Večina zaposlenih v šolstvu na Koroškem se bo cepila. Kje je največji interes?

Urška Polanc Urška Polanc
10.03.2021 06:00
Preverili smo, kako priprave na cepljenje potekajo na Koroškem in kdaj bodo cepili prve učitelje. Za zdaj je povpraševanje večje od ponudbe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent
Po podatkih ZD Radlje se je za cepljenje odločilo 190 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. 
Urška Polanc

Ta teden bodo proti covidu-19 cepili tudi šolnike v Slovenj Gradcu, na Ravnah na Koroškem in v Radljah ob Dravi. "Zbrane imamo vse potrebne podatke, že v januarju smo informativno povpraševali, koliko učiteljev se je pripravljenih cepiti. Prijavljenih je 400 šolnikov iz Slovenj Gradca in Mislinje, delež je tako okoli 50, 60 odstotkov. Veliko pa jih je covid že prebolelo in trenutno nimajo pogojev po nacionalnih smernicah, zato bomo k cepljenju pristopili kasneje," je povedala Marjeta Vaupot, direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Slovenj Gradec. Vse učitelje s seznama bodo cepili že ta petek, naročenega imajo dovolj cepiva, po zagotovilih ministrstva ga bodo dobili ta teden. Šolniki bodo, kot velevajo smernice, cepljeni s cepivom AstraZeneca. Po točno določenem razporedu jih bodo cepili v treh kontejnerjih pred ZD, zaposlene na osnovni šoli za otroke s prilagojenim programom pa kar na njihovi šoli. Po podatkih, ki so jih do včeraj pridobili v ZD Radlje, se je za cepljenje odločilo 190 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, kar je kar 85 odstotkov. Cepivo so v Radljah prejeli včeraj, večino učiteljev bodo cepili v soboto, manjšo skupino pa že v četrtek. "Veseli smo, da bomo s cepivom zaščitili velik del izpostavljene populacije - zaposlene, učence in njihove bližnje, ter da bo pouk lahko potekal čim bolj nemoteno," je povedala direktorica ZD Radlje Lidija Golob.

Bolj ko gre zares, večji je interes

Na Osnovni šoli koroških jeklarjev Ravne, kjer so imeli ob začetku epidemije na podružnični šoli prvo karanteno na Koroškem, se bo cepilo kar 80 odstotkov od vseh 67 zaposlenih. "Med preostalimi 20 odstotki je tudi nekaj teh, ki so covid že preboleli, zato se v tem trenutku ne bodo cepili, so se pa nekateri vseeno prijavili, da bodo cepljeni, ko preteče ta rok," je povedal ravnatelj Aljaž Banko in dodal, da je udeležba na cepljenju zdaj visoka, precej nižja pa je bila ob prvih poizvedovanjih. "Bolj ko se resno bliža datum, bolj se zaposleni odločajo za cepljenje," je dejal. Za cepljenje se mu zdi v luči normalnega funkcioniranja šole zaradi potencialnih reakcij (glavobol, bolečine v mišicah) najprimernejši dan petek, čeprav to terja prosti čas učiteljev. Tudi sam se bo cepil, odločitev o cepljenju pa razume kot pravico vsakega posameznika. Ne zdi se mu prav, da bi cepljenje bilo obvezno za vse. "Vesel sem, kako deluje naš kolektiv. Ves čas vzdržujemo pozitivno energijo, tudi, ko so se začela testiranja, ni bilo nobenih pripomb. Nikoli nisem pristopil s prisilo, skozi pogovor smo dosegli visok delež tistih, ki se bodo cepili. Veseli me, da se da na tak način in ne s prisilo, ki je je v tej situaciji že tako preveč," je povedal. V zadnjem obdobju na šoli niso imeli težav z okužbami.

Slovenj Gradec - covid tocka v Splosni bolnisnici Slovenj Gradec, koronavirus vstopna točka koronavirus (foto: Tadej Regent)
Tadej Regent

Na Prvi OŠ Slovenj Gradec se bo cepilo 29 od 81 zaposlenih, 20 jih je covid že prebolelo, na Drugi OŠ Slovenj Gradec pa 66 odstotkov vseh zaposlenih. "Zadovoljni smo z odločitvijo, da se bo cepilo veliko zaposlenih, to bo kasneje prineslo veliko razbremenitev in lažjo organizacijo tako za nas kot za ZD," razmišlja ravnateljica Nada Duler.

Za uravnoteženo cepljenje

Direktor ZD Ravne Stanislav Pušnik ocenjuje, da bi lahko na Ravnah vse zainteresirane učitelje cepili v roku treh tednov. 150 doz cepiva AstraZeneca imajo za učitelje na razpolago ta teden, najprej jih bodo namenili učiteljem, starejšim od 50 let. Za njimi pridejo na vrsto nižje starostne skupine. Še vedno pa zbirajo sezname iz vseh šol. Da pa so medtem prejeli dodatne prijave prioritetnih skupin, ki so po strategiji pred šolniki, je opozoril Pušnik in dodal, da so v samo enem tednu na podlagi telefonskih pogovorov za cepljenje pridobili še 172 oseb, starejših od 80 let. "Prav je, da cepimo uravnoteženo in stimuliramo tiste, ki imajo v nekem času po tej strategiji možnost cepljenja, ne pa, da dražimo tiste, za katere še dva meseca ne bomo imeli cepiva. Dajmo raje k cepljenju spodbujati te, ki so cepiva najbolj potrebni. Trenutno je želja več, kot je na voljo cepiva, vprašanje pa je, kako bo kasneje," je povedal Pušnik. Šolnike, ki sodijo pod ZD Dravograd, bodo cepili predvidoma 19. marca. "Seznam še izpopolnjujemo, ni tako strašnega navala, da cepljenja ne bi mogli opraviti v enem dnevu. Ocenjujemo, da bomo cepili okoli sto šolnikov," je povedal Jožef Studenčnik, direktor ZD Dravograd, kjer imajo pri cepljenju prav tako prednost starejši.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta