Zrušili bodo del kulturnega centra na Ravnah, obeta se povsem nova velika dvorana

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
16.11.2023 12:16

Ravenski kulturni center je pred popolno prenovo, zaradi katere so morali prilagoditi celoten program. Ta se seli na druge lokacije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kulturni center na Ravnah bo prihodnje leto zacijal v novi podobi.
Nejc Strojnik

Na Ravnah na Koroškem je v avgustovskih poplavah poleg cestne in ostale infrastrukture, veliko, kot je zdaj jasno kar nepopravljivo škodo utrpel tudi Kulturni center. Njegov stari del, ki zajema veliko dvorano, klet in mansardo, je neuporaben, po mnenju strokovnjakov nevaren in kot tak primeren za rušenje. Za zadnji seji občinskega sveta, kjer so potrjevali prioritetne poteze občine glede protipoplavnih ukrepov, je bila povsem na vrhu ravno obnova kulturnega centra. "Stroka je spoznala, da je stari del neprimeren za uporabo, da je statično ogrožen, da so temelji poškodovani do te mere, da ga je neekonomično obnavljati. Zato smo sprejeli odločitev, da gremo v rušitev dela kulturnega centra," pravi ravenski župan Tomaž Rožen, ki zagotavlja da bo tudi del, ki ne bo predmet rušenja protipoplavno saniran. "Projektanti bodo morali to upoštevati," je jasen.

Investicijo bo (z izjemo tehnične opreme) pokrila država

Naložba je ocenjena na 2,4 milijona evrov, celotna investicija pa bo financirana iz sredstev, ki jih je občina Ravne za namen sanacije po poplavah od države že prejela. "Lotili smo se že projektiranja, najeti so arhitekti, statiki, vsa stroka, ki je potrebna. Obnavljali bomo na način kot si ga je zamislila država, in sicer preko državne tehnične pisarne v Črni," razloži Rožen. V kolikor bo vse potekalo kot so si začrtali, bi z rušitvenimi deli lahko začeli v začetku prihodnjega leta, nov center pa bi naj bil zgrajen do oktobra 2024, ko je postavljen tudi rok za porabo sanacijskih sredstev. Po dokončanih gradbenih in obrtniških delih, bodo kulturni center morali še opremiti, ti nakupi pa niso upravičeni iz naslova protipoplavne sanacije. Ta strošek bo torej nosila občina, del v proračunu za prihodnje leto, del najverjetneje v letu 2025. Župan pravi, da bi lahko v prvi fazi del stare opreme ohranili in v kakšnega od nakupov šli kasneje. V tem času bo kulturni center zaprt, novi del, ki ga ne bodo rušili, bodo normalno vzdrževali in ohranjali njegovo kondicijo. Čeprav je tudi tisti del zalilo, voda pa je tam segala približno meter v višino.

Velika dvorana je popolnoma neuporabna, tudi nevarna. 
Nejc Strojnik

Čeprav kulturni center ostaja zaprt, pa to ne pomeni, da bo na ta račun trpelo tudi kulturno dogajanje v občini. "Zavedamo se  pomena kulture, zato bomo kljub vsemu z veliko optimizma zanjo skušali najti prostor in čas. Prilagodili smo kulturni program, tako da se kultura seli na prosto, po ožjih delih nase lokalne skupnosti. Novost je, da bodo določene predstave na sporedu tudi v Strojni in na platoju pred Tušem," pravi direktor ravenskega Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) Dejan Pandel. "Koroški mladinski kulturni center Kompleks nam je odstopil prostor za otroške predstave in koncerte, mi pa smo poskrbeli za pestro in raznoliko ponudbo za vse generacije, tako za najmlajše kot tudi za tiste, ki so bili abonenti v Kulturnem centru Ravne. S predstavami in koncerti smo pričeli že v mesecu novembru." Pandel je ponosen, da so uspeli tudi s Koroškim gledališkim abonmajem, ki ga organizirajo v sodelovanju s Kulturnim društvom Kotlje. V večnamenski dvorani v Kotljah bodo predstave na sporedu vsak tretji petek v mesecu, od novembra do aprila.

Od leve proti desni: Tomaž Rožen, župan občine Ravne na Koroškem, Dejan Pandel, direktor ZKŠTM-ja in Drago Pungartnik, predsednik KD Kotlje. 
Nejc Strojnik

Hitra in učinkovita reakcija ZKŠTM-ja

Selitev gledališkega abonmaja je Kulturnemu društvu Kotlje predstavljalo velik izziv, ki so se ga lotili z veseljem, je jasen njegov predsednik Drago Pungartnik: "V kratkem času smo morali misliti na vse. V prvi vrsti o prilagoditvi dvorane za kvalitetno izvedbo predstav koroških gledaliških izvajalcev. Kot soustvarjalci ljubiteljske in amaterske gledališke kulture v regiji se zavedamo njene pomembnosti in dostopnosti." Z reakcijo ZKŠTM-ja je zadovoljen tudi župan Tomaž Rožen, ki pravi, da je bila ta hitra in učinkovita: "To je priložnost, da ljudem kulturo pripeljemo še bližje, morda se bodo ravno zaradi tega pokazale kakšne izvirne ideje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta