Visokotehnološka pomoč vadbi mladih nogometašev

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
03.03.2022 06:30

Le dobro delo z mladimi rojeva uspehe članskih selekcij. Preizkušajo sodobne pripomočke, kot je s tehnologijo podprta nogometna arena

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nogometna arena služi razvoju perifernega vida in zaznavanja prostora.
Tomaž Ranc

Medtem ko so prvoligaši že začeli prvenstvo, se podmladki klubov še pripravljajo na spomladanski marčevski ali aprilski začetek sezone in so po treningih v dvoranah pričeli trenirati tudi na prostem. Vaditi pa so začele tudi selekcije regijskih centrov, ki delujejo pod okriljem Nogometne zveze Slovenije (NZS). Ena od teh se je minule dni zbrala na treningu na igrišču z umetno travo na Prevaljah, ki sicer te dni gosti tudi različne pripravljalne tekme domačega Korotana in drugih klubov.

Goran Sentič
Tomaž Ranc
Tin Küzma
Nejc Strojnik

"Trenutno imamo na območju MNZ Maribor tri skupine fantov, starih dvanajst let, torej letnike 2009 in 2010 iz selekcij U12 in U13, dve po 50 ali 60 otrok na mariborskem koncu, eno pa na koroškem. Treninge imamo na 14 dni, tudi v spomladanskem delu sezone je tako kot jeseni predvidenih po osem skupnih treningov, tako da igralci letnikov opravijo po 32 treningov, preden preidejo v selekcijo U-14," je povedal inštruktor pri NZS Goran Sentič, ki se je podil za mladci po umetni zelenici. Na Koroškem v selekcijo prihajajo fantje iz večine klubov - Pece, Korotana, Fužinarja, Dravograda, Radelj, Slovenj Gradca, trenutno le iz Akumulatorja nimajo igralca v tej kategoriji, vendar Sentič upa, da bodo prišli tudi od tam.

Teqball, videoanalize, arena

Ob klasičnem treningu, na katerem igralci vadijo nogometno igro in veščine, pa so se tokrat srečali tudi z novostjo, in sicer s prenosno vadbeno areno, ki jo v tujini klubi že veliko uporabljajo, v Sloveniji pa je še precej neznana in se z njo še seznanjajo. Z njo so se to pomlad najprej srečali pri Korotanu, te dni pa tudi selekcija MNZ Maribor.

Preizkus nogometnega pripomočka na treningu regijskega centra NZS na Prevaljah
Tomaž Ranc

"Kot vsa področja se tudi nogomet razvija in povezuje s tehnologijo, kar je prineslo veliko novosti in novih produktov. Pri Korotanu smo prepoznali stvari, ki nam popestrijo ​trenažni proces in dvignejo njegov nivo. Prva novost, ki smo jo uvedli pred dvema letoma, so bile teqball mize, ki nam služijo za trening tehnike in popestrijo trening regeneracije. Poglobili smo se tudi v videoanalizo nogometne igre, tekme snemamo že vrsto let, sodobna programska oprema pa omogoča podrobno analizo in igralcu lažje predstaviš, kaj želiš od njega, kaj dela dobro in kaj slabše. Nogometna arena, ki smo jo spoznali in zdaj nekajkrat testirali na treningih, pa služi razvoju perifernega vida in zaznavanja prostora. V sodobnem nogometu je pomembno, da nogometaš ve, s katere strani preži nasprotnik, četudi ni obrnjen v smer njegovega gibanja. Led lučka v areni mu signalizira, kam mora usmeriti žogo, ko udari, se isti hip prikaže že na drugi strani, zato so pomembni hiter sprejem in udarec in opazovanje prostora," je povedal Tin Küzma, športni pedagog in trener NK Korotan.

Areno so preizkusili pri Korotanu in na treningu selekcije NZS.
Tomaž Ranc

"To je lahko super pripomoček in popestritev, to areno sem sicer videl prvič, je prenosna, lahko jo pripelješ in postaviš. Če nogometaš znotraj nje doseže veliko število točk, veš, da je tehnično dobro udaril žogo, da ima dobro kontrolo žoge, zato je lahko hitreje nadaljeval, da ko se mu lučka zasveti za hrbtom, to opazi in ima orientacijo v prostoru. Pomembno je tudi, da se to naredi na majhnem prostoru, ker danes se nogomet dogaja v gneči," je prve vtise nanizal Sentič.

Sicer je izrazil navdušenje nad sodobnimi pripomočki, ki jih je sicer spoznal na nogometni akademiji Red Bull Salzburga in v Gradcu in mejijo skoraj na znanstveno fantastiko. Na primer poseben prostor z animacijami enega igralca, ki je v teku, drugi pa mora podati točno pred njega, dodajaš lahko tudi nasprotne igralce in podobno, nekoč nepredstavljivo.

Spodaj široka piramida

Bo pa zagotovo za klube izziv cena Elite Skills arene, saj znaša za to, ki so jo predstavili na Prevaljah, 24 tisoč evrov. Takoj se zastavi vprašanje, kateri klubi si to lahko privoščijo. Z rastjo premera pa se cena še viša - največja in najdražja arena stane 72 tisočakov.

Povezljivost omogoča merjenje in primerjavo igralcev.
Tomaž Ranc

"To je velik finančni zalogaj, ampak verjetno bi si lahko kak klub v Sloveniji kaj takega privoščil, ker vlaganje v take stvari in stroko je pomembno, če želimo narediti korak naprej. Ne moremo vlagati samo v članske ekipe, ker nogometna piramida je široka. Če bi to uporabljali vsakodnevno, bi morda hitreje napredovali. Ta 'decision making' - odločanje igralca na terenu je dandanes zelo pomembno, saj ima zelo malo časa. Če treniramo samo na klobuček in stožec in gremo za podano žogo, je premalo," še meni Goran Sentič, ki tako kot Küzma vidi tudi možnost najema, če bodo klubi našli denar.

Zadeti je treba natančno in čimvečkrat v določenem času.
Tomaž Ranc

Anže Sonjak, nekdanji nogometaš, ki zastopa proizvajalca, zdaj areno predstavlja klubom in upa, da bo sklenil posel. Omeni pa še, da inovativno podjetje od leta 2014 ponuja tudi druge pripomočke: brezžični poligon in gol s svetlobnimi cilji, tehnologija pa omogoča meritve natančnosti in drugo. "Bistvo vsega je intenzivno ponavljanje, kar pomeni hitrejši napredek nogometaša, trener pa je brezžično povezan, izbira lahko različne programe in vselej meri, kaj nogometaš doseže," je še dejal. Pripomočke že uporabljajo klubi, kot so Manchester City, Barcelona, Feyenord, nizozemska reprezentanca in številni drugi, kjer se vrti veliko denarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta