43-letnica rodila sama na domu brez zdravniške pomoči. Dojenčica je kmalu po porodu umrla

Damijana Žišt
26.05.2021 20:39
Obtoženko sta v to, da je rodila hčerko brez zdravniške pomoči, gnala njeno težko življenje in osebnostna motnja, je sklenilo sodišče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novorojenka je zaradi tega, ker je mama rodila brez zdravniške pomoči, kmalu po porodu umrla. Fotografija je simbolična. 
Profimedia

V noči na 26. september 2017 je v hiši v okolici Kamnika tedaj 43-letna ženska sama doma rodila hčerko, svojega četrtega otroka. Njeno življenje je bilo zelo težko, zato skoraj nihče ni vedel, da pod srcem nosi otroka. V času nosečnosti pa ni niti enkrat obiskala ginekologa. Deklico je rodila sama, ker pa ni poklicala zdravniške pomoči, je deklica kmalu po porodu umrla. Kako je zgodba o mrtvi deklici prišla na ušesa policiji, ni znano, je pa ženska po porodu izginila. Zato je bilo za njo razpisano iskanje, v sredini marca letos so jo policisti našli v precej slabem zdravstvenem stanju, saj je živela na ulici.

Sedaj 47-letna ženska se je zaradi očitkov tožilstva o povzročitvi smrti iz malomarnosti znašla na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča, kjer ji je bila na včerajšnjem predobravnavnem naroku izrečena sodba. Sodnik Marjan Pogačnik jo je na predlog tožilstva obsodil na leto in štiri mesece zapora, do pravnomočnosti sodbe pa ji je tudi podaljšal pripor. Obtožena, ki je po mnenju sodišča dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, je sicer že zaprosila za predčasno prestajanje zaporne kazni še pred pravnomočnostjo sodbe, kar se bo verjetno zgodilo že naslednji teden.

Otroka dala v vrečko in v omaro

​Včerajšnji narok se je opravil brez navzočnosti javnosti, saj je obtoženkina zagovornica, odvetnica Ivanka Ločniškar, prosila sodišče za izključitev javnosti, ker da bo na naroku govora o obtoženkinih zelo osebnih, intimnih stvareh in tudi o njenem zdravstvenem stanju. Pričakovati je namreč bilo, da bo sodišče prebralo izvedensko mnenje sodnega izvedenca psihiatra, ki je za obtoženo napisal mnenje. "Mediji naj bodo izključeni tudi zato, da ne bodo stigmatizirani obtoženkini trije otroci, saj bi jih v kraju, kjer živijo, lahko prepoznali," je še dejala odvetnica. Z izključitvijo javnosti se je strinjala tudi tožilka Alenka Jesenko. Obravnava je trajala približno uro, nato pa je sodnik že izrekel sodbo, ki pa je bila javna. "Spoznali smo vas za krivo, da ste v noči na 26. september 2017 doma, brez zdravniške pomoči sami rodili deklico, sami ste prerezali popkovino, niste pa poskrbeli, da deklica ne bi več krvavela iz popkovnice. Zato je novorojenka doživela šok, poleg tega pa ste jo golo položili na mrzla tla, da se je prehladila. Potem ste jo še živo položili v PVC-vrečko in jo skrili v omaro, kjer je kmalu umrla. Glede na to, da ste rodili že tri otroke, bi morali vedeti, da bi po porodu morali poklicati zdravniško pomoč, da bi deklico oskrbeli. Verjamemo, da ste dejanje storili v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, kot je že ugotovil sodni izvedenec, in sicer zaradi osebne motnje in emocionalnega stanja, v katerem ste se znašli v zaradi hude osebne stiske," je v izreku sodbe poudaril sodnik Pogačnik.

Obtožena dejanje priznala in obžalovala

​​Sodnik je v obrazložitvi sodbe še dejal, da izrečena kazen za obtoženko ne more biti presenečenje, saj je, takrat, ko je bil narok zaprt za javnost, obtožena dejanje odkritosrčno priznala in ga obžalovala ter dodala, da jo je ta dogodek zaznamoval za vse življenje. "S predlagano kaznijo leto in štiri mesece zapora, kot je predlagala tožilka, ste se strinjali tudi vi in vaša odvetnica, zato je sodišče temu predlogu sledilo. Sodišče je pri izreku kazenske sankcije - za kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti zakon predpisuje kazen zapora od šest mesecev do pet let - upoštevalo vaše priznanje in obžalovanje ter da ste dejanje storili v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Sodišče pa je upoštevalo tudi vaše zelo težko življenje. Zakon sicer predpisuje, da se lahko tistemu, ki kaznivo dejanje stori v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, izreče kazen pod zakonsko predpisanim minimumom, vendar sodišče temu vseeno ni sledilo glede na težo kaznivega dejanja, ki sta ga storili," je še pojasnil sodnik Pogačnik v izreku sodbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.