(VIDEO) "Konice prstov sem imel čisto plave." Govorili smo s pogumnim Korošcem, ki je iz Ivarčkega jezera rešil psa

Z obema je vse v redu, pogumnemu Bojanu Kokalu se je lastnica psa že zahvalila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Kokal je psa rešil gotove smrti.
Posnetek zaslona

Na družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek Korošca Bojana Kokala, kako je iz zaledenelega​ Ivarčkega jezera rešil utapljajočega se psa. Kokal se je s prijateljem sprehajal ob omenjenem jezeru, ki leži pod priljubljeno Uršljo goro, in opazil, da v ledenem objemu nemočno plava neznani pes. Hitro je stekla reševalna akcija, ki jo naključni obiskovalec nato tudi posnel. Psa sta najprej skušali rešiti z vrvjo, ki sta jo na srečo imela v avtu in za katero sta upala, da jo bo žival zagrabila. "Ne bo prijel, noter bova morala iti," je takrat dejal Kokal.

Ker se res ni izšlo po pričakovanjih, pes namreč na vrv ni reagiral, se je Kokal, privezan na to isto vrv, podal v ledeno mrzlo vodo, s pomočjo lesa je razbil nekaj ledu, da se je prebil do ubogega psa, ga zagrabil, spravil na kopno in ga rešil gotove smrti, saj v bližini ni bilo njegovega lastnika. "Od kogar koli je že ta pes, ki je danes taval na Ivarčkem, mi je dolžan pivo," je ob posnetku zapisal Kokal, pod objavo na facebooku, ki je doživela na tisoče delitev, pa so se zvrstili številni komentarji. "Marsikdo tega ne bi storil niti za sočloveka, kaj šele za žival. Še so dobri ljudje," je bil eden izmed njih.

Danes smo govorili tudi z neustrašnim rešiteljem psa Bojanom Kokalom iz Mežice. Kot je povedal, sta šla včeraj okoli 14. ure s prijateljem Petrom Verovnikom z Raven na Koroškem en krog peš okoli Ivarčega jezera. "Takoj, ko sva prišla, sem opazil psa, ki je tekal okoli jezera. Ker je imel ovratnico, sem mislil, da je verjetno na sprehodu z lastnikom, saj je ta lokacija priljubljena točka za sprehode s psom. Ker je bilo lepo vreme, sem na pomolu slikal okolico, medtem pa mi je kolega rekel, da je pes padel v jezero. Sam tega sprva nisem videl, kolega je takoj predlagal, da ga greva rešit. Seveda sem se z njim strinjal," razlaga Kokal. Kolega je predlagal, da nabereta veje, Kokal pa se je spomnil, da ima v avtu vrv. Ker ni hotel izgubljati časa, je nemudoma stekel do avta. Medtem je Peter že prišel do psa, a mu z vrvjo nista mogla pomagati. "Nekajkrat sva mu jo vrgla v vodo, a se ni 'zrajtal', da bi zagrizel vanjo in bi ga lahko potegnila na kopno. Ker je bil v vodi že tri, štiri minute, sem videl, da ni druge, kot da grem v jezero in nemočnega psa fizično izvlečem. Hitro sem se slekel, se privezal na vrh, razbil nekaj ledu in zgrabil psa ter ga potegnil na kopno," opiše včerajšnje dogajanje. Celotno reševalno akcijo je sicer z Bojanovim mobilnim telefonom posnel naključni sprehajalec s psom. 

Voda v jezeru je bila res zelo ledena, zmrzjena. "Ni bilo enostavno, še danes imam mravljince v nogi. Včeraj sem imel konice nožnih prstov čisto plave, skorajda jih nisem čutil. Upal sem, da ne bom dobil omrzlin. V tej ledeno mrzli vodi je res samo čas sovražnik. Baje, da se lahko že v dveh minutah podhladiš," je povedal Bojan, ki se danes počuti v redu. Na naše vprašanje, ali je, preden se je podal v vodo, kaj razmišljal, odgovoril, da v tistem trenutku ne. "Greš in rešiš. Itak je bil kuža v vodi že tri, štiri minute. Če bi ga pustil še kakšno minuto, bi utonil. Zato sem moral pohiteti." Ker v avtu ni imel dodatnih oziroma rezervnih oblačil, se je slekel, preden je zabredel v jezero. Če bi v vodo skočil oblečen, se verjetno ne bi več mogel sam odpeljati z avtom in bi potreboval pomoč reševalcev. "Že tako sem bil čisto 'trd'," se spominja včerajšnjega dogodka. 

"Kuža je imel srečo, da sva bila s prijateljem ob pravem času na pravem mestu," še pove Bojan, ki se mu je lastnica psa tudi že zahvalila, da ga je rešil. "Sem pa po radiu slišal, da me čakata klobasa in pivo," še pove z nasmehom. Tudi sam je ljubitelj živali, v preteklosti je imel psa. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta