(POGOVOR) Luka Dončić: Naredil bom vse, da pridemo na olimpijske igre

Gregor Terzić, Dnevnik
18.06.2021 06:01
Superzvezdnik Dallasa se bo prvič po EP 2017 spet predstavil slovenskim navijačem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Rušt/Dnevnik

Ko je postalo jasno, da bo po evropskem prvenstvu leta 2017 dres slovenske reprezentance znova oblekel Luka Dončić, so apetiti vseh, ki stiskajo pesti za izbrano vrsto, narasli, olimpijske igre v Tokiu pa niso več nerealne sanje. Dvaindvajsetletni Ljubljančan je od takrat, ko je nazadnje nosil dres z državnim grbom, zrasel v enega najboljših košarkarjev na svetu in s svojimi igrami navdušuje v dresu Dallasa v ligi NBA. Pred dnevi je postal najmlajši posameznik vseh časov, ki je bil v najmočnejši košarkarski ligi na svetu dvakrat izbran v najboljšo peterko sezone. Danes ob 20. uri pa se bo na pripravljalnem obračunu proti Hrvaški v Ljubljani znova predstavil domačim navijačem, že včeraj pa je odgovoril na nekaj vprašanj slovenskih novinarjev.

O vrnitvi v reprezentanco: "Vedno se je lepo vrniti v reprezentanco. V priznanje mi je igrati za Slovenijo in slačilnico deliti s soigralci, ki so vsi po vrsti odlični fantje."

O vzporednicah z zlato reprezentanco z EP 2017: "V štirih letih smo vsi precej odrasli. Velik minus je, da ni več zraven Gorana Dragića, ki nam je leta 2017 ogromno pomagal in navduševal z igrami. Bil je resnično vodja v pravem pomenu besede. Je pa nekaj tega tedaj prenesel tudi na druge igralce, zato sem prepričan, da smo sposobni uspešno zgodbo peljati naprej."

O tem, da bo znova igral pred slovenskimi navijači: "Spomnim se leta 2017, ko smo zadnjo tekmo pred EP prav tako igrali proti Hrvaški v polnih Stožicah. Takrat je bil občutek resnično neverjeten. Pričakujem, da bo zdaj podobno, čeprav tribune zaradi ukrepov ne bodo polne. Želim si, da bi navijači razgrabili vse vstopnice, ki so na voljo."

O nastopu v Tokiu: "Imam res veliko željo in motiv, da pridemo na olimpijske igre. Naredili bomo vse, da nam to uspe."

O svoji vlogi v slačilnici: "Moja vloga bo seveda drugačna, kot je bila 2017. Jasno, ni Gorana, zato bomo morali vsi prevzeti del odgovornosti. Imamo igralce, ki se lahko kosajo s pritiskom – Eda Murića, Klemna Prepeliča, Jako Blažiča ... Glede tega me ne skrbi."

Luka Dončić se spet navaja na evropska pravila.
Matjaž Rušt/Dnevnik

O svoji vlogi na parketu: "Podrobno se o tem še nismo pogovarjali. A jasno je, da bom igral na različnih položajih. Trenutno se ubadamo z usvajanjem različnih akcij za različne igralce. Imamo igralce, ki lahko delajo vse na parketu."

O novem selektorju Aleksandru Sekuliću: "Z njim imam odličen odnos. Zavedam se, da je težko biti selektor, saj ta vloga s seboj prinaša ogromen pritisk. A prepričan sem, da mu bo Sekulić kos. Najbolj pomembno je, da ga prav vsi igralci spoštujemo."

O ključnih stvareh za preboj na olimpijske igre in Američanu Miku Tobeyju: "Zmagati moramo vse tekme (smeh). Tobeyja pa sem že videl igrati, saj veliko spremljam evroligo in špansko prvenstvo. Imamo kakovostno ekipo, ki se lahko prebije na olimpijske igre in tudi tam pride do odmevnega rezultata. A treba bo iti korak za korakom. Prvi cilj je, da osvojimo Kaunas."

O prednostih Slovenije: "Ni skrivnost, da smo 'šuterska' ekipa. To se je videlo tudi na tekmi proti Hrvaški v sredo. A ne smemo se zanašati le na mete za tri točke. Dober met je tisti, ko izigraš nasprotnikovo obrambo in si odprt. Upam, da bomo imeli čim več takšnih metov, saj bomo s tem imeli več možnosti za uspeh."

O razlikah v stilu igre med evropsko košarko in ameriško: "V Evropi se igra bolj moštvena in taktična košarka, v ZDA pa dajejo večji poudarek igri ena na ena. No, stvar, na katero se bom moral privaditi, pa so evropska pravila, ki sem jih že nekoliko pozabil."

O osebnih dosežkih v ligi NBA: "Dejstvo je, da nisem naredil še ničesar. Seveda je lepo prejemati individualne nagrade, porušiti kakšen rekord ali biti izbran v najboljšo peterko sezone. Vse to me veseli. A moj glavni cilj je samo eden – osvojiti naslov prvaka v ligi NBA. Do tja je še dolga pot, a naredil bom vse, da mi bo to uspelo."

O statusu globalne športne zvezde: "Po eni strani je težko, saj te ljudje na vsakem koraku prepoznajo, po drugi pa super. Čutim veliko odgovornost, saj vidim, s kakšnimi očmi me gledajo otroci. Sem njihov vzornik in na meni je, da dajem dober zgled. Tudi sam sem, ko sem bil majhen, svoje vzornike gledal kot bogove. Otrokom poskušam ugoditi v vseh njihovih željah."

O komunikaciji z Dallasom: "Ves čas me nadzorujejo. Ne bi rekel, da imam v tem času do njih kakšne obveznosti, smo pa ves čas povezani preko telefonskih klicev in sporočil."

O potezi Dallasa, ki je odpustil generalnega direktorja Donnieja Nelsona: "Ni mi bilo lahko, ko sem izvedel to novico. Donnieja imam rad, poznam ga dolgo časa in bil je najbolj zaslužen, da me je Dallas izbral na naboru. Težko mi je, a sem samo igralec. Nisem tisti, ki vlečem poteze v klubu. Za to je zadolženo vodstvo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta