Košarka v Mariboru: Ni vseeno, kakšni bi bili v prvi ligi

23.10.2021 10:01
V mestu z bogato košarkarsko tradicijo (pre)dolgo vlada apatija; a kljub poraznemu uvodu v sezono pri drugoligašu Braniku verjamejo, da se lahko naslednjo sezono uvrstijo med elito. Zakaj?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos naskakujejo končnico druge lige, naslednje leto bo cilj še višji.
Igor Napast

Košarkarsko mesto, v katerem sta zrasla Ivo Daneu in Peter Vilfan, se kalila Sani Bečirović in Boštjan Nachbar, trenersko pa tudi Zmago Sagadin, je že dlje časa v apatiji. A nostalgične košarkarske duše se še spominjajo zlatih devetdesetih, rivalstva med Branikom (Satexom), Miklavžem (Bawario Wolltex), pa tudi ŽKK-jem. Malodane hkrati je leta 2005 klubska scena propadla, naslednje leto pa sta z dna, iz takratne četrte lige, začela naslednika – nekdanji jugoslovanski reprezentant Mario Primorac je na osnovi svoje košarkarske šole postavil današnji AKK Branik, na pogorišču ŽKK-ja je zrasel KK Maribor.

Kluba sta bila daleč najboljša v nižjih ligah, medsebojni ostri derbiji lokalnih fantov so odločali o tem, kdo bo prej napredoval razred višje. Do prve lige se je tako prebil KK Maribor, ki je pod sponzorskim imenom Messer med letoma 2010 in 2015 nastopal med elito. Ne le, da je klub leta 2013 v državnem prvenstvu osvojil tretje mesto, v dvorani Tabor je padla tudi evroligaška Olimpija. To je bil dan, ko je moral Sašo Filipovski odstopiti, pa tudi, ko se je perspektivnemu Dinu Muriću s poškodbo kolena karierna krivulja obrnila navzdol. A tudi Maribor Messer je leta 2015 propadel in edino upanje v mestu je postal Branik, ki se je tako prej kot kasneje selil med tretjo in drugo ligo, v kateri je še dandanes.

Tudi prvaki začnejo s porazi

Kristijan Gajšek: "Trenutno je težje napredovati iz druge lige kot obstati v prvi."
AKK Branik
Pri treh porazih so trenutno branikovci.
Igor Napast

Tisti ultimativni pa je vrnitev v prvo ligo. S tem namenom je aprila 2019 nova uprava prevzela klub – predsedniško mesto zavzema nekdanji košarkar (tudi Branika) Robert Karlo, ki je že dolgo tudi Gajškov poslovni partner – nekoč v Meteoritu, zdaj v Ekomobilu. Drugo polovico upravnega odbora predstavljata Saša Baltić in Jure Lisica iz vodstva Uprastana. "Zastavili smo si cilj, da v petih letih, do konca našega mandata, pridemo v prvo ligo. Zdaj smo v tretjem letu. Naslednjo sezono si že želimo tega preboja," je odločen Gajšek. "A prva liga ni le športni cilj. Gre tudi za finančno in organizacijsko strukturo kluba. Tudi ko bo enkrat Branik v prvi ligi, ni vseeno, kakšen je tam. Glede na razmere trenutno nekateri košarkarji raje kot v prvi ligi igrajo v drugi, ker imajo manj obveznosti glede na plačilo. Konkurenca je zato močna in izenačena. Trenutno je težje napredovati iz druge lige kot obstati v prvi."

Še stotico dodati 180 tisočakom

Prav omenjeno jedro upravnega odbora je zadolženo, da s pomočjo svojih poslovnih stikov privabi potencialne pokrovitelje v klub. Na ta način zagotovi dobro polovico celotnega klubskega proračuna, druga polovica se zbere iz članarin oziroma vadnin in razpisa letnega programa športa. "Zdaj je proračun kluba med 150.000 in 180.000 evri. Z dodatnimi sto tisočaki bi bili že zelo konkurenčni v prvi ligi – tam nekje med tretjim in šestim mestom," zagotavlja Gajšek. Kaj več bi res bil že čudež, saj denimo Krka kot podprvakinja zbere milijon evrov.

Trenutno položaj, kakršnega si želi mariborski Branik, zavzemajo klubi iz majhnih krajev – Podčetrtka, Šentjurja, Šenčurja, Rogaške Slatine … Zakaj majhni kraji zmorejo, drugo največje, tudi univerzitetno mesto pa ne? "O tem bi lahko govorili na dolgo in široko, a, če skrajšamo, očitno se v zadnjih letih ni dobro delalo," povzame Gajšek: "Obenem je ključno vprašanje financiranje. Če to sloni le na posameznikih entuziastih, ti na neki točki prej ali slej omagajo. V Mariboru pa širše podpore že vrsto let ni bilo. V primerjavi z majhnimi kraji je tu tudi težava, da imamo več različnih športov, ki pritegnejo določene pokrovitelje – nogomet, odbojka, rokomet … Med njimi si je tudi treba izboriti določen status. Obenem si je treba izboriti položaj, da je AKK Branik vodilni košarkarski klub v regiji." Ker ta proces še ni zaključen, nam ob ugasnjenem diktafonu z lahkoto našteje celo plejado (tudi občinskih) podjetij iz Maribora, ki za lokalno košarko nimajo posluha.

Učenec Repeše in Vujoševića

Igor Napast

Naslednja faza je okrepitev igralskega kadra. V aktualnem z izkušnjami izstopa 38-letni center Salih Nuhanović, stari znanec prvoligaških parketov, pretežni del ostale ekipe pa sestavljajo fantje, stari okrog 20 let. "Nekaj je otrok Branika, nekaj smo jih pripeljali iz bližnje okolice, sploh Šentjurja. Morda nam za enakovredno borbo za prvo mesto manjka samo še en izkušen branilec oziroma organizator igre," ugotavlja Gajšek, ponosen, da je tudi podmladka vedno več: "Letos smo imeli rekorden vpis otrok, višji je za 30 do 40 odstotkov kot sicer. Trenutno imamo približno sto otrok do enajstega leta starosti. Pa tudi starejši mladostniki iz okolice, ki prej za mariborsko košarko niti niso želeli slišati, saj jim ni ponujala ničesar, zdaj kažejo zanimanje."

V Mariboru sicer delujeta še dve košarkarski šoli – KŠ Boruta Besediča in KD Maribor mladi. "Maribor je tako velik, da mora imeti več košarkarskih šol. Je pa res, da mora vsaj od kadetske selekcije najbolj perspektivne usmeriti v osrednji klub. Najlažje bi bilo reči 'Mi smo najboljši, dajte nam'. A mi želimo to z delom tudi dokazati. V preteklosti je bilo vse to razpršeno, razdvojeno, brez enotnosti. Upam, da bo odslej drugače," z željo po svetlejši mariborski košarkarski prihodnosti zaključuje sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.