Zdravstveno reševalni center Koroške: Več intervencij, pa tudi vlaganj v kadre in opremo

Jasmina Detela Jasmina Detela
24.03.2023 06:00

Zdravstveno-reševalni center Koroške nadaljuje posodabljanje voznega parka, lanski presežek prihodkov nad odhodki bodo porabili za nakup novega urgentnega vozila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedež ZRCK na Ravnah na Koroškem 
Urška Polanc

Zdravstveno-reševalni center Koroške (ZRCK), ki je z marcem prešel na enoten sistem aktiviranja izvajalcev nujne medicinske pomoči (NMP), je tudi lani kljub številnim izzivom in nepredvidljivim situacijam dosegel nekaj korakov v smeri razvoja in napredka. Med drugim so pridobili mednarodno akreditacijo Accreditation Canada. Kot je pojasnila direktorica Marijana Kašnik, so drugi zdravstveni zavod v Evropi, ki je v dejavnosti nujne medicinske pomoči šel skozi omenjeni proces ocenjevanja, in prvi, ki je prejel platinasti nivo standarda v tej dejavnosti zdravstvenega varstva.

Med lanskimi investicijami je izpostavila nakupe novega urgentnega vozila in sanitetnega vozila, dveh defibrilatorjev z monitorjem. Za lažji transport nenujnih pacientov so nabavili tri električne goseničarje, lažje bo tudi izobraževanje zaposlenih s simulacijo, saj so pridobili simulacijski monitor za izobraževanje dodatnih postopkov oživljanja.

ZRCK, ki so ga ustanovile koroške občine, ima 25 reševalnih vozil in 83 zaposlenih. Enote NMP so lani izvedle 5261 intervencij, kar je za deset odstotkov več kot lani. Presegli so tudi program na reševalnih prevozih, opravili so več kot 277 tisoč kilometrov, kar je skoraj 12 tisoč kilometrov več kot leta 2021. "Podatki kažejo, da se potrebe tako po NMP kot reševalnih prevozih vsako leto povečujejo. Povprečni dostopni časi vseh nujni enot so bili v regiji 13 minut, to je od klica do prihoda k pacientu. Povprečni čas trajanja intervencij je 82 minut," je koroškim županom na zadnji seji sveta regije podatke za lansko leto predstavila direktorica. Enote ​NMP so zaradi sočasnih intervencij na sosednjem terenu posredovale 699-krat. V 379 primerih so morale enote NMP pacienta prepeljati v bolnišnice zunaj regije. V 319 primerih je bila potrebna nujna premestitev iz regijske bolnišnice v druge bolnišnice, 34-krat so aktivirali helikoptersko NMP. Največ nujnih intervencij je sicer že vrsto let na območju Mežiške doline.

Tudi lansko poslovno leto so sklenili pozitivno, presežek prihodkov nad odhodki je bil 84 tisoč evrov, ta denar bodo porabili za nakup novega urgentnega vozila. Da je delo reševalcev zahtevno in humano, je dejala črnjanska župana Romana Lesjak in se vsem zaposlenim zahvalila. Je pa izpostavila, da si že nekaj let prizadevajo za mobilno enoto NMP. "Zgornja Mežiška dolina bi si to enoto zaslužila, saj ima naša občina ima zelo razvejen teren," je dejala županja. Kašnikova je glede lokacij mobilnih enot NMP dejala, da mrežo postavlja ministrstvo za zdravje. "Že dlje časa poudarjamo, da si za Mežiško dolino želimo enoto, ki bi delala vse dni v letu, ne le dvanajst ur čez dan. Njena upravičenost je podkrepljena tudi s statističnimi podatki. Od marca delujemo pod Dispečersko službo zdravstva Slovenije, kjer so nam povedali, da bodo na podlagi dvo- oziroma trimesečnega delovanja ob ustreznem številu intervencij okrepili mrežo izvajalcev NMP," je pojasnila Kašnikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta