Bančnega roparja prijeli po 19 letih

V Banjaluki so pred dnevi prijeli Danijela Borojevića, ki ga Slovenija išče zaradi oboroženega ropa Krekove banke v Celju leta 2002. Naša policija je potrdila, da je bila obveščena o prijetju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roparji so iz poslovalnice Krekove banke v Celju odnesli več kot 30 milijonov tolarjev. Foto: SHERPA
Sherpa

Po poročanju portala Nezavisne novine so v Banjaluki prijeli enega najbolj iskanih Slovencev na begu, Danijela Borojevića. Petinštiridesetletnika, za katerim je bila razpisana tiralica zaradi oboroženega ropa Krekove banke v Celju že davnega leta 2002, so med legitimiranjem pred dnevi odkrili banjaluški policisti in ga predali sodišču.

"Potrdimo lahko, da nas je Interpol Sarajevo, BiH, v začetku julija obvestil, da je bil na podlagi mednarodne tiralice, izdane na Okrožnem sodišču v Celju, prijet slovenski državljan. Sodišče BiH je zoper njega odredilo izročitveni pripor in pozvalo slovenske pravosodne organe, naj jim v času trajanja pripora pošljejo izročitveno dokumentacijo," je pojasnil predstavnik slovenske policije Drago Menegalija in pripisal, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne more odgovoriti.

Izginila on in denar

Borojević je bil med najbolj iskanimi že 19 let, slovenska policija je za pomoč javnost nazadnje posebej zaprosila pred dvema letoma. Takrat so zapisali, da je Borojević, doma iz Tržiča, 29. maja 2002 s sostorilci oropal Krekovo banko v Celju. Zaposlenim v banki je grozil z vojaško avtomatsko puško in po uspelem ropu pobegnil s približno 130.000 evri gotovine. Medtem ko so ostale sostorilce po ropu prijeli, njega niso izsledili, prav tako niso našli ukradenega denarja. Zapisali so še, da se Borojević najverjetneje z drugo identiteto nahaja v Bosni in Hercegovini ali v eni od držav Evropske unije, najverjetneje v Italiji ali kateri od držav v regiji. "Iščemo ga tudi s pomočjo Europola in evropske mreže Enfast," so navedli.

Borojevića so že prej iskali tudi na druge načine, med drugim je bilo avgusta 2017 njegovo ime objavljeno na eni od predrzno šaljivih razglednic, s katerimi policija išče najnevarnejše kriminalce. Gre za projekt Evropske mreže skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb. "Dragi Danijel, poskušali smo te dobiti, a se nam nikoli ne odzoveš. Nekaj posebnega imamo zate … Policija." Tako se je glasilo sporočilo, sicer v angleščini, na slovenski razglednici.

Dobro načrtovan rop

Roparji so iz poslovalnice Krekove banke v Celju odnesli več kot 30 milijonov tolarjev. Foto: SHERPA
Sherpa

Nuhanović je na sodišču vse priznal. Zagovarjal se je, da ga je v rop zvabil Borojević in da mu je po uspešno izpeljanem podvigu obljubil nagrado, ki pa je nikoli ni videl. Tožilstvo je trdilo, da je Knepova načrtno in proti notranjim predpisom v blagajni hranila precej večjo vsoto denarja, kot bi smela. Sama je zanikala, da bi pomagala pri ropu. Nuhanović je bil obsojen na pet let in dva meseca zapora, Košir na šest let in pol, Knepova, ki so ji očitali tudi nekaj nezakonitih fiktivnih transakcij, pa na štiri leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta