saj nerada tarna, a tokrat drugače enostavno ne gre.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta