Afera Marina: Sodišče zbiranje (določenih) dokazov ocenilo kot nezakonito, tožilstvo pa bi obtožbo vložilo še zoper mariborska odvetnika

Damijana Žišt
08.01.2021 06:00
Zgodba okoli kluba Marina pri Ajševici v Novi Gorici, kjer so predlani januarja policisti zaradi suma, da se v elitnem klubu dogajata zloraba prostitucije in trgovina z ljudmi, opravili več hišnih preiskav in aretacij, dobiva nove razsežnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klub Marina je nemoteno deloval pet let, potem pa sta policija in tožilstvo zbrala dovolj dokazov, da naj bi se v klubu dogajali zloraba prostitucije in trgovina z ljudmi. Foto: Primorske novice
Primorske Novice

Koprsko višje sodišče je v sredini lanskega decembra potrdilo sklep koprskega okrožnega sodišča, da morajo določeni nezakonito zbrani dokazi v zadevi Marina iz sodnega spisa. Poleg tega pa mariborskima odvetnikoma Filipu Primcu in Maji Praviček, ki sta svetovala dvema obtoženima v tej zadevi, grozi, da bo specializirano državno tožilstvo (SDT) še zoper njiju vložilo obtožnico zaradi zlorabe prostitucije. SDT je namreč zoper odvetnika novembra lani na koprsko okrožno sodišče vložilo predlog za izdajo soglasja za vložitev neposredne obtožnice. O predlogu tožilstva sodišče še ni odločilo.

Preiskava brez odredbe sodišča

​Zoper 18 obtoženih in eno pravno osebo, spomnimo, se je na koprskem okrožnem sodišču lani začelo sojenje. Prvoobtoženi v tej zadevi je podjetnik Sergej Racman, ki je po vložitvi obtožnice junija 2019 zbežal iz Slovenije, avgusta lani je bil prijet v Kanadi in novembra izročen Sloveniji. Decembra lani je bil zaslišan pred preiskovalnim sodnikom, saj je ugovarjal zoper obtožnico. Med obtoženimi sta tudi štajerska podjetnika Jože Kojc in Dejan Šurbek - z Racmanom naj bi bili lastniško prek družbe Cratos obvladovali klub Marina -,Vesna Ternovec, romunski državljani Marian-Adrian Serban, Aurel Donose, Raj Stoica ter drugi. Junija lani je sodnica Tatjana Cvetičanin na predlog obrambe nekaterih obtoženih iz sodnega spisa v posebnem sklepu izločila nekatere dokaze zoper obtožene, ki so bili pridobljeni nezakonito, nekaterim predlogom obrambe po izločitvi dokazov pa ni ugodila. Na omenjeni sklep so se na višje koprsko sodišče pritožili SDT, ki zastopa obtožnico, ter obramba nekaterih obtoženih. Višje sodišče je v sredini decembra v celoti potrdilo sklep prvostopenjskega sodišča. Iz sodnega spisa so izločeni dokazi, ki so jih nezakonito zbrali preiskovalci NPU in policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe v Novi Gorici. Policija je že avgusta 2014 sumila, da naj bi se bila v klubu Marina izvrševala kazniva dejanja, zato je stekla policijska akcija Zvodnik. Da bi preverili resničnost svojih sumov, so večkrat v različnih policijskih postopkih preverjali tedaj še osumljene Serbana, Donosea in Stoico. Vendar jih niso opozorili, da so osumljenci, kar bi jih po zakonu morali, zato so bili vsi dokazi zoper njih zbrani nezakonito. Sodišče je tudi odločilo, da je bila nezakonita preiskava hotelskih sob deklet in garderobne omarice v klubu Marina, saj se na te prostore odredba za hišno preiskavo ni nanašala. Zato so dokazi, pridobljeni v teh prostorih, izločeni.

Odvetnika osumljena zlorabe prostitucije

Sodišče je tudi pravnomočno odločilo, da morajo iz sodnega spisa določena elektronska sporočila med obtoženima Šurbkom in Ternovčevo ter odvetniki Primcem, Pravičkovo in Miho Šlambergerjem, ki jih je v sodni spis vložilo tožilstvo. Zasežena komunikacija med osumljenimi in odvetniki se nanaša na zaupno razmerje med odvetnikom in stranko, ki ne sme biti uporabljena v kazenskem postopku. Uporabljena bi lahko bila le, če bi bili omenjeni odvetniki osumljeni kakšnega kaznivega dejanja, česar pa jih SDT tedaj ni sumilo. Zato je sodišče sklenilo, da so odvetniki Šurbku in Ternovčevi dajali le pravne nasvete in je šlo za zaupno razmerje med njimi. Kljub temu da je že prvostopenjsko sodišče odločilo, da je določena komunikacija med odvetniki in obtoženima Šurbkom in Trnovčevo nezakonito v sodnem spisu, pa SDT ni čakalo na odločitev koprskega višjega sodišča v tej zadevi. 13. novembra lani je na koprsko okrožno sodišče vložilo predlog za izdajo soglasja za vložitev neposredne obtožnice zoper odvetnika Primca in Pravičkovo. Predlog so vložili, preden so prejeli sklep višjega koprskega sodišča 24. decembra lani, so nam odgovorili.

Na naše vprašanje, ali bo morda tožilstvo umaknilo predlog za vložitev neposredne obtožnice zoper odvetnika, saj je sodišče komunikacijo med odvetnikoma in obtoženima pravnomočno izločilo iz sodnega spisa, pa nam niso odgovorili. Neuradno, odvetnika Pravičkova in Primec naj bi bila po mnenju SDT storila kaznivo dejanje zlorabe prostitucije, ko sta Trnovčevi na njeno vprašanje, ali naj se klub Marina vključi v organizacijo ginekoloških pregledov, odgovorila, da naj tega ne storijo. Primec pa naj bi bil svetoval tudi, kako naj v klubu ravnajo glede odpovedi rezervacij gostov, ki so želeli v klub. S tem naj bi bila odvetnika po mnenju tožilstva vedela, da se v klubu Marina izvaja zloraba prostitucije in sta pomagala pri prikrivanju te dejavnosti.

Policija bo po preučitvi sklepa sodišča ustrezno ukrepala

Ker naj bi torej preiskovalci NPU in drugi policisti v zadevi klub Marina pri nekaterih osumljenih nezakonito zbrali dokaze, kar izhaja iz sklepa koprskega višjega sodišča, je državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler v začetku tedna na Direktorat za policijo in druge varnostne naloge poslal predlog za nadzor nad zakonitostjo dela NPU. Kangler je sicer že lani avgusta v. d. šefa policije Andreju Juriču posredoval dopisa Jožeta Kojca, ki ju je ta poslal notranjemu ministru Alešu Hojsu.

V dopisih se je Kojc skliceval na ugotovitve koprskega okrožnega sodišča, da je med predkazenskim postopkom, tudi v NPU, prišlo do številnih nepravilnosti oziroma nezakonitosti. Omenjena dopisa je Hojs odstopil Kanglerju, on pa Juriču, da bi se zadeva raziskala. A se tedaj po naših podatkih ni, saj ni šlo za pravnomočni sklep sodišča. Na policiji so nam povedali, da so omenjeni sklep koprskega višjega sodišča prejeli včeraj. Sklep bodo najprej preučili in bodo nato "izvedli ustrezne ukrepe". Jože Kojc zadeve ne komentira. Povedal nam je le, da je vse življenje delal pošteno "in daleč stran od kriminala".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta