(POGOVOR) Zmago Sagadin o olimpijskih kvalifikacijah: Uspeh bi bil obliž na rane klubske košarke

Zoran Mijatović
30.06.2021 06:00
S prvim slovenskim košarkarskim selektorjem Zmagom Sagadinom smo se pogovarjali o možnostih slovenske reprezentance za uvrstitev na olimpijske igre
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Dončić na treningih že razkazuje svoj arzenal napadalnih orožij. Foto: FIBA
Fiba

Za slovensko košarkarsko reprezentanco se danes ob 15.30 proti Angoli začnejo olimpijske kvalifikacije. Dvakrat je Sloveniji že spodrsnilo - leta 1992 je Jure Zdovc zgrešil met za zmago (82:84) proti takratni Skupnosti neodvisnih držav (brez baltskega terceta), leta 2008 je Slovenijo v četrtfinalu izločil Portoriko (70:81). Ob prvi zamujeni priložnosti je bil selektor Zmago Sagadin, ki tokrat meni, da presenečenj ni pričakovati in da se bosta v nedeljo ob 18.30 za olimpijsko vstopnico udarili Slovenija in Litva: "Verjamem, da je Slovenija sposobna priti do zmage. Resda so Litovci pod koši malo močnejši od nas, smo pa mi bistveno boljši na zunanjih položajih, tako da se bodo razlike kompenzirale."

Tit Košir

Če je že kdo od košarkarjev sposoben prevesiti tehtnico v prid svoji ekipi, je to po mnenju Sagadina Luka Dončić: "On bi absolutno lahko bil ta faktor x. Za seboj ima krasno sezono, kakega pritiska ne čuti. Če bomo na meji za biti ali ne biti, lahko prav on odloči." Dodatna moč Slovenije, ki je sestavila najmočnejšo ekipo po šampionskem Eurobasketu, je naturalizirani Mike Tobey. Pa čeprav Sagadin naturalizacijam ni naklonjen: "Na splošno se s tujci ne strinjam. Španci so zadnja leta vršili pritisk, da bi imeli dva tujca. Če bo šlo tako naprej, bosta ne le dva, ampak trije … In bo podobno klubski košarki, ko jih je šest, sedem, tako da se občinstvo že težko identificira s klubom."

 

​Slovenija vleče prave poteze

 

A če je že lahko eden, je Tobey po Sagadinovem mnenju super izbira: "Tisti, ki spremljamo košarko, ga dobro poznamo. Sploh Klemen Prepelič ga pozna v dušo. Za Dončićevo 'pick and roll' igro je Tobey ravno pravi. Sposoben je postaviti dober blok, se odvajati in strpati 'alley up' podaje v koš. Takšnega smo potrebovali. Bi pa bili najbrž tudi Alen Omić, Jordan Morgan in Anthony Randolph, če bi bili pripravljeni, dobra rešitev. Kar se tiče tujcev, je Slovenija v preteklosti vlekla prave poteze."

Ne nazadnje gre pod košem računati tudi na drugega NBA-jevca, Vlatka Čančarja: "Močno je ojačal in je sposoben čvrsto igrati. Je pa res, da dve leti praktično ni igral. Ne vem, kako je to sedenje vplivalo nanj, v kakem stanju je oziroma koliko je sposoben dati reprezentanci. V vsakem primeru pa se je, to se vidi že na pogled, okrepil. Fizična pripravljenost torej ne bi smela biti vprašljiva."

 

​​Ponoviti kolesarsko zgodbo

 

Medtem ko se javnost ukvarja z vprašanjem, ali je boljša Slovenija ali Litva, pa v ozadju na svojo priložnost čakajo avtsajderji Poljaki in eksoti Angolci, Venezuelci in Južni Korejci. Sagadin je sicer prepričan, da možnosti za presenečenje nimajo: "Poljaki so pred leti že imeli dobro reprezentanco, a takrat so se zbirali v polni zasedbi, bili so zelo motivirani in so se tudi zato po evropski lestvici prebijali vse višje in višje. Potem pa se jim je to podrlo, ker NBA-jevci niso več želeli prihajati, in tako so izgubili ravnotežje. Če bi imeli kompletno zasedbo, bi bili Poljaki nevarni, tako pa niso sposobni presenetiti nikogar. Mislim na Slovenijo in Litvo. Preostale reprezentance pa sploh ne sodijo v ta krog."

Vse bo odvisno od finalnega spopada Slovenije in Litve, je torej trdno prepričan Sagadin. In kaj bi morebitni uspeh prinesel Sloveniji? "To bi bil obliž na rane klubske košarke. Vendarle klubska košarka traja deset mesecev, zaradi slabih klubskih rezultatov ekip na evropskem nivoju, torej Olimpije, je zanimanje za košarko upadlo. Dvorane so, tudi če izvzamemo koronske omejitve, prazne. Morda bi reprezentančni rezultat krivuljo zanimanja dvignil in pritegnil otroke," razmišlja Sagadin. In potegne vzporednice s ta hip morda najbolj popularnim športom v Sloveniji: "Želim si dramatičnega skoka zanimanja za košarko, kot ga je doživelo kolesarstvo. Vse poti, stranpoti so polne kolesarjev, ker sta naša briljantna kolesarja premešala štrene v svetovnem vrhu. Tako bi lahko Slovenija z uvrstitvijo in odmevnim rezultatom na olimpijskih igrah spet pritegnila otroke na košarkarska igrišča."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta