Bo morala Roka Snežiča poiskati policija? Sodnica o njem ugotavlja: Očitno je, da se izmika vabilu

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
22.03.2022 17:13

Na mariborskem okrožnem sodišču znova niso mogli izvesti predobravnavnega naroka zoper razvpitega Roka Snežiča, ki mu tožilstvo očita oškodovanje upnikov v sklopu osebnega stečaja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Snežič ni nikoli skrival, da je osebni stečaj prijavil z namenom, da se znebi davčnega dolga.
Robert Balen

Tako kot že konec februarja je zatožna klop, ki so jo na mariborskem okrožnem sodišču rezervirali za Roka Snežiča, tudi danes ostala prazna. Razvpitega Mariborčana višja sodnica Vanja Verdel Kokol vabi na kazensko odgovornost zaradi očitka tožilstva, da je v obdobju, ko je prijavil svoj osebni stečaj, zakrivil kaznivo dejanje oškodovanje upnikov.

Ignorira obvestilo sodišča v nabiralniku

Verdel Kokolova Snežiča na predobravnavni narok vabi prek priporočene pošte na naslov, ki ji ga je povedal 16. februarja, ko jo je obvestil, da ni nikakršne potrebe po tem, da bi ga na sodišče vabili preko policije. Sodnica je predobravnavni narok poskušala izpeljati že 25. februarja, a Snežiča ni bilo. Ker mu vabila ni poslala 15 dni pred načrtovanim narokom, Verdel Kokolova takrat ni rekla nič, danes pa je dala v sodni dvorani jasno vedeti, kaj si misli o obtoženem. "Očitno je, da se izmika," je rekla Snežičevi zagovornici Aniti Peček Stramšak. Odvetnice ni posebej zasliševala, ali so ji poznani razlogi, zakaj njen klient ne dviguje pošte, saj so ji sprenevedanja zagovornikov, ki na tovrstna vprašanja odgovarjajo z "ne vem, nisva bila v stiku", dobro poznana. "Verjamem, da sta v stikih," je rekla odvetnici in napovedala, da bo Snežič na narok ponovno vabljen 12. aprila. Ker je zoper obtožnico ugovarjal, se Snežič na predobravnavnem naroku ni dolžan pojaviti, sodišče ga lahko izpelje brez njega, vendar šele, ko ima izkazano, da je bilo vabilo obtoženemu vročeno.

Ali bo na aprilski narok Snežič povabljen še kako drugače kot prek običajne pošte, na primer s pomočjo sodnega kurirja, detektiva ali celo policije, Verdel Kokolova  ni razkrila. Bržčas od obtoženega pričakuje še vnaprejšnje izmikanje. Če jo bo presenetil in vabilo naposled le sprejel, pa bo to najverjetneje njen zadnji stik z njim. Glede na to, da je Snežič zoper obtožnico ugovarjal, skoraj ni pričakovati, da bi krivdo priznal. Zato bo sodišče zoper njega razpisalo glavno obravnavo, ki pa jo bo vodil drug sodnik, saj Verdel Kokolova zdaj sodi na Višjem sodišču v Mariboru.

Babica je bila prva poplačana v stečaju

Kdorkoli že se bo ukvarjal z obtožencem, ki se v javnosti rad postavlja s podatkom, da je dvojni doktor pravnih ved, bo moral s sojenjem pohiteti. Očitki specializiranega državnega tožilstva zoper Roka Snežiča namreč zastarajo že prihodnje leto. Obtožnica ga bremeni, da je v obdobju svojega osebnega stečaja oškodoval Finančno upravo Republike Slovenije (Furs), ki ji dolguje 400 tisoč evrov. Snežič nikoli ni skrival, da je osebni stečaj prijavi z namenom, da se znebi davčnega dolga. Sodišče je stečajni postopek pričelo decembra 2013, točno na njegov 35. rojstni dan, in upnike pozvalo, naj do 5. marca 2014 prijavilo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice. Furs je svojo terjatev prijavil, a ga je prehitela babica Roka Snežiča. Na podlagi posojilne pogodbe, iz katere je izhajalo, da je vnuku posodila 400 tisoč evrov, je vpisala hipoteke na njegovo premoženje in bila tako prva poplačana v stečaju. Dobila je večino denarja, ki ga je stečajni upravitelj dobil s prodajo Snežičevega premoženja.

Stečajni upravitelj in specializirano tožilstvo sta bila prepričana, da za Snežičevim manevrom stoji fiktivna posojilna pogodba. Da takšni primeri ne bi bili več možni, je država celo spremenila zakonodajo, tožilstvo pa je proti Snežiču vložilo obtožnico, v kateri mu očita, da je Furs izigral na način, da je z babico sestavil lažno posojilno pogodbo. Ker je babica že pokojna, je sodišče ne bo moglo zaslišati. Snežiču zaradi očitanega kaznivega dejanja oškodovanja upnikov grozi do pet let zapora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta