Športniki pozivajo vlado, naj jih ne "zaklene"

šr
29.03.2021 21:02
Predsedniki petih zvez iz kolektivnih panog so se podpisali pod pismo, v katerem si želijo nadaljevanja tekmovanj in da jih dodajo na seznam izjem kot gospodarske dejavnosti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V času epidemije so normalno igrali od oktobra in ne vidijo razlogov, da ne bi tudi zdaj.
Igor Napast

Slovenske športne zveze v kolektivnih panogah so se sestale, poenotile in poslale poziv premierju Janezu Janši ter ministrici za šport Simoni Kustec, naj vlada še enkrat razpravlja ter dodaja tekmovanja na državni ravni na seznam izjem, ki bodo veljala v času popolne ustavitve javnega življenja v preprečevanju širitve tretjega vala epidemije koronavirusa (ob 1. do 11. aprila). Iz zadnjih informacij so namreč razbrali, da vlada tega ni storila kot za določene gospodarske dejavnosti, ampak zgolj za velika tekmovanja, kot so svetovna in evropska prvenstva ter svetovni pokal. Poleg tega bodo lahko trenirali le vrhunski športniki ter mladinci in kadeti, ki so člani državnih reprezentanc.

Predsedniki nogometne zveze (Radenko Mijatović), rokometne (Franjo Bobinac), košarkarske (Matej Erjavec), odbojkarske (Metod Ropret) in hokejske (Matjaž Rakovec) so zapisali, da se "zavedajo resnosti situacije, a da so v skupnem sodelovanju in z NIJZ že ob začetku tekmovanj pripravili protokole za izvajanje treningov in tekem, ki se redno posodabljajo". Dodali, da je dokaz temu uspeh na tem področju, podatek, da v "športu ne prihaja do velikega števila okužb, oziroma so te minimalne, z rednimi testiranji športnikov in strokovnega kadra pa se morebitne okužbe tudi nemudoma ugotovijo in zamejijo, s čimer se prepreči širitev virusa".

Omenjeni predstavniki športnih panog so slovensko vlado pozvali, da naj za šport stori podobno kot za gospodarstvo, saj da gre prav tako za "pomembno panogo. S športom se v tekmovanjih, ki so bila do zdaj dovoljena, veliko oseb ukvarja profesionalno - tako igralcev/igralk kot trenerjev". Glede na to, da so se treningi in tekmovanja do zdaj "varno izvajala v času pandemije vse od oktobra, ne vidjo razloga, da z dobro prakso in spoštovanjem ukrepov tega ne bi nadaljevali," so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta