Za odvoz s težkimi kovinami onesnaženega mulja na Koroškem se je prijavil en ponudnik

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
08.11.2023 10:00

Iztekel se je rok, do katerega je okoljsko ministrstvo pričakovalo ponudbe za odvoz nevarnega odpadka v tujino. Kam in kako z ostalim muljem, ki ga je zlasti na Prevaljah, v Mežici in Dravogradu še bistveno več?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mulj, Poljana, Prevalje, Mežica, Koroška
Petra Lesjak Tušek

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je na javno naročilo za ponudnika, ki bo iz Koroške v tujino odpeljal s težkimi kovinami onesnažen mulj, do včerajšnjega izteka roka za oddajo ponudb prejelo eno ponudbo. "Postopek javnega naročila še ni zaključen, zato ga ne smemo komentirati. Prispela je ena ponudba, ki je v fazi pregleda in preverbe dokumentov, ki so sestavni del ponudbe," so pojasnili na ministrstvu. 

Predviden je odvoz in očiščenje okoli 1700 ton mulja, ki se nahaja ob reki Meži v občinah Mežica in Prevalje ter Dravograd. Rok izvedbe javnega naročila je sicer najkasneje šest mesecev od podpisa pogodbe. Za del naplavljenega mulja, ki je opredeljen kot nenevaren odpadek, je medtem Kocerod pripravil program, po katerem bodo na odlagališče Zmes na Prevaljah sprejeli skupno 10.000 kubičnih metrov nenevarnega mulja, s tem so se strinjale tudi občine ustanoviteljice. Za mulj, ki je določen kot nenevaren inerten odpadek in se lahko uporabi v gradbenih projektih, pa je dogovorjeno, da ostaja v občinah, kjer je, in ga bodo uporabili v gradbenih projektih.

Količina v poplavah naplavljenega mulja je sicer v Mežiški dolini in Dravogradu bistveno večja od te, ki jo zadeva omenjeno javno naročilo (opredeljene so sicer bile različne številke, tudi do 25 tisoč ton). Ena od opcij še vedno ostaja tudi odlagališče nevarnih odpadkov TAB Mežica v Žerjavu, kar še preučujejo, hkrati pa bi bilo ob možnosti odlaganja omejenih količin potrebno to odlagališče razširiti.

Državni sekretar in vodja službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je sicer v torek dejal, da je reševanje vprašanja glede mulja na Koroškem v zaključni fazi in da preverjajo lokacije z vidika stroke, zato da bi bile čim bolje izbrane, da ne bi prišlo do nove škode.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta