(VIDEO in FOTO) Ursula von der Leyen leto po poplavah v Črni na Koroškem: "Evropa je na vaši strani, lahko računate name!"

Urška Polanc Urška Polanc
02.09.2024 12:00

Predsednici Evropske komisije se zdi pomembno, da na lastne oči vidi rekonstrukcijo ceste, mostove in je obveščena o napredku. Kot se je na poplave hitro odzvala Slovenija, se je Evropska komisija, je poudaril Robert Golob.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ursula von der Leyen med osnovnošolci na črnjanski šoli
Ursula von der Leyen med osnovnošolci na črnjanski šoli
Urška Polanc

Posebej zadovoljni in ponosni so v Črni na Koroškem ob letošnjem prvošolskem dnevu, ko jih je v kraju po enem letu ponovno obiskala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in se precejšen del obiska družila tudi z najmlajšimi šolarji v tamkajšnji osnovni šoli. Ogledala si je tudi razstavo fotografij slovenskih fotoreporterjev o posledicah opustošenja ujme avgusta 2023 v kulturnem domu, za konec pa še rekonstrukcijo cestnega odseka, ki je bil obnovljen s sredstvi solidarnostnega sklada. "V veliko čast in ponos nam je, da sta nas obiskala predsednica Evropske komisije in predsednik vlade dr. Robert Golob. To kaže na dejstvo, da nas res niso pozabili. Hvaležni smo, da spremljajo dela, za katera si sicer želimo, da bi potekala malo hitreje. Upamo tudi, da bo dovolj denarja za popolno obnovo, ki si jo želimo uresničiti v dveh letih. Predvsem zaradi ljudi, ki čakajo in se na določenih mestih še vedno bojiijo prihajajoče jeseni in s tem novih neviht. Obisk je bil zelo prisrčen, vidi se, da čutijo z nami in želim, da solidarnost Evrope postane vrednota nas vseh," je povedala županja Črne Romana Lesjak, ki si želi, da bi njihovo srečanje postalo tradicionalno. 

Robert Golob, Ursula von der Leyen, Romana Lesjak, Jani Hercog 
Urška Polanc

Spominja se tudi neverjetne solidarnosti

"To je zame zelo čustven obisk, saj se v živo spominjam lanskega leta, ko sem bila tukaj - opustošenja, uničenja ob poplavah. Ta grozen mulj, ki je vse prekrival, uničeni mostovi. To je bila prava nočna mora," je v Črni povedala Ursula von der Leyen. Predsednica se spominja tudi neverjetne solidarnosti ljudi iz Slovenije, Črne, ki so stopili skupaj, se borili proti poplavam in skupaj delali za rekonstrukcijo in obnovo. "To je bilo neverjetno videti. Zato je zame posebej čustveno biti spet tukaj po enem letu, ko vidim, kaj vse se je zgodilo v smislu rekonstrukcije in obnove. Pred enim letom sem dejala, da so Evropejci na vaši strani, zato sem prišla nazaj, da to vnovič potrdim. Evropa je na vaši strani. Imamo solidarnostni sklad in takoj smo zagotovili milijon evrov predfinanciranja iz solidarnostnega sklada, lani pa smo se v Evropski komisiji dogovorili za 328 milijonov dodatnega denarja," je dejala. Ker gre večinoma za vlaganje v infrastrukturo, je zanjo posebej pomembno, da je videla cesto in mostove, da je bila obveščena o napredku. "Nekaj je gotovo - videla sem, da je upanje nazaj v Črni. Lahko računate name! Hvala za povabilo," je povedala.  Da je lahko po dobrem letu spet v Črni skupaj s predsednico Evropske komisije, je bil zadovoljen tudi predsednik vlade dr. Rober Golob. Zahvalil se je vsem za vloženo delo, da so se postavili na noge in pokazali Sloveniji, kako hitro se lahko po tako uničujočih poplavah spet vrne življenje. "Danes je bil poseben dan, saj smo imeli priložnost srečati najmlajše v šoli in se prepričati, da je otroška igrivost nazaj v šoli," je dejal. 

Ogled fotografske razstave v kulturnem domu Črna
Urška Polanc

Denar ni ovira

"Tako kot se je na poplave hitro odzvala Slovenija, se je tudi Evropska komisija," je poudaril Golob in spomnil, da se je predsednica lani že četrti dan po poplavah zglasila v Črni in že takrat povedala, da bo Evropa stala skupaj z njimi. "Danes je najboljši dokaz tega, ne samo zaradi denarja, ki je že bil nakazan iz evropskega solidarnostnega sklada, ampak predvsem zaradi tega, ker lahko vidimo in smo se v živo prepričali o tem, kako je bil ta denar porabljen in kako še bo. Včasih si vsi želimo, da bi sanacija tekla hitreje. Žal pa je včasih tako, da denar niti ni največja ovira, sredstva so zagotovljena in to lahko ponovno zagotovimo. Če kdaj, je v odzivu na te poplave prišlo do izjemno hitrega angažmaja sredstev iz različnih virov. Danes imamo še največji izziv s pripravo različnih dokumentov, načrtov, da obnova lahko steče na način, da bo infrastruktura, ko bo izgrajena, bolj odporna, kot je bila prejšnja. Da bomo tudi v bodoče vremenske neprilike, ki se dogajajo in ponavljajo, lahko pričakali bolj mirni in bo tudi njihova škoda toliko manjša," je v Črni povedal predsednik vlade. 

Von der Leyenova se je predsedniku Golobu zahvalila še za odlično sodelovanje, saj je lahko denar dobro porabljen le v tem primeru. Dobro se ji zdi, da je na voljo dovolj časa, leto in pol, saj gradbeniška dela terjajo svoj čas. Izkušnje imajo že, da je pri tako masivnem uničenju težko najti vse strokovnjake, ki jih potrebujejo pri obnovi. To, da je največja težava pridobiti primerne izvajalce, pa je vnovič izpostavila tudi županja Črne.

Robert Golob, Ursula von der Leyen v Črni na Koroškem
Urška Polanc

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta