Memi Bečirović: Kitajci so postali jezni na tujce, ki prinašajo virus iz Evrope

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
17.03.2020 09:06

Njegovo moštvo že trenira z navodili na daljavo, trener iz Slovenske Bistrice pa išče načine, kako se bo vrnil na Kitajsko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Kosir

Spodbudna novica ali prehitevanje? Na Kitajskem, kjer je izbruhnil novi koronavirus, se življenje počasi vrača v normalne tirnice. Tudi za športnike. V začetku aprila naj bi se na parket vrnili košarkarji v tamkajšnji ligi CBA. In z njimi slovenski trener Memi Bečirović, ki od leta 2016 vodi ekipo Jiangsu Dragons. Trenutno je še v Sloveniji, a je že prejel klic delodajalca. "Prejšnji teden so nam poslali dopis, da naj bi se liga nadaljevala, da se moramo vsi tujci, ki imamo pogodbe, vrniti. Začeli smo iskati povezave za vrnitev. Ker se je koronavirus razširil po Evropi, je velika težava s prevozi. Hkrati se je zaostrilo na Kitajskem, saj se na delo vrača dosti tujcev, vračajo se kitajski študenti iz Evrope, letalske povezave pa so zasedene. Večina prevoznikov ne leti, v zraku je le Air China," nam je povedal nekdanji selektor slovenske reprezentance, ki še ne ve, kdaj se bo lahko vrnil v Nanjing. "Dajo mi določen let, a do zdaj je bil še vsak odpovedan," pravi.

​Dva meseca brez dela

Kitajske ni zapustil zaradi epidemije, njegov obisk domovine bi moral biti precej krajši. "Sreča je bila, da smo zadnjo tekmo pred premorom odigrali pred kitajskim novim letom, 21. januarja smo igrali zadnji krog, 22. sva bila z ženo že doma. Pet dni kasneje bi se moral vrniti, a zgodil se je koronavirus. Podaljševali so mi premor, zdaj sem že skoraj dva meseca doma," nam je povedal v telefonskem pogovoru. Čeprav je Kitajska že 11. januarja potrdila prvi smrtni primer zaradi novega koronavirusa, z letom deset dni kasneje ni imel težav. "Takrat je bilo še vse normalno. Po dveh ali treh dneh, ko sva bila z ženo že v Sloveniji, pa se je Kitajska začela zapirati, situacija je bila takšna, kot je zdaj pri nas."

Nekoč na treningu Olimpije
Tit Kosir

700 kilometrov iz Nanjinga v Wuhan? Kot s Ptuja v Maribor

Vsakodnevno je v stikih z delodajalci iz Nanjinga. "Sem pa tudi v rednih stikih z našo ambasado v Pekingu, ki mi daje razne informacije. Vsem, ki ti jih daje klub, delodajalec, ne moreš verjeti," se je nasmejal. Nevarnost okužbe je (bila) v Jiangsuju, po površini tretji najmanjši provinci na Kitajskem, z 80 milijoni ljudi pa po številu prebivalcev peti največji, precej manjša kot v Wuhanu, kjer se je najprej pojavil covid-19. "Koronavirus je dosegel Nanjing, a ni bilo tako hudo kot v največjih žariščih. Naša provinca Jiangsu je med najmanj prizadetimi na Kitajskem, čeprav je relativno blizu Wuhanu. No, blizu je za kitajske razmere. Ko me doma sprašujejo, kako blizu sta si mesti, za lažjo predstavo rečem, da toliko kot Ptuj in Maribor. 700 kilometrov je videti daleč, a na Kitajskem to ni nič, s hitrim vlakom si iz Nanjinga v Wuhanu v uri in pol, največ dveh," je slikovito opisal Bečirović.

​Dva tedna bo v karanteni

Podobno kot v drugih klubih kitajske lige je tudi med njegovimi zmaji nekaj legionarjev. Za klub iz Nanjinga igra srbski reprezentant in nekdanji NBA-jevec Miroslav Raduljica, z izkušnjami iz najmočnejše lige na svetu se lahko pohvali tudi Američan John Jenkins. Tujci na Kitajskem doživljajo, kar so Kitajci pred mesecem dni v drugih delih sveta. "Situacija se precej izboljšuje, so pa zdaj postali jezni na tujce, ki prinašajo virus iz Evrope, Amerike … Pravijo mi celo, da se zdaj Kitajci umaknejo iz dvigala, če je v njem tujec," je povedal naš sogovornik. Strog režim velja tudi na mejah, letališčih … "Ko se vrnemo, moramo biti 14 dni v karanteni. Odvisno od tega, kako te ocenijo, pošljejo te v vladno karanteno ali domov v samoizolacijo. Se pa stvari spreminjajo, slišal sem, da morajo zdaj vsi tujci v karanteno, ki jo organizira država, plačati pa jo moraš sam. To bo upočasnilo njihov in moj prihod. Z glavo skozi zid ne gre, ne vem, kako se bo razpletlo."

Čeprav je provinca Jiangsu med manj prizadetimi na Kitajskem, so tudi tam sprejeli stroge ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. 
Reuters

Razumljivo v bran družini

Pred premorom je bila ekipa Jiangsu Dragons na 15. mestu v 20-članski ligi, 16 krogov pred koncem rednega dela za dve zmagi zaostaja za 12., ki še vodi v končnico. Rezultati in uvrstitve na lestvici v kriznih časih sploh še kaj pomenijo? "To ni nikoli sekundarnega pomena. Saj veste, da je v športu vedno pritisk. Če drugače, s tem, ko si sam zadaš neke cilje. Če igraš, hočeš biti čim boljši, zmagovati, ampak v nekih realnih okvirih. Naš klub je na sredini lestvice, naš cilj je uvrstitev v končnico in vzgoja, profiliranje mladih igralcev. Bili smo na dobri poti, zdaj pa bomo videli, kakšno ekipo bomo imeli, koliko tujcev se bo vrnilo. No, najprej imam svojo skrb, kako in kdaj bom sploh prišel tja. Na eni strani je pogodba, ki jo moraš izpolnjevati, na drugi so stanja, ki niso normalna," nam je še dejal Bečirović.

Sani in Memi Bečirović
Marko Vanovsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta